Virala memelingar-  Snapchat och Barbie i konsthistorien    - Tidningen Kulturen
Catherine Thérys barbieversion av Rembrandts “The Anatomy Lesson of Dr. Nicolaes Tulp”

Essäer om konst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ett besök på ett konstmuseum kan vara ganska tråkigt. De flesta som besöker till exempel Louvren i Paris gör det för att se Mona Lisa och en handfull andra kända konstverk, medan större delen av samlingarna passerar i ögonvrån. Är man dessutom inte speciellt intresserad av konst kan ett studiebesök bli ganska långtråkigt och man hamnar istället framför sin mobil för att se vad som hänt på nätet.Del 4


Konsthistorien är full av kvinnor. Det vill säga om man räknar modeller, däremot är det ganska ont om kvinnliga konstnärer. Det har under der senaste decenniet gjorts en del försök att förbättra situationen och plocka fram bortglömda kvinnliga konstnärer ur historien, men faktum kvarstår att de fortfarande utgör en liten del av den totala konsthistorien. Det finns därför en del som tröttnat på denna mansdominerade konsthistoria och tagit saken i egna händer.
Gustave Courbert. Sömnen

Gustave Courbert. Sömnen

Annons:The Los Angeles County Museum of Art (LACMA) fick därför idéen att använda sig av sociala medier för att aktivera sina unga besökare och göra dem mer delaktiga i konstupplevelsen.

Museet använde sig av Snapchat, som är en meddelandetjänst där man kan ta bilder, lägga till text, emoijs eller rita på bilden innan den skickas. De som skiljer Snapchat från andra liknande tjänster är att avsändaren kan ställa in hur länge mottagarens ska kunna se bilden innan den försvinner från 1-10 sekunder.  LACMA fick sina besökare att ta bilder ur samlingen och skapa memes genom att lägga till fyndiga kommentarer. Det finns idag en hel del Snapchat Art Historypå nätet där konsthistoriska bilder har fått fyndiga repliker hämtade från populärkulturen eller fraser och uttryck från ungdomarnas slangspråk.

Det har länge skapats memes på nätet där man använt sig av konsthistoriska bilder och sedan lagt till en fyndig text eller replik. Fördelen med till exempel tjänster som Snapchat är att man kan göra allt på samma gång när man är på museet, ta bilden, lägga till text och skicka den, utan att behöva ett bildbehandlingsprogram och en dator i närheten. Det ska förstås tilläggas att även om replikerna på bilderna ofta är fyndiga så finns det också en tendens till sexism och pubertala skämt när det gäller till exempel konstverk med kvinnor i motivet.

Konsthistorien är full av kvinnor. Det vill säga om man räknar modeller, däremot är det ganska ont om kvinnliga konstnärer. Det har under der senaste decenniet gjorts en del försök att förbättra situationen och plocka fram bortglömda kvinnliga konstnärer ur historien, men faktum kvarstår att de fortfarande utgör en liten del av den totala konsthistorien. Det finns därför en del som tröttnat på denna mansdominerade konsthistoria och tagit saken i egna händer.

Catherine Théry har skapat en konsthistoria baserad på den kända dockan Barbie. Barbie är visserligen omstridd som kvinnlig förebild, men när hon kliver in i konsthistorien blir hon en ögonöppnaren och synliggör den manliga dominansen i konsthistorien. Thérys handmålade dockor har arrangerats och fotograferats i kända målningar från Leonardo da Vincis Den sista nattvardentill Edvard Munch Skriet. I Rembrandts målning  The Anatomy Lesson of Dr. Nicolaes Tulpser vi en grupp med svartklädda blonda barbies som står runt ett operationsbord där en naken Kent ligger fastkedjad. En av barbiedockorna håller i en nyckel till hänglåset runt Kents händer.  En tolkning skulle vara att kvinnorna återtagit makten i konsthistorien och objektifierat mannen, precis som kvinnan i många fall objektifierats i konsthistorien. Barbie har makten att befria Kent från hans bojor eller fortsätta hålla honom kedjad som en slav. Genom sina barbiebilder har Théry  skapar en parallellt kvinnodominerad konsthistoria.

I konsthistorien framställs kvinnan ofta som en oskuldsfull madonna eller som en utmanande erotisk varelse. Nakna kvinnor som är skapade för en manlig blick finns det gott om i konsthistorien. Kvinnornas egen sexualitet, om den ens finns, hamnar alltid i bakgrunden. På Tumblr finns sidanThe Magic Wand Throughout Art Historysom vill ändra på den synen. The Magic Wand skapade i slutet av 1960-talet av det japanska företaget Hitachi och var en massagestav tänkt för att användas på stressade och spända muskler. Kvinnor upptäckte snart att massagestaven kunde användas på mer intima delar för att slappna av. Genom att placera en Magic Wand i händerna på olika konsthistoriska personer (främst kvinnor men även några män) skapar man en ny innebörd i bilden.

Den turkiska diplomaten och konstsamlaren Halil Şerif Paşa beställde 1866 målningen Sömnen av konstnären Gustave Courbet. Tavlan visar två nakna kvinnor som ligger omslingrade kring varandra på en säng. Målningens erotiska och lesbiska motiv är naturligtvis en manlig fantasi, men när en Magic Wand photoshoppas in i bilden synliggörs kvinnornas egen sexualitet och kvinnorna blir mer självständiga. Många kvinnor i konsthistorien uttrycker åtrå, religiös extas eller har utmanande blickar som Dante Gabriel Rossettis målning av en upphöjd och bedjande Beata Beatrix.  Det blir i den här typen av motiv väldigt effektfullt i att placera in i en massagestav. Beatrix blir inte längre den oskuldsfulla gudomliga kvinnan som Dante åtrår utan en självständig person som själv bestämmer över sin sexualitet. På så sätt återtar kvinnorna i konsthistorien makten över sin egen kropp bara genom att en massagestav placeras in i bilden

Konsthistoriska memes avspeglar inte bara vilka förmodar vi själva bär med oss i vår samtid genom olika plumpa kommentarer till konsthistoriska verk utan de kan också avslöja hur historien har behandlat och avbildat människor och vilka värderingar som finns dolda i konstverken. Populärkulturens respektlösa blandning av samtid och historia skapar ofta en spännande dialog och gör också att konsthistorien kan bli mer levande och angelägen för en ny generation museibesökare.

Snapchat Art History: http://arthistorysnap.tumblr.com/

Catherine Théry: http://catherinethery.net/

The Magic Wand Throughout Art History; http://magicwandarthistory.tumblr.com/

 

Mathias Jansson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts