Bo Hylander är död. Jag minns min vän - Tidningen Kulturen
Bo Hylander Utan titel

Konstdebatt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Mitt uppe i en text om koloristen Inge Schiöler, kommer budet om att Bo Hylander är död; jag har just läst Göran Tunströms text om Inge Schiöler, hans systers Edels ord om hans lyckliga år med Ann Dikman, om den utpräglade naturkänslan som hos C F Hill och Bonnard, men framför allt det explosiva färgspråket som hos van Gogh.

Bo, dit du kommer nu är hästarna lugna och kärleken gränslös!
Bo Hylander Utan titel

Bo Hylander Utan titel

Annons:Nu ska inte likheterna mellan dessa två skruvas upp, men sant är att båda under flera år har dragits med en svår sjukdom, att det fick uppleva några sista goda år, de åren blev tyvärr för få för båda.

Jag är inte säker, men jag tror bestämt att Bo var nöjd med sitt liv, han var ingen klagoman, han var vänlig, snäll och generös, han hade mött både den stora kärleken och livsbejakande beduiner. Om allt kunde han berätta och om allt kunde han skriva, han var inte bara en god konstnär, han var en ordets mästare, med både en precis och drastisk formuleringskonst i sin verktygslåda.

Bos liv var ett liv i och med bilder, i hans lägenhet, där han hade levt i hundra år, fanns det han behövde för att skapa och där fanns ett otal bilder, de flesta avslutade, men några pågående. Under de sista åren när han blev mera utåtvänd och rörde sig mera fritt, fanns inte samma behov av att måla, det fanns så mycket annat att erövra och återse, sånt som han hade förlorat under tidigare år.

Under mina många kontakter med Bo för några år sedan, då härskade de skoningslösa demonerna och de svarta djävlarna i hans huvud, för att tygla de vilda ångesthästarna behövde han måleriet, till detta krävdes även piller för att plana ut raiderna och göra livet drägligt. Då föddes de stora bilderna, som andas både fulhet i ansiktena och expressiv färgmusik. I bilderna lät han allt nitas fast, det blev både som en besvärjning, en rening och en frigörelse.

Bo var alltid öppen och nyfiken, snar att berätta om sina bilder, om läsandet, om musiken och om de som besökte honom i lägenheten, han kände noga till alla, även vikarierna, han var en snäll människa, de är idag rödlistade. Han brydde sig om det mesta, blommorna på balkongen och om de flesta, kassabiträdet på ICA och den konstintresserade trappstädaren.

Bo, dit du kommer nu är hästarna lugna och kärleken gränslös!

Bo Bjelvehammar

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen