En skylt är inget konstverk - Tidningen Kulturen
Marit Følstad, Dangerous/Anger, 2013, Neon, 18.8 x 119.8 cm. Courtesy the artist.

Konstdebatt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Det låter som en Norgehistoria. Den norska tullen ansåg att konstnären Marit Følstad konstverk Anger/Dangerous inte var ett konstverk utan en skylt och att hon därför skulle betala moms för att ta in det i landet.


Om tullen skulle bestämma vad som är konst och inte konst skulle det få långtgående konsekvenser för samtidskonsten som ofta använder annorlunda material och koncept.

Visserligen består verket av en neonskylt med texten "Anger/Dangerous", men man undrar om den norska tullen också skulle betrakta Marcel Duchamps berömda skulptur Fountaine (1917) bestående av en porslinspissoar som sanitetsvaror eller Robert Rauschenberg Monogram (1955) som en uppstoppat djur och inte som ett konstverk?

Følstad tog nu saken till domstol och vann så nu är hennes konstverk återigen en skulptur och inte bara en skylt. Den norska staten fick dessutom betala hennes rättegångskostnader. Det är dock för tidigt att säga att striden är över för staten kan överklaga domslutet till en högre instans.

Om tullen skulle bestämma vad som är konst och inte konst skulle det få långtgående konsekvenser för samtidskonsten som ofta använder annorlunda material och koncept.

Om en neonskylt skulle betraktas som en ljusskylt skulle det också vara mycket av ljuskonsten som skulle drabbas. Norska museer som skulle vilja låna in den amerikanska konstnären Joseph Kosuths ljuskonstverk Five Words in Green Neon (1965) eller Four Colors Four Words (1966), som består av neonslingor i olika färger med verkets titel, eller om de skulle vilja visa någon av Dan Flavins många lysrörsskulpturer då skulle de få problem med den norska tullen.

Sedan kan man förstås undra om det inte i vissa fall, ur rent skattetekniska skäl, skulle vara bättre om konstverken betraktades som en ljusskylt och inte som konstverk. Kosuths neonskylt Four Colors Four Words (1966) såldes 2013 på auktionshuset Christies för £157,875. Man skulle få väldigt mycket neonskyltar för det beloppet.

Mathias Jansson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen