Hieronymus Bosch levandegörs i HD - Tidningen Kulturen
Lustarnas trädgård (cirka 1510). Pradomuseet, Madrid.

Konstdebatt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Pradomuseet i Barcelona förtjänar en eloge. Sedan en tid tillbaka ger de nämligen vem som helst, var som helst, helt ny tillgång till ett av konsthistoriens mest välkända mästerverk – Lustarnas trädgård, målad någon gång mellan 1490 och 1510 av den nederländska konstnären Hieronymus Bosch.

 


Det är på många sätt en hisnande upplevelse, detta att hemma framför datorn, eller var man nu råkar befinna sig, kunna komma så pass nära ett av konsthistoriens stora mästerverk, och därtill, om man vill, klicka på informationsbubblor och få en digital guidetur genom verket.

Det går numera att ta del av denna svindlande detaljrika triptyk via en länk på nätet. Museet har tillgängliggjort målningen i HD-upplösning, med en zoomfunktion som tillåter betraktaren att uppförstora minsta lilla färgkrackelering. Länken ackompanjeras av ett musikstycke vars stämning förändras beroende på vilken del av tavlan man för tillfället närstuderar. Zoomar man in på en detalj i skildringen av helvetet kan man höra plågade stön och suckar, zoomar man in på en detalj i den paradisiska mittenpanelen kan man höra uppsluppet fnitter och fågelsång.

Det är på många sätt en hisnande upplevelse, detta att hemma framför datorn, eller var man nu råkar befinna sig, kunna komma så pass nära ett av konsthistoriens stora mästerverk, och därtill, om man vill, klicka på informationsbubblor och få en digital guidetur genom verket.

Inget torde överträffa att uppleva ett konstverk i verkligheten, så som det var avsett att upplevas. Men digitaliseringen av Bosch-triptyken – en väldig målning sprängfylld av en mängd små och sinnrika detaljer – visar att detta sätt att ta del av bildkonst kan tillföra ytterligare en dimension till upplevelsen. För på det här viset är det faktiskt möjligt att komma verket närmare än det är på plats i Barcelona, om än inte i en rent fysisk mening.

Via denna länk ges betraktaren möjligheten att förstora detaljer och zooma in längre i målningen än vad som är möjligt med blotta ögat. Den museibesökare som ställde sig med nästippen mot verket för att utforska någon detalj skulle troligen bli ombedd av en vakt att ta några steg tillbaka. Och inte sällan åtskiljs ju åskådare från världskända mästerverk av det här slaget med hjälp av avgränsande repanordningar eller glasrutor. Detta är följaktligen en unik möjlighet att studera verket, förbehållet denna HD-version på nätet.

Hoppeligen följer fler museer världen över Pradomuseets exempel och tillgängliggör andra verk ur konsthistorien på liknande vis. För det här är verkligen ett fascinerande sätt att åtnjuta bildkonst. En upplevelse långt bättre än att studera målningen i en konstbok.

Länken:
Jheronimus Bosch - the Garden of Earthly Delights

https://tuinderlusten-jheronimusbosch.ntr.nl/en

Tomas Sundin

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen