Virala memelingar-  Emoji och sociala mediers ikonografi i konsthistorien - Tidningen Kulturen
Emoji-nation av Nastya Ptichek efter Edward Hopper

Essäer om konst
Verktyg
Typografi

Den som vill förstå konsthistorien måste lära sig en del om ikonografi. Ikonografi handlar om att tolka olika föremål, symboler och färger i konstverket och kunna läsa in vilka referenser som konstnären har använts sig av.Del 3


Redan år 2013 började Ladies up Front posta inlägg på Tumblr där man återskapade kända konstverk med emoijs. Man översatte helt enkelt konstverket till symboler så en diamant+dödskalle representerade ett verk av Damien Hirst, några glödlampor ett verk av Dan Flavin (känd för sina lysrörsinstallationer), en kvinna, en kniv, en gaffel och en man blev målningen American Gothic av Grant Wood.
American Gothic av Grant Wood

American Gothic av Grant Wood

Annons:Ett stilleben från 1600-talet kan vid första anblicken bara se ut som en samling av mat, dryck, blommor och olika föremål upplagda på ett bord, men vid en närmare titt och med rätt kunskap berättar varje detalj något om livet, tiden, förgängligheten, nöjen, synder och begär. Precis som en 1600-talsmålning kan vara svår att förstå för oss som lever idag skulle en 1600-talsmänniska tycka att det visuella språk som vi använder i sociala medier är helt obegripligt med alla dessa olika förkortningar och emojis som vi skickar till varandra.

I början fanns smileyn :) ett kolon och en parentes som symboliserade en glad gubbe. Sedan började dessa förkortningar att översättas direkt av datorn till små gula runda ansikten som uttryckte glädje, sorg och kärlek. Nästa steg var att animera dessa små gula gubbar, de kunde rulla med ögonen och hoppade upp och ned. I och med att sociala medier utvecklades ökade behovet och efterfrågan av nya ikoner och plötsligt öppnades en fördämning där nya figurer, växter och symboler fyllde våra skärmar. Idag samlas alla dess ikoner under begreppet emoijs eftersom de används för att uttrycka olika känslor hos användaren.

Edvard Munch anses vara den enda konstnär som påverkat dagens officiella emojis. Det finns nämligen en emoji, föreställande ett blekt ångestfyllt ansikte som är som hämtad ur Munchs kända målning Skriet. För att ge en mer rättvis bild av konsthistorien för dagens användare uppmanade Cantor Fine Art Gallery sina Instagramföljare att skapa en ny serie med emojis baserade på kända konstnärer. Resultatet blev bland annat van Gogh med bandage runt huvudet och lite blod vid kinden eftersom han vid ett tillfälle skar av sitt öra, René Magritte en emoji med svart plommonstop och ett äpple framför ansiktet efter målningen The Son of Man(1964). Och vad skulle representera Damien Hirst bättre än en gnistrande döskalle efter hans extremt dyra konstverk For the Love of God(2007)?  Frida Kahlo avbildas med en blomsterkrans runt huvudet och en liten apa fastklamrad på kinden.

Redan år 2013 började Ladies up Front posta inlägg på Tumblr där man återskapade kända konstverk med emoijs. Man översatte helt enkelt konstverket till symboler så en diamant+dödskalle representerade ett verk av Damien Hirst, några glödlampor ett verk av Dan Flavin (känd för sina lysrörsinstallationer), en kvinna, en kniv, en gaffel och en man blev målningen American Gothic av Grant Wood. På Woods målning ser du nämligen porträttet av en man och en kvinna med en högaffel mellan sig och ett hus i bakgrunden. Konstnären Man Bartlettt plockade upp tendensen och publicerade den på Twitter med hashtaggen #emojiarthistory och idag finns det en hel genre på nätet där emojis invaderar och omformar konsthistorien.

Den franska digitala konstnären Anne Horel är en av dem som har kombinerat konsthistorien och de sociala mediernas ikonografiska världar. 2014 skapade hon enEmoji konsthistoriadär hon lade till välbekanta emojis på historiska konstverk. Resultatet är en väldigt rörig och rörlig konsthistoria där pizzabitar, blommor, spöken, svampar och frukter åker runt och hoppar omkring i verk som Frukost i det grönaav Manet eller Venus födelseav Sandro Botticelli.

En liknande idé har den ukrainska designern Nastya Ptichek  använt i serien Emoji-nationdär hon lagt till både felmeddelanden från Windows, ikoner från olika sociala medier och digitala gränssnitt på konsthistoriska verk. På Michelangelos berömda fresk från Sixtinska kapellet där man ser hur Gud skapar Adam dyker en ruta upp mellan de två personerna med felmeddelandet “Fatal error: Disconnected” som en slags bevis på att människan förlorat kontakten med Gud.

Eller i en målning av Edward Hopper som visar en äldre skallig man som sitter ensam på trottoaren framför en affär och där Ptichek ovanför hans huvud placerat in en symbol som visar att personen har noll vänner. Även om vi kan se att mannen är ensam på trottoaren förstärker ikonen känslan av ensamhet genom att signalera att han också är ensam på nätet. Ptichek  använder sig även av olika gränssnitt som Googles translate på ett japanskt kalligrafiskt blad där man längst upp kan översätta texten på bilden från japanska till engelska eller Google maps funktioner som placerats in i Hieronymus Bosch triptyk Lustarnas trädgård, så man kan både zooma in i bilden eller växla till satellitvy.

För många av oss är de här nya tilläggen ganska självklara och vi kan se det underfundig med hur de används i bilderna, men om man aldrig varit på internet så blir det ganska förvirrade. De nya ikonografiska tilläggen visar också hur beroende tolkningen av en bild är av den kontext den har skapats i. För människor under medeltiden och renässansen var det självklart vad olika attribut och symboler i bilderna betydde. Såg man en kvinna som bar ett miniatyrtorn så visste man att det var den heliga Barbara, hade den skäggiga mannen ett par nycklar då var det förmodligen Sankte Per och ett bevingat lejon skulle översättas till evangelisten Markus. Kunskap som många av oss inte längre besitter eftersom vi lever i ett sekulariserat samhälle och aldrig haft behov att lära oss dessa attribut eller symboler.

 

 

#emojiarthistory på Twitter: https://twitter.com/hashtag/emojiarthistory

Anne Horel: http://www.annehorel.com/emoji-art-history

Nastya Ptichek: http://nastya-ptichek.tumblr.com/

 

Mathias Jansson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 399 f.Kr. – Den grekiske filosofen Sokrates döms av atenska myndigheter till döden, för gudlöshet och fördärvande av ungdomen. Han vägrar gå i exil och tvingas därför ända sitt liv genom att dricka odört.
1362 – Den norske kungen Håkan Magnusson väljs till kung av Sverige i opposition mot sin far Magnus Eriksson, vilket är första gången källorna omnämner att representanter från den östra rikshalvan (Finland) deltar i ett svenskt kungaval. Senare under året ingår de båda dock en förlikning och kommer överens om att gemensamt styra Sverige som samregenter.
1364 – Kung Magnus Erikssons svåger Albrekt av Mecklenburg, som hösten innan har inkallats av svenska stormän, för att avsätta Magnus, väljs till kung av Sverige vid Mora stenar, varvid både Magnus och hans son Håkan förklaras avsatta som svenska regenter. De vägrar dock erkänna avsättningen och trots att de lider ett avgörande nederlag mot Albrekts trupper året därpå kommer kriget mellan de båda partierna pågå i många år, innan Magnus och Håkan erkänner sig besegrade och drar sig tillbaka till Norge.
1891 – Den svenska Allmänna Idrottsklubben (AIK) grundas av några ungdomar på Biblioteksgatan 8 i Stockholm och ordförande blir initiativtagaren Isidor Behrens. Namnet antas, för att man har tänkt ägna sig åt alla möjliga olika sorters idrotter, till skillnad från de flesta andra idrottsklubbar, som bildas vid denna tid, som oftast är inriktade på en enda idrottsgren. 2017 är den Nordens största idrottsförening med över 16 000 medlemmar.
1899 – Den ryske tsaren Nikolaj II utfärdar det så kallade Februarimanifestet, vilket inleder en aktiv förryskningspolitik av det autonoma ryska storfurstendömet Finland. Manifestet anger, att rikslagarna (finländska rikslagar, som kan beröra hela Rysslands intressen) inte längre ska stiftas gemensamt av tsaren och den finländska lantdagen, utan att tsaren ensam ska ha beslutanderätt och lantdagen endast yttranderätt i dessa ärenden. Efter flera protester, bland annat den stora deputationen i mars samma år, utfärdar tsaren 1905 det så kallade Novembermanifestet, som upphäver Februarimanifestet och bekräftar rikslagarna.
1978 – Rhodesias premiärminister Ian Smith går med på att tillåta en övergång till färgat majoritetsstyre i landet. Han kvarstår som premiärminister till den 30 juni 1979, då han avgår och efterträds av den färgade nationalistledaren Abel Muzorewa.
1990 – Den svenska socialdemokratiska regeringen lämnar in sin avskedsansökan, efter att dess förslag om lönestopp har fallit i riksdagen. Då det inte finns underlag för någon borgerlig regeringsbildning kan statsminister Ingvar Carlsson bilda ny regering den 27 februari, där samtliga ministrar från den gamla regeringen återkommer, utom finansminister Kjell-Olof Feldt, som har blivit starkt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket och därför tvingas avgå den 16 februari. Carlssons nya regering sitter sedan fram till hösten 1991, då de borgerliga vinner årets riksdagsval och Carl Bildt kan bilda den första borgerliga regeringen i Sverige sedan 1982.

Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen