Virala memelingar-  min feta katt och andra kändisar i konsthistorien   - Tidningen Kulturen
Svetlana Petrova “Edouard Manets Olympia med katten Zarathustra”

Essäer om konst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Det var många kändisar som avled under 2016 som David Bowie, Leonard Cohen, Prince och George Michael. För att definiera vem som är en kändis kan man idag räkna antal artiklar på Wikipedia. Finns det biografiska artiklar på fler än 20 olika språk räknas du som en kändis och om det finns biografiska artiklar på fler än 70 olika språk är du en megakändis.Del 2.


Svetlana Petrova är en av dem, men i avsaknad av en kändis att slänga in i målningen så har hon istället photoshoppat in Zarathustra, som är hennes egen feta katt. Hon har klistrat in fotografier av sin katt i kända målningar. Så nu håller Mona Lisa en stor tjock motvillig rödbrun katt i knäet. Katten har också ersatt Napoleon på hästryggen i Jacques-Louis Davids målning Napoleon Crossing the Alpsoch han deltar i en balettlektion målad av Edgar Degas. Zarathustra är kanske inte lika känd som Grumpy katt, Maru och andra nätkatter, men bland konsthistoriska memes är han stor.
Svetlana Petrova med katten

Svetlana Petrova med katten

Annons:Ett annat sätt skulle kunna vara att räkna hur många memes det finns av personen på internet. John Travolta skulle då plötsligt vara en megakändis. Ett kort klipp från filmen Pulp Fictionfrån 1994, där Travoltas karaktär Vincent Vega i svart kostym och med rocken på armen stiger in i ett rum och ser sig förvirrad omkring, dyker för närvarande upp lite varstans på nätet i olika nya miljöer. Vega dyker till exempel upp i målningen Den sista nattvardenav Leonardo da Vinci. I animationen har alla lärjungarna gömt sig bakom bordet medan Travolta ser sig omkring och undrar vart alla tagit vägen. Man kan också se honom i en gif med Marina Abramovic performance The Artist Is Presentdär han ser sig förvirrat omkring i publiken.

Konsthistorien besöks idag ständigt av olika sorters kändisar. Rowan Atkinson kända karaktär Mr. Bean har fått sin egen konsthistoria av karikatyrmålaren Rodney Pike. Pike gjorde ett 40-tal bilder där Mr Bean kidnappar kända porträtt som Mona Lisa och Henrik VIII genom att ersätta deras ansikten med sitt eget. Sedan har andra tagit vid och skapat en uppsjö av Mr. Bean kopior på nätet. Att det är Mr Bean som på detta sätt förstör konsthistorien stämmer ganska bra med hans karaktär. I filmen Bean – den totala katastroffilmenfrån 1997 jobbar Bean som vaktmästare på ett konstmuseum. Han skickas till USA för att leverera James Whistlers målning Whistler’s Mother(1871) till en konstutställning.

Han råkar dock innan utställningen ska öppna nysa rakt på Whistlers mammas ansikte och när han torkar bort snoret lyckas han förstöra hela ansiktet på målningen. I ett desperat försök att återställa det ritar han dit ett nytt ansikte. Men det nya ansiktet ser ut som en dåligt tecknad karikatyr. Hela scenen verkar var som en föraning om en av vår tids mest uppmärksammade amatörrestaureringar av ett konstverk. Den var 2012 som en gammal dam i Spanien fick för sig att förbättra Elias Garcia Martinez 1800-tals frescoEcce Homosom hängde i en lokal kyrka och som började bli lite sliten av ålder. I tidningsartiklarna som publicerade runt om i världen efter att “restaureringen” hade upptäckts jämför många skribenter frälsarens ansiktslyftning med en apas.

Den amerikanska sångerskan Taylor Swift har liksom Mr Bean fått sin egen konsthistoria. I ett flertal målningar ser vi hur hon dansar omkring i olika konstverk som i Washington Crossing the Delaware(1851) av Emanuel Leutze. Hon står och dansar mitt i båten medan generalen står i fören och guidar soldaterna som ska korsa floden. Hon dyker upp dansande på gatan utanför restaurangen i Edward Hoppers målning Nighthawks (1942), mitt i Monets trädgårdsmålningar eller på bron i Edvards Munchs målning Skriet (1893). Swift har blivit känd för sina besynnerliga danser som hon uppträder med i sina musikvideors och som blivit ett populärt motiv att infoga i diverse konsthistoriska verk.

Celebrities in the Renaissancevar resultatet av en tävling som fotomanipuleringssidan Worth1000.com arrangerade 2011. Den resulterade i ett fyrtiotal renässansporträtt där personens huvud bytts ut mot huvudet från samtida kändisar som Johnny Depp, Angelina Jolie, Sylvester Stallone eller Robert de Niros. Historiskt är det främst kända människor som avbildats i konsten eftersom de hade råd att beställa målningar av sig själv. Idag har fotografiet tagit över mycket av porträttkonsten, men hade Jude Law levt på 1500-talet så hade han fått sitt porträtt gjort av någon känd konstnär.

Mr. Bean, John Travolta, Taylor Swift och andra kändisar är ganska typiska för hur konsthistorien idag får ett eget liv i sociala nätverk. Man använder sig av klassiska och välkända bilder som reproducerats i olika sammanhang tills de nästan blivit klischéer och stoppar in något nytt och oväntat hämtat från populärkulturens sfär och vips så har man skapat ett spännande möte som gör att den konsthistoriska bilden får ett nytt liv, en ny kontext och en ny publik. Ofta är memes av den här typen skapade av anonyma personer och det handlar ofta om flera olika personer som spinner vidare på en idé och sprider dem vidare, men det finns också några konstnärer som sticker ut och gör sig ett namn på att skapa en speciell form av konsthistoriska memes.

Svetlana Petrova är en av dem, men i avsaknad av en kändis att slänga in i målningen så har hon istället photoshoppat in Zarathustra, som är hennes egen feta katt. Hon har klistrat in fotografier av sin katt i kända målningar. Så nu håller Mona Lisa en stor tjock motvillig rödbrun katt i knäet. Katten har också ersatt Napoleon på hästryggen i Jacques-Louis Davids målning Napoleon Crossing the Alpsoch han deltar i en balettlektion målad av Edgar Degas. Zarathustra är kanske inte lika känd som Grumpy katt, Maru och andra nätkatter, men bland konsthistoriska memes är han stor.

Svetlana som är en rysk konstnär fick ärva Zarathustra när hennes mor dog 2008. För att bearbeta sorgen efter modern började Svetlana att experimentera med att photoshoppa in katten i olika historiska målningar och det hela resulterade i hemsidan FatCatArt.com 2011 och sedan dess har det rullat på och berömmelsen har vuxit kring den feta katten i konsthistorien.

Svetlana Petrova kallar sina verk ready-meme, en form av ready-made för den digitala åldern. Istället för att använda massproducerade föremål, som när Marcel Duchamp gjorde konstverk av en flasktorkare eller en pissoar, så använder Svetlana sig av massreproducerade digitala konstverk på internet som hon gör memes av. Själv brukar jag använda begreppet virala memelingar för den här typen av konsthistoriska memes. Memelingar är en ordlek med meme och 1600-talskonstnären Hans Memling vars verk använts i flera konsthistoriska memes skapade av bland annat den kanadensiska konstnären James Kerr.

 

Svetlana Petrova och Zarathustrahttp://fatcatart.com/?lang=en
 
Mathias Jansson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts