Litteratur: Ana Porss; Livets och kärlekens vatten - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Klassresa i skuggan av kungamakten  

En historisk romanAna Porss
Livets och kärlekens vatten  
Idus 

När Marie Antoinette halshöggs i giljotinen 16 oktober 1793, fanns sonen Louis Charles inlåst i Tuilerierna. När han mördades eller dog av vanvård halvtannat år senare, utfördes i all hemlighet en obduktion där hans hjärta togs ut.  Det finns faktiskt kvar i den kungliga gravkryptan i Saint Denis-kyrkan.

Genom hemlighetsmakeriet uppstod seglivade rykten att han bytts ut eller kunnat fly och snart gjorde ett antal personer anspråk på den franska kungakronan. Till ryktena hörde också att fadern inte var kungen utan Marie Antoinettes älskare Axel von Fersen d.y.

En av dessa som hävdade att han var ”hertigen av Normandie” hette Patric O´Konor. Han köpte Ågården i Varnum, Västergötland 1855. Köpet hade förmodligen föreslagits av Charlotte Forsberg på Limmareds glasbruk. Hon trodde sig vara dotter till Axel von Fersen, möjligen också till Marie Antoinette. Efter sin make Carl Sparres och yngsta dotters död  sökte hon kontakt med denne nyupptäckte halvbror eller bror för att skingra osäkerheten om sitt ursprung.

Denna formliga mytapparat har fascinerat språkläraren och författarinnan Ana Porss som själv är från Alingsås. Hon har gått den långa vägen till sitt författarskap genom bl a  författarskolan vid Lunds universitet. Hennes släktforskande föräldrar avslöjade att det fanns en barnamörderska i släkten, en utnyttjad piga vid herrgården Gimmene som blir byhora och i sin förtvivlan dödar sina två ”oäktingar” som det på så stort allvar kallades. Hennes utsatthet som ensam mor med barn dömda till samhällets fulla förakt är det mäktiga temat i Ana Porss´ första roman Utan fräls oss ifrån ondo 2005.

Ana Porss´ andra roman, presenterad på Bokmässan i år, heter Livets och kärlekens vatten. Den för vidare hennes solidaritet med de ogifta mödrarna, väver in detta tema i en mustig skröna om barnen som anade sitt ursprung i von Fersens och Marie Antoinettes kärlekslekar i Trianonparken. 

Minst ett års research har hon lagt ned inför romanen. Så här brinner slottet Makalös med sina fyra torn med flöjlar: krona, sjöjungfru, ryttare och stjärnor. Här går mamseller i färgglada bahytter och unga män i cylinderhattar på Norrbro. När det hålls lotteridragning på Slottsbacken dras vinnarna av barn med ögonbindel och handskar. Inget lämnas åt slumpen i miljöskildringen. Stockholm är svårt, för därifrån finns sådana mängder tidsbilder. Avgörande scener från Charlotte Forsbergs och Carl Sparres första förälskelse är från Mosebacketerrassen, en så farlig plats för litterära jämförelser. Tempot i berättandet är lågt i början men väldigt mycket högre på slutet, ett visst problem i detta.

Men skildringen av Charlotte Forsbergs utveckling från underdånig mamsell med romantiskt religiöst sökande till sörjande men också lite bitter änkegrevinna är trovärdig som den största klassresa en svensk artonhundratalskvinna kunde göra. Ändå behöll hon sin kamp för mänsklig godhet. Det är här ”livets vatten” kommer in.

Det är ett stort engagemang i sitt ämne Ana Porss visar och hon skriver medryckande in teman i varann till en slingerbult av släktsökande,  faktisk adlig historia och rena fantasmer.   P.S. Man har verkligen gjort DNA-analys på Louis Charles hjärta !

 Tomas Löthman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts