Virala memelingar-  min feta katt och andra kändisar i konsthistorien   - Tidningen Kulturen
Svetlana Petrova “Edouard Manets Olympia med katten Zarathustra”

Essäer om konst
Verktyg
Typografi

Det var många kändisar som avled under 2016 som David Bowie, Leonard Cohen, Prince och George Michael. För att definiera vem som är en kändis kan man idag räkna antal artiklar på Wikipedia. Finns det biografiska artiklar på fler än 20 olika språk räknas du som en kändis och om det finns biografiska artiklar på fler än 70 olika språk är du en megakändis.Del 2.


Svetlana Petrova är en av dem, men i avsaknad av en kändis att slänga in i målningen så har hon istället photoshoppat in Zarathustra, som är hennes egen feta katt. Hon har klistrat in fotografier av sin katt i kända målningar. Så nu håller Mona Lisa en stor tjock motvillig rödbrun katt i knäet. Katten har också ersatt Napoleon på hästryggen i Jacques-Louis Davids målning Napoleon Crossing the Alpsoch han deltar i en balettlektion målad av Edgar Degas. Zarathustra är kanske inte lika känd som Grumpy katt, Maru och andra nätkatter, men bland konsthistoriska memes är han stor.
Svetlana Petrova med katten

Svetlana Petrova med katten

Annons:Ett annat sätt skulle kunna vara att räkna hur många memes det finns av personen på internet. John Travolta skulle då plötsligt vara en megakändis. Ett kort klipp från filmen Pulp Fictionfrån 1994, där Travoltas karaktär Vincent Vega i svart kostym och med rocken på armen stiger in i ett rum och ser sig förvirrad omkring, dyker för närvarande upp lite varstans på nätet i olika nya miljöer. Vega dyker till exempel upp i målningen Den sista nattvardenav Leonardo da Vinci. I animationen har alla lärjungarna gömt sig bakom bordet medan Travolta ser sig omkring och undrar vart alla tagit vägen. Man kan också se honom i en gif med Marina Abramovic performance The Artist Is Presentdär han ser sig förvirrat omkring i publiken.

Konsthistorien besöks idag ständigt av olika sorters kändisar. Rowan Atkinson kända karaktär Mr. Bean har fått sin egen konsthistoria av karikatyrmålaren Rodney Pike. Pike gjorde ett 40-tal bilder där Mr Bean kidnappar kända porträtt som Mona Lisa och Henrik VIII genom att ersätta deras ansikten med sitt eget. Sedan har andra tagit vid och skapat en uppsjö av Mr. Bean kopior på nätet. Att det är Mr Bean som på detta sätt förstör konsthistorien stämmer ganska bra med hans karaktär. I filmen Bean – den totala katastroffilmenfrån 1997 jobbar Bean som vaktmästare på ett konstmuseum. Han skickas till USA för att leverera James Whistlers målning Whistler’s Mother(1871) till en konstutställning.

Han råkar dock innan utställningen ska öppna nysa rakt på Whistlers mammas ansikte och när han torkar bort snoret lyckas han förstöra hela ansiktet på målningen. I ett desperat försök att återställa det ritar han dit ett nytt ansikte. Men det nya ansiktet ser ut som en dåligt tecknad karikatyr. Hela scenen verkar var som en föraning om en av vår tids mest uppmärksammade amatörrestaureringar av ett konstverk. Den var 2012 som en gammal dam i Spanien fick för sig att förbättra Elias Garcia Martinez 1800-tals frescoEcce Homosom hängde i en lokal kyrka och som började bli lite sliten av ålder. I tidningsartiklarna som publicerade runt om i världen efter att “restaureringen” hade upptäckts jämför många skribenter frälsarens ansiktslyftning med en apas.

Den amerikanska sångerskan Taylor Swift har liksom Mr Bean fått sin egen konsthistoria. I ett flertal målningar ser vi hur hon dansar omkring i olika konstverk som i Washington Crossing the Delaware(1851) av Emanuel Leutze. Hon står och dansar mitt i båten medan generalen står i fören och guidar soldaterna som ska korsa floden. Hon dyker upp dansande på gatan utanför restaurangen i Edward Hoppers målning Nighthawks (1942), mitt i Monets trädgårdsmålningar eller på bron i Edvards Munchs målning Skriet (1893). Swift har blivit känd för sina besynnerliga danser som hon uppträder med i sina musikvideors och som blivit ett populärt motiv att infoga i diverse konsthistoriska verk.

Celebrities in the Renaissancevar resultatet av en tävling som fotomanipuleringssidan Worth1000.com arrangerade 2011. Den resulterade i ett fyrtiotal renässansporträtt där personens huvud bytts ut mot huvudet från samtida kändisar som Johnny Depp, Angelina Jolie, Sylvester Stallone eller Robert de Niros. Historiskt är det främst kända människor som avbildats i konsten eftersom de hade råd att beställa målningar av sig själv. Idag har fotografiet tagit över mycket av porträttkonsten, men hade Jude Law levt på 1500-talet så hade han fått sitt porträtt gjort av någon känd konstnär.

Mr. Bean, John Travolta, Taylor Swift och andra kändisar är ganska typiska för hur konsthistorien idag får ett eget liv i sociala nätverk. Man använder sig av klassiska och välkända bilder som reproducerats i olika sammanhang tills de nästan blivit klischéer och stoppar in något nytt och oväntat hämtat från populärkulturens sfär och vips så har man skapat ett spännande möte som gör att den konsthistoriska bilden får ett nytt liv, en ny kontext och en ny publik. Ofta är memes av den här typen skapade av anonyma personer och det handlar ofta om flera olika personer som spinner vidare på en idé och sprider dem vidare, men det finns också några konstnärer som sticker ut och gör sig ett namn på att skapa en speciell form av konsthistoriska memes.

Svetlana Petrova är en av dem, men i avsaknad av en kändis att slänga in i målningen så har hon istället photoshoppat in Zarathustra, som är hennes egen feta katt. Hon har klistrat in fotografier av sin katt i kända målningar. Så nu håller Mona Lisa en stor tjock motvillig rödbrun katt i knäet. Katten har också ersatt Napoleon på hästryggen i Jacques-Louis Davids målning Napoleon Crossing the Alpsoch han deltar i en balettlektion målad av Edgar Degas. Zarathustra är kanske inte lika känd som Grumpy katt, Maru och andra nätkatter, men bland konsthistoriska memes är han stor.

Svetlana som är en rysk konstnär fick ärva Zarathustra när hennes mor dog 2008. För att bearbeta sorgen efter modern började Svetlana att experimentera med att photoshoppa in katten i olika historiska målningar och det hela resulterade i hemsidan FatCatArt.com 2011 och sedan dess har det rullat på och berömmelsen har vuxit kring den feta katten i konsthistorien.

Svetlana Petrova kallar sina verk ready-meme, en form av ready-made för den digitala åldern. Istället för att använda massproducerade föremål, som när Marcel Duchamp gjorde konstverk av en flasktorkare eller en pissoar, så använder Svetlana sig av massreproducerade digitala konstverk på internet som hon gör memes av. Själv brukar jag använda begreppet virala memelingar för den här typen av konsthistoriska memes. Memelingar är en ordlek med meme och 1600-talskonstnären Hans Memling vars verk använts i flera konsthistoriska memes skapade av bland annat den kanadensiska konstnären James Kerr.

 

Svetlana Petrova och Zarathustrahttp://fatcatart.com/?lang=en
 
Mathias Jansson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen