Alvar Aalto, juvelen i ryska Viborg - Tidningen Kulturen
Alvar Aalto

Konstdebatt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Alvar Aalto föddes 1898 i Kuortane, Alajärvi kommun, Österbotten. Han var Finlands största arkitekt och formgivare med byggnader uppförda i hemlandet men också i övriga Europa. I Sverige finns två byggnader ritade av Aalto, en affärsbyggnad i Avesta och Västmanlands-Dalas nationshus i Uppsala. Aalto ritade också förslag på stadshusen i Göteborg och Kiruna men av någon anledning blev hans förslag inte antagna.

Den 13 oktober 2015 kommer Alvar Aaltos bibliotek i Viborg att fylla 80 år. Det är den enda byggnaden i dagens Ryssland som projekterats av den världskände finske funktionalisten. 2014 fick biblioteket tillbaka 93 svenskspråkiga böcker som evakuerats under vinterkriget.
Alvar och Elissa Aalto på 1950-talet. Foto. Wikipedia

Alvar och Elissa Aalto på 1950-talet. Foto. Wikipedia

Annons:Alvar Aaltos genombrott kom 1933 med sanatoriet i Pemar. Det var en byggnad som på allvar introducerade Aalto som funktionalismens ledande företrädare i Finland. Han kom sedan att bli en förnyare av arkitekturen och han var ständigt aktuell med en rik produktion från stadsplaner och byggnader till möbler.

Det då finska Viborg var under mellankrigstiden en stad med livskraft och under expansion. I den mångkulturella och fyrspråkiga (finska, svenska, ryska och tyska) staden hade grundats ett läsesällskap vid det tyska gymnasiet redan 1805. Ett kommunalt lånebibliotek inrättades 1861 i det gamla rådhuset. Det kom senare att flyttas till ett lågt envåningshus vid Rödabrunnstorget.

I det liberala och framstegsvänliga Viborg fick Alvar Aalto i uppgift att rita ett nytt bibliotek. Byggnaden kom att bli en av Viborgs förnämsta och invigdes den 13 oktober 1935. Biblioteket ligger i en park i Esplanaden. Flera parkgångar leder till huvudingången. Tidningsläsesalen hade en egen ingång precis som ingången till barnavdelningen som nåddes direkt från en lekpark på den södra sidan. I den yttre biblioteksmiljön ingick också Jussi Mäntynens stora älgskulptur som hade avtäckts i parken alldeles intill redan 1928.

Beträffande den inre miljön kan nämnas stora salen och föreläsningssalen. Angående stora salens belysningen uttalade Aalto att den "oberoende av den läsandes och bokens inbördes ställning alltid är skugg- och bländningsfri". I föreläsningssalen finns hans karaktäristiska böljande undertak. Här fanns också de av Aalto skapade möblerna som Aaltopallen och nya fåtöljer. Möbelföretaget Artek som grundades 1935 av Alvar Aalto och hustrun Aino saluförde hans möbler.

Biblioteket hann verka fullt ut i fyra år. Byggnadsverksamheten i Viborg hade fortsatt oförminskat till den 30 november 1939 och en del verksamhet fortsatte också sedan staden återerövrats under fortsättningskriget, bland annat blev försäkringsbolaget Karjalas torn i tio våningar klart bara något år innan Viborg gick definitivt förlorat.

I januari 1939 hade Viborg 83 000 invånare. Det var Finlands kanske intressantaste stad med en kosmopolitisk befolkningsstruktur och byggnadsminnen från svensktiden. I centrum tornade Torkel Knutssons gamla borg. Som svensk och finsk stad hann den bli 600 år gammal.

Den 20 juni 1944 trängde ryska trupper in i Viborg efter att staden övergivits efter en nästan panikartad flykt av de finska trupperna. Den finska flaggan på slottstornet halades kl. 16.45 och strategiska broar sprängdes.

Ryssarna övertog en i det närmaste oförstörd stad. Dock har man inte förmått förvalta det kulturarv som många av Viborgs byggnader, bland annat Aaltos bibliotek, är. När artikelförfattaren besökte staden var byggnaden i starkt förfall. Det låg som en trött fabrikshall i med flagnande fasad i Torgilsparken. Stora sjok av rappningen hade fallit ned.

Inblandade i att rädda biblioteket i Viborg var Alvar Aalto-sällskapet i Sverige. Som en första uppgift hade sällskapet att rädda biblioteket för kommande generationer. Insamlingar pågår i flera länder. Det svenska sällskapet har primärt tagit på sig att med hjälp av insamlade medel återställa den berömda föreläsningssalen. I samarbete med den svenska regeringen har sällskapet samlat in ca en miljon kronor. Den stora entusiasten var den för tidigt bortgångne arkitekten och Finlandsvännen Jan Christer Boman. Biblioteket restaurerades av ryska och finska specialister mellan 1994 och 2013.

Den 23 november 2013 kunde biblioteket återinvigas i närvaro av höga finländska och ryska representanter. På plats var bland andra Finlands tidigare president Tarja Halonen. Byggnaden har som relaterat tidigare varit i bedrövligt skick men hade nu samma täljsten från samma dagbrott som på 1930-talet använts till fasaden. Böcker om staden på finska, svenska, tyska hade återsamlats på biblioteket. Naturligtvis fanns Alva Aaltos biograf Göran Schildts samlade verk om arkitekten i hyllorna. Sammantaget ett lyckosamt kulturprojekt som förenat Finland, Ryssland och Sverige.

Den 13 oktober 2015 kommer Alvar Aaltos bibliotek i Viborg att fylla 80 år. Det är den enda byggnaden i dagens Ryssland som projekterats av den världskände finske funktionalisten. 2014 fick biblioteket tillbaka 93 svenskspråkiga böcker som evakuerats under vinterkriget.

Bibliotekets byggnad förbluffar fortfarande med sina djärva arkitektoniska lösningar. Renoveringen har också tilldelats det prestigefyllda Europa Nostras (organisationen som arbetar för att bevara Europas kulturarv) pris 2015. Restaureringsarbetet, 1994–2013, var enligt Europa Nostra en bra förebild av internationellt samarbete.

Rolf Karlman

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen