Virala memelingar -  eller hur konsthistorien blev en animerad gif på sociala medier.   - Tidningen Kulturen
damen med hummer (Stil bild) se länken i slutet av artikeln

Essäer om konst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

På sociala medier har konsthistorien fått ett nytt liv. En generation som vuxit upp med internets överflöd av bildmaterial använder olika bildverktyg för att förändra och anpassa de konsthistoriska bilderna till populärkulturella företeelser. I denna klipp-och-klistra-kultur uppstår en rad parallella konsthistorier, populärkulturella hybrider och memes som sedan sprids viralt på Facebook, Tumblr och i andra sociala medier.Del 1


Ett återkommande par i Kiszkiloszki animationer är två skelett med fjärilsvingar på ryggen och balletkjolar som kör omkring i motorcykel med sidovagn eller hoppar omkring som feer i olika konsthistoriska konstverk och skrämmer folk. I många av Kiszkiloszki animationer finns det också ett memento mori budskap, en påminnelse om att vi snart ska dö, ett budskap som var vanligt i 1600-talets målningar.
 Cory Arcangels Super Mario Clouds

 Cory Arcangels Super Mario Clouds

Annons:James Kerr eller SD (Scorpion Dagger) som han signerar sina verk med är en kanadensisk konstnär som skapar animerade gifar där han blandar konsthistoriska målningar från tidig och nordlig renässans med samtida företeelser. James Kerr började publicera sina animationer på sitt tumblrkonto 2012. I sin dator har han byggt upp en stor samling av kroppsdelar, bakgrunder och figurer från olika målningar. Från sitt digitala bibliotek kan han sedan skapa collage som han animerar och publicerar på nätet. I bilderna hittar vi helgon, Jesus, präster, nunnor och andra konsthistoriska personer som placerats in i en samtida kontext. Dessa heliga personer uppträder som vanliga ungdomar. De festar, åker skateboard, kör bil, tatuerar sig, spelar elgitarr, tränar, sitter vid datorn eller beställer hamburgare. Kerr har sagt att han vill skildra hur figurerna på tavlan skulle bete sig om de hade haft möjlighet att lämna museet när det stänger och leva som vanliga människor.

En viktig inspirationskälla för Kerr är den flamländska renässansmålaren Hans Memling (1430-1494). Memling föddes i Tyskland med var verksam i Brügge fram till sin död. Han målade främst porträttbilder, religiösa motiv och altarskåp. Man skulle kunna därför kunna benämna den här formen av konst som James Kerr ägnar sig åt, där man mixar konsthistorien med populärkulturen i animerade gifar, för virala memelingar. Viral eftersom dem sprids via sociala medier och memelingar som en ordlek med begreppet meme och konstnären Hans Memling.

Efter den stora uppmärksamheten på internet ville Kerr ta nästa steg och skapa en bok med sina mest populära gifar. Det låter förstås kontraproduktivt att trycka bilder av animerade bilder från internet i en bok. Men till boken Do You Like Relaxing?skapade han också en app som använder augmented reality vilket gör att när du läser av vissa av bilderna i boken med din mobil så kan du se hela animationen.  På så sätt kan animationerna fortsätta att fungera i ett traditionellt medium som en bok.

Bildformatet GIF (Graphics Interchange Format) skapade redan 1987 av Steve Wilhite. Idag är det tekniskt ett uråldrigt bildformat som bara stöder 256 färger. Trots det lever gifen kvar och frodas på sociala medier (som Facebook, Tumblr och Giphy). Den animerade gifen används idag av många som en sofitiskerad form av smiley för att kommentera inlägg eller uttrycka känslor som ironi, förvåning, skräck, kärlek etc.. Redan tidigt i internets historia blev det populärt att göra animeringar av gifar, genom att kombinera flera bilder som visades i en följd, ofta i en loop där animationen upprepas i det oändliga. När vanliga användare började bygga hemsidor i början av 1990-talet började det snart dyka upp animerade gifar på hemsidorna där det kunde stå “Under construction eller brevlådor som var animerade som man kunde klicka på om ville skicka e-post till användaren.  

Gifen användes också tidigt för att skapa humoristiska inslag. Ett filmklipp av en dråplig situation, kombinationen av två olika klipp till något nytt och oväntat, eller en rolig bildtext  är karaktäristiskt för den animerade gifen. Den dansande babyn är ett tidigt exempel på detta. Babyn var från början ett experiment med 3D-programvara hos ett företag, och bestod av en enkel 3D-modell av en baby som dansade. Ett av företagets anställda skapade 1996 en komprimerade gif-fil från 3D-filmen som han publicerade på nätet. Animationen fick snabbt stor spridning. När den klipptes in i ett avsnitt av den populära TV-serien Ally McBeal i slutet av 1990-talet så kan man säga att den blev klassisk. Det har sedan dess skapats otaliga variationer på den dansande babyn på internet, det som vi idag kallar för ett meme.

Även konstnärer började intressera sig för animerade gifar och göra konstobjekt av gifar. Simple Net Art Diagram från 1997 av konstnärskollektivet  MTAA 1997 anses vara en av de första konstnärliga gifarna på nätet. Den består av en bild som visar två datorer sammankopplade med en sladd och i mitten blinkar en röd blixt. Vid blixten har man skrivit texten “The art happens here”. Det finns många konstnärer som arbetat med gifar och de har under de senaste åren gjorts en del konstutställningar bara med animerade gifar. Till en av de mest kända konstnärliga gifarna brukar man räkna  Cory Arcangels Super Mario Clouds (2002) som består av en blå himmel med några vita moln som scrollar över bilden. Himlen är en av dataspelsvärlden mest kända och kommer från spelet Super Mario. Arcangel har helt enkelt skapat en animerad gif från ett av populärkulturens mest kända dataspel men samtidigt skapat en ny kontext för bilden.

Man kan säga att virala memelingar bygger vidare på samma idé med appropriering och parafraser som Arcangel använder i sin gif. Men istället för att använda ett dataspel som inspirationskälla använder man gamla klassiska konstverk som man förändrar och lägger till olika saker så att de anpassas till  vår samtid.

Kajetan Obarsk som på Tumblr kallas sig Kiszkiloszki skapar liksom James Kerr animerade gifar utifrån en konsthistorisk bildvärld. Han har till exempel använts sig av surrealisten Rene Magrittes målning Golconda (1953) som visar hur det regnar ner kostymklädda män över en stad. I Kiszkiloszki version ser vi en nyhetsreporter som i direktsändning rapporterar från detta märkliga fenomen när människor faller ner från himlen och krossas mot marken. I en annan animation har Kiszkiloszki använt sig av Francisco de Goya kända målningSaturnus äter upp sin son. I animationen sitter Saturnus på en parkbänk och äter på en människokropp när en flock duvor närmar sig. Saturnus sliter då loss en kroppsdel, som om det vore frågan om en brödbit, och matar duvorna med den. Som ni märker så har Kiszkiloszki en förkärlek till det lite morbida och groteska i sina animationer.

Ett återkommande par i Kiszkiloszki animationer är två skelett med fjärilsvingar på ryggen och balletkjolar som kör omkring i motorcykel med sidovagn eller hoppar omkring som feer i olika konsthistoriska konstverk och skrämmer folk. I många av Kiszkiloszki animationer finns det också ett memento mori budskap, en påminnelse om att vi snart ska dö, ett budskap som var vanligt i 1600-talets målningar.

En av mina egna favoriter bland Kiszkiloszki animationer är annars den med Leonardo da Vinci som sitter framför sin dator och arbetar med målningen Damen med hermelineni Photoshop. I programmet finns en knapp där han kan ändra vilket djur damen ska hålla i sin famn som en pingvin, en hummer eller en giraff.  Kanske är det så konsthistoriens mästare skulle ha arbetat med bilder om de hade levt idag och haft tillgång till dagens teknik? Animationen visar också hur lätt det är idag att manipulera bilder. Genom några knapptryckningar i ett bildredigeringsprogram kan man ändra detaljer i bilden och på så sätt skapa helt nya kontexter i konsthistoriska verk.

 

James Kerr alias Scorpion Dagger: http://www.scorpiondagger.com/

Kajetan Obarsk alias Kiszkiloszki: http://kiszkiloszki.tumblr.com/

Mathias Jansson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts