Film: FRIEND REQUEST - Tidningen Kulturen
Filmkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Friend Request (vänförfrågan) är en thriller, regisserad av Simon Verhoeven, tysk skådespelare och regissör född 1972. Denna produktion kan beskrivas som en psykologisk skräckfilm med anknytning ungdomars beroende och missbruk av internet , inte minst dess mörka avigsidor.


På något sätt blir det ibland dock lite för mycket av alla dessa hemskheter.

Friend request

Regissör:
Simon Verhoeven

Skådespelare:
Alycia Debnam- Carey, William Mosley, Connor Paolo mfl

Land, år:
Premiär 1 December

Njutafilms

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

EN BISARR THRILLER OM INTERNET

Unga människor som tillbringar merparten av sin tid framför datorn och hur detta leder till oväntade konsekvenser är temat för den här berättelsen. Internet har blivit en plats för demoner istället för mörka kyrkogårdar. Ett annat perspektiv är människors inneboende störningar nuförtiden som kanaliseras genom den digitala världen. Simon Verhoeven har säkerligen velat skapa någonting mer än enbart en skräckfilm. Det ligger i tiden att på film och teater gestalta den virtuella världen som blir alltmer påträngande. Man kan erinra om Dramatens föreställning av ”The Nether” som spelades för ungefär ett halvår sedan. Människors behov av eskapism har uttryckt sig i cybervärlden.

 

Handlingen i den här filmen utspelar sig i universitetsmiljö, i en psykologiklass, där det börjar hända obehagliga saker. Så långt liknar den här filmen andra skräckfilmer med ungdomar på college som utsätts för otrevligheter.

I centrum för historien står den unga studentskan Laura som studerar just psykologi och har en stor, nästan urskillningslöst, vänkrets på facebook. Hon accepterar s.k vänförfrågningar på löpande band, utan närmare eftertanke. Detta skall komma att stå henne dyrt.

En dag träffar hon enstöringen Marina Mills som blir besatt av Laura. Men det är någonting underligt över denna ensamma, totalt isolerade, flicka som alltid håller sig för sig själv. Hon sitter alltid för sig själv framför datorn och följer underliga saker och hennes beteende är långtifrån normalt.

Efter tag ett bestämmer sig Laura därför för att ta bort Marina från sin facebooksida eftersom Marina uppträder allt märkligare. I sin ensamhet begår hon självmord samtidigt som hon lägger ut sin död på nätet med sin webbkamera. Det är nu det verkligen börjar hända konstiga saker.

Laura blir inte kvitt Marina. Ett övernaturligt väsen tar över och sprider död bland vänner och bekanta.

Laura försöker att lösa denna outhärdliga situationen och hamnar i en fasansfull situation.

Friends Request är en gastkramande skräckfilm med många effekter som inte lämnar åskådaren en lugn stund. Full med tekniska effekter händer det oförutsägbara saker hela tiden.

På något sätt blir det ibland dock lite för mycket av alla dessa hemskheter.

Regissören Verhoeven har använt konceptet till att skapa en modern skräckfilm. Han lär ha upplevt att ett facebook konto har fortsatt vara aktivt efter en väns bortgång och har inspirerats av detta till den här historien.

I stället för blodiga seriemördare har den digitala världen blivit en plattform för skräcktemat. Demonerna har hittat in i cybervärlden och hemsöker databeroende ungdomar.

Filmen håller som en underhållande skräckfilm, men mer än så är det egentligen inte. Det är en thriller som underhåller åskådaren och engagerar i 90 minuter och ur den synvinkeln har man behållning av filmen. Förmodligen är det tänkt att filmen också skall utmåla ett sorts skräckscenario över den digitala tekniken. Här skjuter man dock något över målet, det blir lite väl mycket bisarra inslag.

Man måste samtidigt ge en eloge för den goda tanken att påvisa internetberoendets faror, även om överdrifterna är tydliga.

Har man lust att bli skrämd kan man mycket väl se den Friend Request som en modern upplaga i skräckgenren.

 

 

Jens Wallén

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen