Virala memelingar-  Gamification och selfies i konsthistorien   - Tidningen Kulturen
Dataspelsvariant av “Arrangement in Grey and Black: The Artist's Mother” av James McNeill Whistler

Essäer om konst
Verktyg
Typografi

Målningen föreställer konstnären Whistlers mamma. Hon sitter på en stol i ett rum och är målad i profil. Originaltiteln Arrangement in Grey and Black säger ganska mycket om färgskalan på tavlan. Rummet är i olika gråskalor och mamman bär en lång svart klänning och har en vit hätta på huvudet. Det är ett strikt, puritanskt porträtt av Whistlers åldrande mamma. Med andra ord ett ganska tråkigt och stelt porträtt.Del 5 (sista delen)


Dataspelens karaktärer och berättelser har på många sätt ersatt äldre tiders myter och sagor. Konsthistorien har genom åren visualiserat bibliska berättelser, antika myter och gamla sagor. Idag är S:t Göran som dräper en drake ingen hjälte som ungdomarna drömmer om utan man hämtar istället sina förebilder från populärkulturens serier och dataspel. Att dataspelskaraktärer då och då invaderar någon tråkig målning är kanske inte så konstigt. Det är just den typen av bilder som Dave Pollot fyller sitt Instagramkonto med. Han använder ganska tråkiga målningar av landskap och stadsmiljöer och placerar in superhjältar från serier och dataspel i dem. En Pacman i skogsglänta, eller en Jason från Fredagen den 13th på ängen eller C-3PO och R2-D2 från Star Wars på en stadsgata.
Vermeers Flicka med pärlörhänge

Vermeers Flicka med pärlörhänge

Annons:Det är väl därför man på nätet kan hitta en mer uppiffad animerad version där Whistlers mamma sitter framför en stor platt-TV och spelar videospel.

Idag ägnar sig många åt att spela dataspel på fritiden och dataspel utgör också en stor del av vår populärkultur. Karaktärer, gränssnitt och fenomen har även påverkat andra delar av vårt samhälle. Begreppet gamificationinnebär att andra sektorer inspireras och lånar element från dataspel för att göra olika tjänster med spelliknande karaktär. Som exempel kan man nämna utbildning (i skolan använder man mattespel och stavningsspel), träning (appar där man springer från zombier utomhus till Wii Sports) eller inom reklam och politik (satirspel om politiska motståndare eller reklamspel för att marknadsföra en produkt). Dataspelens estetisk har förstås också letat sig in i konsthistorien.

Whistler mamma spelande Xbox är en av många memes på nätet inspirerade av dataspel. I ett annat exempel har man klippt in gränssnittet från det gamla dataspelet Doom i Munchs målning Skriet, vilket blir väldigt effektfullt. Gestalten i målningen som promenerar på bron och som plötsligt drabbas av existentiell ångest, har nu en pistol framför sig vilket ger en trolig förklaring till hans plötsliga reaktion.  Gatukonstnären Banksy målning av den maskerade huliganen som kastar en bukett blommor, står nu i en dataspelsvariant plötsligt beredd att kasta iväg en röd fågel från spelet Angry Birdoch så finns det så klart en Den sista nattvardendär alla lärjungar och Jesus är utbytta mot dataspelskaraktärer från Super Mario till Zelda.

Dataspelens karaktärer och berättelser har på många sätt ersatt äldre tiders myter och sagor. Konsthistorien har genom åren visualiserat bibliska berättelser, antika myter och gamla sagor. Idag är S:t Göran som dräper en drake ingen hjälte som ungdomarna drömmer om utan man hämtar istället sina förebilder från populärkulturens serier och dataspel. Att dataspelskaraktärer då och då invaderar någon tråkig målning är kanske inte så konstigt. Det är just den typen av bilder som Dave Pollot fyller sitt Instagramkonto med. Han använder ganska tråkiga målningar av landskap och stadsmiljöer och placerar in superhjältar från serier och dataspel i dem. En Pacman i skogsglänta, eller en Jason från Fredagen den 13th på ängen eller C-3PO och R2-D2 från Star Wars på en stadsgata.

En stor del av konsthistorien handlar om att avbilda människor, precis som porträttet av Whistlers mamma. En stor genre inom porträttkonsten är därför konstnärers självporträtt. Att måla av sig själv framför spegeln har ofta varit ett enkelt sätt att träna sig i hantverket och konstnären själv är dessutom en billig modell, som alltid är tillgänglig och som inte klagar över långa sittningar. Idag domineras porträttkonsten av selfien som man enkelt tar med sin mobil och lägger ut på nätet. Naturligtvis har detta fenomen även letat sig in bland konsthistoriska memes.

Det finns två inriktningar som är värda att lyfta fram. I den ena photoshoppar man in en mobil i konstverket så att Mona Lisa eller Vermeers Flicka med pärlörhängehåller i en mobil och tar en selfie på sig själv. Människorna och konstnärerna i konsthistorien var förmodligen lika fåfänga som vi är idag och skulle förstås ägnat sig åt att ta selfies om de levt idag. I den andra varianten tar man en bild av det fysiska konstverket och låter någon annan hålla upp en mobil framför tavlan eller skulpturen så att det på fotografiet ser ut som om det är personen på tavlan eller skulpturen som tar bilden. På nätet hittar man fenomenet under hashtaggen #museumselfie. Det finns en hel del skulpturer på konstmuseerna som sträcker ut sina armar som om de bara väntade på att ta en selfie.

En stad i Texas har nu gått händelserna i förväg och rest en offentlig staty som visar två kvinnor som tar en selfie. Så det får väl betraktas som metakonst när förbipasserande tar en selfie på sig själva med en staty av två kvinnor som tar en selfie. I vissa fall får man nog säga att vår narcissism att ta selfies har gått lite för långt som när folk ramlar ner för stup och dör i jakt efter den perfekta selfien. Konstnären Anna Uddenberg har gjort en kommentar till vår samtids selfiesberoende i skulpturen Venus de Milo (or Modern Selfie)som visades på Berlin Biennalen 2016. Skulpturen visar en kvinna med stringtrosor som ligger på knä och med en selfie-stick tar en selfie på sin ända. Kanske ska man se konstverket som en föraning om nästa trend i sociala medier? Ser man tillbaka i konsthistorien så kan man iallafall konstatera att avbilda nakna rumpor inte är något nytt.

 

Video Game mashups: https://news.artnet.com/art-world/video-game-art-mashups-458663

Dave Pollot: http://www.davepollot.com/

Museum of Selfies: http://museumofselfies.tumblr.com/

 

 

Mathias Jansson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen