Världen längsta trailer - Tidningen Kulturen
Stillbild ur Ambiancé med skådespelarna Stina Pehrsdotter & Niclas Hallberg © Anders Weberg

Konstdebatt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En filmtrailer ligger idag mellan två och tre minuter. Det är ungefär så länge man orkar hålla intresset vid liv och i många fall är den där sextiondelen med filmsnuttar bättre än den där två timmars actionfilmen som sedan kommer ut på bio. Konstnären Anders Webergs struntar i den konventionen och har gjort en trailer som är hela sju timmar lång, nästan lika lång som tre långfilmer, men så har hans konstnärliga experimentfilm Ambiancé också ambitionen att bli världens längsta film på 720 timmar


 

När den är klar 2020 kommer den att visas på alla kontinenter under 4 veckors tid.

Till skillnad från många filmregissörer som vill att deras mästerverk ska leva för evigt och bli en del av film- eller konsthistorien så överlämnar Weberg sina filmer åt glömskan när originalfilmen förstörs efter visningen. Weberg har tidigare arbetet med filmer som han har spridit i olika fildelningsnätverk enligt samma princip. När filmen har gjorts färdig laddas den upp på ett fildelningsnätverk medan originalet på datorn raderas. Filmen lever vidare så länge någon vill fortsätta sprida den.

Nu är det kanske inte så drastiskt som det låter, för även om originalet förstörs, har material som laddas upp nätet en tendens att aldrig försvinna. Eftersom Anders Webergs berömmelse också växer för varje dag, bara nyheten om den 7 timmar långa trailern har blivit en världsnyhet, så kommer det säkert att finnas många som sparar ner en kopia av Webergs filmer till eftervärlden.

Trailern till Ambiancé är inspelad vid Hovs hallar på Bjärehalvön i Skåne. Platsen är legendarisk eftersom det är här inledningsscenen från Ingemar Bergmans film Det sjunde inseglet spelades in. I filmens början möter vi riddaren, spelad av Max von Sydow, som träffar Döden för ett parti schack för att försöka få uppskov med sin död.

Det är en lämplig inspelningsplats och filmreferens då hela filmkonceptet kring Ambiancé handlar om det efemära, det flyktiga och det förgängliga. För om man ska vara ärlig så föregår Weberg bara evighetens dom över hans och alla andras livsverk.

De kommer att försvinna och ingenting bli kvar. Om ett par tusen år hur många konstverk eller filmer kommer då att ha överlevt tidens grymma glömska? Och om en miljon år, en sekund i evigheten? Den som uppskattar trailern får iallafall vänta några år innan hela filmen är tillgänglig och det kan nog vara bra att redan nu boka in semestern för den här unika filmvisningen, för sen kommer det att vara för sent.

Mathias Jansson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen