Många bäckar små gör en stor Watteau… - Tidningen Kulturen
Watteau le bal de Tivoli

Konstdebatt
Verktyg
Typografi

Mathias Janssons informativa inlägg här på sidan om att skramla samman till offentliga konstverk (ordet han använder är ”crowdfunding”, kanske en amerikansk term - i USA är donationer avdragsgilla) inleds med vad som hände för sextiotre år sedan när Nationalmuseum fick tillfälle att köpa ”Kärlekslektionen”, en målning av François Watteau.

 


hursomhelst är det trevligt att ha både Brancusis "Den nyfödde II" (den förstfödde finns på Philadelphia Museum of Art) och Watteaus "Kärlekslektionen" i vår kungliga huvudstad, den förra tack vare museivännerna samt några få enskilda penningstarka donatorer, bland dem ballerinan Carina Ari och bokförläggaren Gerhard Bonnier, och den senare tack vare crowdfunding.
Portrait de François Watteau

Portrait de François Watteau

Annons:Priset var högt och museets budget begränsad. Alltså satte man igång en nationalinsamling, med devisen i rubriken här ovan. Om det kan jag berätta, för jag var med – liksom mängder av elever och lärare runtom i Sverige.

Visserligen var jag bara ett folkskolegli med flera år kvar till både realskolan och gymnasiet, men insamlingsivern omfattade också yngre åldrar. På det högre allmänna läroverket i min hemstad ordnade man, liksom på många andra skolor runtom i landet, en soarée vars behållning gick till inköpet av den vackra rococo-tavlan. Två gymnasister, både hon och han gick säkert i sista ring, uppträdde i en tablå på podiet, utklädda till ett herdepar. Och så läste en annan gymnasist den pastorala "Atis och Camilla", av Gustav Philip Creutz, den som börjar så passionerat:

"Jag sjunger om den eld, som plågar och förnöjer,
Då han sin första makt i unga hjärtan röjer."

Intill dess var denne finlandssvenske skald och hovman hos Gustav III mig bekant bara som en av gubbarna på svenska frimärken (Horace Engdahl har på sistone ägnat honom en viss uppmärksamhet). Han kom senare att höra till pensum medan man ännu höll sig med en svensk kanon. Alving-Hasselbergs svenska litteraturhistoria med gula pärmar gav goda kunskaper på det området även om den slutade strax bortom Strindberg. "Dikt och Tanke", Bernhard Tarschys och Gunnar Tideströms antologi i tre delar, tog med både utländsk och svensk litteratur och hade en mycket aktuellare hitre tidsgräns. Och inför studentförhören pluggade man kompendiet "Från Eddan till Ekelöf", ett bra repetitorium och en åsnebrygga för latmånsar. Men då hade jag hunnit en bit in på sextiotalet.

Pengar trillade in 1953, och tavlan av Watteau hamnade i Stockholm. Det året behövdes annars insamlingar att täcka mera omedelbara behov: i Holland brast fördämningar i slutet av januari, och en stor del av landet svämmade över. Det var också då som Svenska Akademin, liksom i år, valde att inte premiera en romanförfattare. Winston Churchill fick Nobelpriset i litteratur, för sin "History of the English-speaking people" i fyra bastanta band, och den långa serien om andra världskriget. Det var litterärt välförtjänt men var väl också ett tack till den som mer än de flesta stått diktaturerna och diktatorerna emot.

Watteaus pastorala tavla (mycket av behaget beror på kompositionens vackra kurvor, men det förstod jag först långt senare) var nog min första introduktion till den bildande konsten. Dittills var jag mera hemmastadd i Carl Barks serieteckningar i Kalle Anka, suveräna i sitt slag, och kanske John Bauer och Carl Larsson. Några år senare vidgade jag mina vyer bortom både serieteckningar och sjuttonhundratal, främst tack vare museer i närheten, först på Ragnar Josephsons Arkiv för dekorativ konst i Lund där Carl Fehrman, professor i litteraturhistoria med poetik, föreläste om

Gauguins Gule Kristus och om Hjalmar Gullbergs dikt om den.

Och på Lunds Kosthall ställde man ut amerikanen Ben Shahn, med hans bekanta porträtt av en tankfull Dag Hammarskjöld och ovan honom ett oroande moln, och ett annat på anarkisterna Zacco och Vanzetti (jag kom någon tid senare att bjudas in över Thanksgiving till en familj utanför Philadelphia som hade Ben Shans avlagda stationsvagn i trädgården). Men mest spridd blev affischen till utställningen "Underground" det studentoroliga året 1968, Sture Johanssons nakna blondin som röker hasch och som verkligen var ganska annorlunda än Watteaus unga flickor. Den fanns i nästan lika många studentrum som Che Guevara-plakatet.

På andra sidan Sundet ställde Louisiana ut egyptisk och peruansk konst och Calders mobiler, och jag rände på Glyptoteket och Hirschsprung, konstmuseer som håller igång tack vare danskars begivenhet på öl och cigarrer. Och så var det i Stockholm både opkonst och Niki de Saint Phalles jättekvinna som man kunde vandra in i...

Brancusi Den nyfödde II

Brancusi Den nyfödde II

Ungefär samtidigt blåste det upp till storm eller i varje fall styv kuling kring ett annat konstverk. Moderna Museet fick chans att köpa den rumänske konstnären Victor Brancusis "Den nyfödde II" som hade tillkommit 1919-21 och som fem år senare hade förvärvats av Rolf de Maré, den legendariske ledaren för Svenska baletten i Paris. Han behöll det i fyrtio år. Det är en mycket elegant skulptur i marmor, till form och storlek ungefär som ett rejält strutsägg, och det kom också nästan genast att kallas "Ägget". Priset var mycket kraftigare tilltaget än "Kärlekslektionen" åtta år tidigare. Många gjorde sig lustiga i spalterna över konstifik modern konst, och många ansåg att man inte borde ödsla statliga pengar på sådana obegripligheter.

Så blev det inte heller, det var Moderna museets vänner och en handfull privata donatorer som bekostade detta framsynta inköp. På museets hemsida kan man läsa att "huvudets äggform kan förstås som en metafor för livets mysterium." Ja, så är det kanske – hursomhelst är det trevligt att ha både Brancusis "Den nyfödde II" (den förstfödde finns på Philadelphia Museum of Art) och Watteaus "Kärlekslektionen" i vår kungliga huvudstad, den förra tack vare museivännerna samt några få enskilda penningstarka donatorer, bland dem ballerinan Carina Ari och bokförläggaren Gerhard Bonnier, och den senare tack vare crowdfunding.

Ivo Holmqvist

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen