Virala memelingar -  eller hur konsthistorien blev en animerad gif på sociala medier.   - Tidningen Kulturen
damen med hummer (Stil bild) se länken i slutet av artikeln

Essäer om konst
Verktyg
Typografi

På sociala medier har konsthistorien fått ett nytt liv. En generation som vuxit upp med internets överflöd av bildmaterial använder olika bildverktyg för att förändra och anpassa de konsthistoriska bilderna till populärkulturella företeelser. I denna klipp-och-klistra-kultur uppstår en rad parallella konsthistorier, populärkulturella hybrider och memes som sedan sprids viralt på Facebook, Tumblr och i andra sociala medier.Del 1


Ett återkommande par i Kiszkiloszki animationer är två skelett med fjärilsvingar på ryggen och balletkjolar som kör omkring i motorcykel med sidovagn eller hoppar omkring som feer i olika konsthistoriska konstverk och skrämmer folk. I många av Kiszkiloszki animationer finns det också ett memento mori budskap, en påminnelse om att vi snart ska dö, ett budskap som var vanligt i 1600-talets målningar.
 Cory Arcangels Super Mario Clouds

 Cory Arcangels Super Mario Clouds

Annons:James Kerr eller SD (Scorpion Dagger) som han signerar sina verk med är en kanadensisk konstnär som skapar animerade gifar där han blandar konsthistoriska målningar från tidig och nordlig renässans med samtida företeelser. James Kerr började publicera sina animationer på sitt tumblrkonto 2012. I sin dator har han byggt upp en stor samling av kroppsdelar, bakgrunder och figurer från olika målningar. Från sitt digitala bibliotek kan han sedan skapa collage som han animerar och publicerar på nätet. I bilderna hittar vi helgon, Jesus, präster, nunnor och andra konsthistoriska personer som placerats in i en samtida kontext. Dessa heliga personer uppträder som vanliga ungdomar. De festar, åker skateboard, kör bil, tatuerar sig, spelar elgitarr, tränar, sitter vid datorn eller beställer hamburgare. Kerr har sagt att han vill skildra hur figurerna på tavlan skulle bete sig om de hade haft möjlighet att lämna museet när det stänger och leva som vanliga människor.

En viktig inspirationskälla för Kerr är den flamländska renässansmålaren Hans Memling (1430-1494). Memling föddes i Tyskland med var verksam i Brügge fram till sin död. Han målade främst porträttbilder, religiösa motiv och altarskåp. Man skulle kunna därför kunna benämna den här formen av konst som James Kerr ägnar sig åt, där man mixar konsthistorien med populärkulturen i animerade gifar, för virala memelingar. Viral eftersom dem sprids via sociala medier och memelingar som en ordlek med begreppet meme och konstnären Hans Memling.

Efter den stora uppmärksamheten på internet ville Kerr ta nästa steg och skapa en bok med sina mest populära gifar. Det låter förstås kontraproduktivt att trycka bilder av animerade bilder från internet i en bok. Men till boken Do You Like Relaxing?skapade han också en app som använder augmented reality vilket gör att när du läser av vissa av bilderna i boken med din mobil så kan du se hela animationen.  På så sätt kan animationerna fortsätta att fungera i ett traditionellt medium som en bok.

Bildformatet GIF (Graphics Interchange Format) skapade redan 1987 av Steve Wilhite. Idag är det tekniskt ett uråldrigt bildformat som bara stöder 256 färger. Trots det lever gifen kvar och frodas på sociala medier (som Facebook, Tumblr och Giphy). Den animerade gifen används idag av många som en sofitiskerad form av smiley för att kommentera inlägg eller uttrycka känslor som ironi, förvåning, skräck, kärlek etc.. Redan tidigt i internets historia blev det populärt att göra animeringar av gifar, genom att kombinera flera bilder som visades i en följd, ofta i en loop där animationen upprepas i det oändliga. När vanliga användare började bygga hemsidor i början av 1990-talet började det snart dyka upp animerade gifar på hemsidorna där det kunde stå “Under construction eller brevlådor som var animerade som man kunde klicka på om ville skicka e-post till användaren.  

Gifen användes också tidigt för att skapa humoristiska inslag. Ett filmklipp av en dråplig situation, kombinationen av två olika klipp till något nytt och oväntat, eller en rolig bildtext  är karaktäristiskt för den animerade gifen. Den dansande babyn är ett tidigt exempel på detta. Babyn var från början ett experiment med 3D-programvara hos ett företag, och bestod av en enkel 3D-modell av en baby som dansade. Ett av företagets anställda skapade 1996 en komprimerade gif-fil från 3D-filmen som han publicerade på nätet. Animationen fick snabbt stor spridning. När den klipptes in i ett avsnitt av den populära TV-serien Ally McBeal i slutet av 1990-talet så kan man säga att den blev klassisk. Det har sedan dess skapats otaliga variationer på den dansande babyn på internet, det som vi idag kallar för ett meme.

Även konstnärer började intressera sig för animerade gifar och göra konstobjekt av gifar. Simple Net Art Diagram från 1997 av konstnärskollektivet  MTAA 1997 anses vara en av de första konstnärliga gifarna på nätet. Den består av en bild som visar två datorer sammankopplade med en sladd och i mitten blinkar en röd blixt. Vid blixten har man skrivit texten “The art happens here”. Det finns många konstnärer som arbetat med gifar och de har under de senaste åren gjorts en del konstutställningar bara med animerade gifar. Till en av de mest kända konstnärliga gifarna brukar man räkna  Cory Arcangels Super Mario Clouds (2002) som består av en blå himmel med några vita moln som scrollar över bilden. Himlen är en av dataspelsvärlden mest kända och kommer från spelet Super Mario. Arcangel har helt enkelt skapat en animerad gif från ett av populärkulturens mest kända dataspel men samtidigt skapat en ny kontext för bilden.

Man kan säga att virala memelingar bygger vidare på samma idé med appropriering och parafraser som Arcangel använder i sin gif. Men istället för att använda ett dataspel som inspirationskälla använder man gamla klassiska konstverk som man förändrar och lägger till olika saker så att de anpassas till  vår samtid.

Kajetan Obarsk som på Tumblr kallas sig Kiszkiloszki skapar liksom James Kerr animerade gifar utifrån en konsthistorisk bildvärld. Han har till exempel använts sig av surrealisten Rene Magrittes målning Golconda (1953) som visar hur det regnar ner kostymklädda män över en stad. I Kiszkiloszki version ser vi en nyhetsreporter som i direktsändning rapporterar från detta märkliga fenomen när människor faller ner från himlen och krossas mot marken. I en annan animation har Kiszkiloszki använt sig av Francisco de Goya kända målningSaturnus äter upp sin son. I animationen sitter Saturnus på en parkbänk och äter på en människokropp när en flock duvor närmar sig. Saturnus sliter då loss en kroppsdel, som om det vore frågan om en brödbit, och matar duvorna med den. Som ni märker så har Kiszkiloszki en förkärlek till det lite morbida och groteska i sina animationer.

Ett återkommande par i Kiszkiloszki animationer är två skelett med fjärilsvingar på ryggen och balletkjolar som kör omkring i motorcykel med sidovagn eller hoppar omkring som feer i olika konsthistoriska konstverk och skrämmer folk. I många av Kiszkiloszki animationer finns det också ett memento mori budskap, en påminnelse om att vi snart ska dö, ett budskap som var vanligt i 1600-talets målningar.

En av mina egna favoriter bland Kiszkiloszki animationer är annars den med Leonardo da Vinci som sitter framför sin dator och arbetar med målningen Damen med hermelineni Photoshop. I programmet finns en knapp där han kan ändra vilket djur damen ska hålla i sin famn som en pingvin, en hummer eller en giraff.  Kanske är det så konsthistoriens mästare skulle ha arbetat med bilder om de hade levt idag och haft tillgång till dagens teknik? Animationen visar också hur lätt det är idag att manipulera bilder. Genom några knapptryckningar i ett bildredigeringsprogram kan man ändra detaljer i bilden och på så sätt skapa helt nya kontexter i konsthistoriska verk.

 

James Kerr alias Scorpion Dagger: http://www.scorpiondagger.com/

Kajetan Obarsk alias Kiszkiloszki: http://kiszkiloszki.tumblr.com/

Mathias Jansson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen