Virala memelingar-  Snapchat och Barbie i konsthistorien    - Tidningen Kulturen
Catherine Thérys barbieversion av Rembrandts “The Anatomy Lesson of Dr. Nicolaes Tulp”

Essäer om konst
Verktyg
Typografi

Ett besök på ett konstmuseum kan vara ganska tråkigt. De flesta som besöker till exempel Louvren i Paris gör det för att se Mona Lisa och en handfull andra kända konstverk, medan större delen av samlingarna passerar i ögonvrån. Är man dessutom inte speciellt intresserad av konst kan ett studiebesök bli ganska långtråkigt och man hamnar istället framför sin mobil för att se vad som hänt på nätet.Del 4


Konsthistorien är full av kvinnor. Det vill säga om man räknar modeller, däremot är det ganska ont om kvinnliga konstnärer. Det har under der senaste decenniet gjorts en del försök att förbättra situationen och plocka fram bortglömda kvinnliga konstnärer ur historien, men faktum kvarstår att de fortfarande utgör en liten del av den totala konsthistorien. Det finns därför en del som tröttnat på denna mansdominerade konsthistoria och tagit saken i egna händer.
Gustave Courbert. Sömnen

Gustave Courbert. Sömnen

Annons:The Los Angeles County Museum of Art (LACMA) fick därför idéen att använda sig av sociala medier för att aktivera sina unga besökare och göra dem mer delaktiga i konstupplevelsen.

Museet använde sig av Snapchat, som är en meddelandetjänst där man kan ta bilder, lägga till text, emoijs eller rita på bilden innan den skickas. De som skiljer Snapchat från andra liknande tjänster är att avsändaren kan ställa in hur länge mottagarens ska kunna se bilden innan den försvinner från 1-10 sekunder.  LACMA fick sina besökare att ta bilder ur samlingen och skapa memes genom att lägga till fyndiga kommentarer. Det finns idag en hel del Snapchat Art Historypå nätet där konsthistoriska bilder har fått fyndiga repliker hämtade från populärkulturen eller fraser och uttryck från ungdomarnas slangspråk.

Det har länge skapats memes på nätet där man använt sig av konsthistoriska bilder och sedan lagt till en fyndig text eller replik. Fördelen med till exempel tjänster som Snapchat är att man kan göra allt på samma gång när man är på museet, ta bilden, lägga till text och skicka den, utan att behöva ett bildbehandlingsprogram och en dator i närheten. Det ska förstås tilläggas att även om replikerna på bilderna ofta är fyndiga så finns det också en tendens till sexism och pubertala skämt när det gäller till exempel konstverk med kvinnor i motivet.

Konsthistorien är full av kvinnor. Det vill säga om man räknar modeller, däremot är det ganska ont om kvinnliga konstnärer. Det har under der senaste decenniet gjorts en del försök att förbättra situationen och plocka fram bortglömda kvinnliga konstnärer ur historien, men faktum kvarstår att de fortfarande utgör en liten del av den totala konsthistorien. Det finns därför en del som tröttnat på denna mansdominerade konsthistoria och tagit saken i egna händer.

Catherine Théry har skapat en konsthistoria baserad på den kända dockan Barbie. Barbie är visserligen omstridd som kvinnlig förebild, men när hon kliver in i konsthistorien blir hon en ögonöppnaren och synliggör den manliga dominansen i konsthistorien. Thérys handmålade dockor har arrangerats och fotograferats i kända målningar från Leonardo da Vincis Den sista nattvardentill Edvard Munch Skriet. I Rembrandts målning  The Anatomy Lesson of Dr. Nicolaes Tulpser vi en grupp med svartklädda blonda barbies som står runt ett operationsbord där en naken Kent ligger fastkedjad. En av barbiedockorna håller i en nyckel till hänglåset runt Kents händer.  En tolkning skulle vara att kvinnorna återtagit makten i konsthistorien och objektifierat mannen, precis som kvinnan i många fall objektifierats i konsthistorien. Barbie har makten att befria Kent från hans bojor eller fortsätta hålla honom kedjad som en slav. Genom sina barbiebilder har Théry  skapar en parallellt kvinnodominerad konsthistoria.

I konsthistorien framställs kvinnan ofta som en oskuldsfull madonna eller som en utmanande erotisk varelse. Nakna kvinnor som är skapade för en manlig blick finns det gott om i konsthistorien. Kvinnornas egen sexualitet, om den ens finns, hamnar alltid i bakgrunden. På Tumblr finns sidanThe Magic Wand Throughout Art Historysom vill ändra på den synen. The Magic Wand skapade i slutet av 1960-talet av det japanska företaget Hitachi och var en massagestav tänkt för att användas på stressade och spända muskler. Kvinnor upptäckte snart att massagestaven kunde användas på mer intima delar för att slappna av. Genom att placera en Magic Wand i händerna på olika konsthistoriska personer (främst kvinnor men även några män) skapar man en ny innebörd i bilden.

Den turkiska diplomaten och konstsamlaren Halil Şerif Paşa beställde 1866 målningen Sömnen av konstnären Gustave Courbet. Tavlan visar två nakna kvinnor som ligger omslingrade kring varandra på en säng. Målningens erotiska och lesbiska motiv är naturligtvis en manlig fantasi, men när en Magic Wand photoshoppas in i bilden synliggörs kvinnornas egen sexualitet och kvinnorna blir mer självständiga. Många kvinnor i konsthistorien uttrycker åtrå, religiös extas eller har utmanande blickar som Dante Gabriel Rossettis målning av en upphöjd och bedjande Beata Beatrix.  Det blir i den här typen av motiv väldigt effektfullt i att placera in i en massagestav. Beatrix blir inte längre den oskuldsfulla gudomliga kvinnan som Dante åtrår utan en självständig person som själv bestämmer över sin sexualitet. På så sätt återtar kvinnorna i konsthistorien makten över sin egen kropp bara genom att en massagestav placeras in i bilden

Konsthistoriska memes avspeglar inte bara vilka förmodar vi själva bär med oss i vår samtid genom olika plumpa kommentarer till konsthistoriska verk utan de kan också avslöja hur historien har behandlat och avbildat människor och vilka värderingar som finns dolda i konstverken. Populärkulturens respektlösa blandning av samtid och historia skapar ofta en spännande dialog och gör också att konsthistorien kan bli mer levande och angelägen för en ny generation museibesökare.

Snapchat Art History: http://arthistorysnap.tumblr.com/

Catherine Théry: http://catherinethery.net/

The Magic Wand Throughout Art History; http://magicwandarthistory.tumblr.com/

 

Mathias Jansson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen