H. P. Lovecraft in Text Mode - Tidningen Kulturen
Omslag H.P. Lovecraft in Text Mode av Raquel Meyers

Konstdebatt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Konstnären Raquel Meyers har länge arbetat med äldre former av textbaserad grafik som man hittar på Text-TV eller i gamla dataspel. Hon bygger upp sina bilder med ASCII-tecken snarare än med pixlar, det vill säga hon använder bokstäver, siffror och specialtecken som ingår i det amerikanska standardiserade teckensystemet ASCII för att skapa sina bilder.


Själv kallar Meyers sina skapelser för KYBDslöjd, det vill säga tangentbordsslöjd, eftersom det är en form av hantverk som bedrivs vid tangentbordet.

Man skulle kunna säga att hon arbetar med en moderniserad och datoriserad form av skrivmaskinskonst som konstnärer började använda redan i början av 1900-talet. Meyers arbetar främst med Commodore 64, en speldator från 80-talet, för att bygga upp sina bilder. Under många år har hon arbetet med musikern Goto80 och skapat musikvideos och liveframträdanden byggda på textmode och elektronisk musik. Hennes animationer har figurerat på många olika festivaler och events och även ingått i barnteaterföreställningen Game Over av Malmöbaserade teatergruppen Banditsagor. Själv kallar Meyers sina skapelser för KYBDslöjd, det vill säga tangentbordsslöjd, eftersom det är en form av hantverk som bedrivs vid tangentbordet.

I ett av hennes senaste projekt har hon gett sig i kast med skräckmästaren H. P. Lovecraft och illustrerat två av hans skräckberättelser med textgrafik från en Commodore 64. Det hela började som ett Kickstarterprojekt som blev fullt finansierat och ambitionen att skapa en 80-sidig inbunden specialutgåva av H.P. Lovecraft in Text Mode blev verklighet. I boken hittar man berättelsen "Dagon" som Lovecraft skrev 1917 och som är en av de första berättelser som han skrev som vuxen.

I berättelsen får vi höra en skrämmande redogörelse om en sjöofficer som under första världskriget flyr i en livbåt från tyskarna och hamnar på en okänd kuststräcka där han hittar en mystisk monolit och får syn på fruktansvärda varelser som stiger upp ut vattnet. Syner som sedan jagar honom resten av livet och som håller på att driva honom till vansinne. "Nyarlathotep" skrevs 1920 och handlar om den kringresande Nyarlathotep som anses härstamma från faraonerna och som under sin resa genom olika städer demonstrerar sina superkrafter för befolkningen.

Efter att Nyarlathotep har lämnat staden plågas innevånarna av hemska mardrömmar. I berättelserna berättar huvudpersonen hur han möter Nyarlathotep men avfärdar honom som en bluffmakare, vilket visar sig få ödestigna konsekvenser.

I boken varvas korta textpartier, som påminner om de skyltar man ser i stumfilmer, med detaljrika och skrämmande illustrationer från berättelsen. Det är en vacker bok och det måste vara ett guldkorn för de som samlar på Lovecraft att ha ett exemplar i sin samling. För oss andra som får nöja oss med PDF-versionen är det både en annorlunda och skrämmande upplevelse av Lovecrafts mytologiska värld.
Boken H.P. Lovecraft in Text Mode kan gratis laddas ner som en PDF från adressen: lovecraftintextmode.com

 

Mathias Jansson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen