Film: Dalida. Dömd att älska - Tidningen Kulturen
Filmkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Filmen Dalida- dömd att älska är berättelsen om den legendariska sångerskan Iolanda Cristina Gigliotti , född i Kairo 1933, mer känd under sitt artistnamn Dalida. Hon hade en lång karriär som sångerska framför allt i Frankrike och Italien. Trots dessa framgångar kantades hennes liv av personliga tragedier. Den ena relationen avlöste det andra, men inget av dem gav henne ett lyckligt liv. Självmordsförsök och besvikelser i sina förhållanden var tragiska inslag i hennes liv.


Bakom fasaden av framgång och glamour,

Dalida. Dömd att älska

Regissör:
Lisa Azuelos

Skådespelare:
Sveva Alviti, RiccardoScamarcio, Jean-Paul Rouve, Nicolas Duvachelle

Land, år:
2017, Frankrike

Njuta films

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Dalida: sorgen och gladjen

Efter en uppväxt i Egypten kantad av svårigheter upptäcktes Iolanda Gigliotti av den franske radiostationsägaren Lucien Morris efter ett framträdande på Olympia i Paris. De kom också att vara gifta under en kort tid. Äktenskapet med Moriss varade bara ett år, men banden mellan de båda fanns kvar förmodligen även efter skilsmässan. Lucien Moriss blev en trogen besökare när Dalida framträdde på Olympia.

Lisa Azuelos levnadsteckning av Dalida är en närgången berättelse inte bara av artisten,utan av en sårbar och olycklig människa bakom den till synes glittrande fasaden. Med stark känsla tränger sig Lisa Azuelos skildring in i denna världsartists liv och blottlägger hennes innersta drömmar och stora besvikelser.

Filmen innehåller mycket musik och inslag från Dalidas många offentliga framträdande. Dessa inslag ger extra krydda åt den här filmen. Regissören har på ett uttrycksfullt sätt lyft fram denna sångerskas två ansikten, en stjärna som framträder på scenen och en olycklig människa bakom kulisserna.

Framförandena och sångerna gav i många fall uttryck olika för sekvenser ur hennes eget liv där sorgsenheten hela tiden fanns närvarande.

Balladerna blev alltmer nedstämda, men hon behöll sin popularitet hos publiken även efter brytningen med Moriss, inte minst i Paris.

Bakom fasaden av framgång och glamour, framträder en kvinna som mest av allt önskade att vara just en vanlig kvinna med familj.

Sveva Alvita tecknar den här legendomspunna artisten på ett mycket känsligt och karismatiskt sätt. Det upplevs som hon är som klippt och skuren för den här rollen. Inte minst sångerna hjälper till att byggaupp filmen som är mycket medryckande och känslosamma. Det är en film som verkligen berör.

Så småningom förstår man att det inte kommer att sluta bra och Dalida tar slutligen sitt liv ensam i Paris 1987.

Filmen om Dalida, eller Iolanda Gigliotte, är välgjord, känslosam och väldigt engagerande. På flera sätt är det också en annorlunda film som genom sina sånger är både tragisk och nostalgisk. Filmen återger den här artistens liv öde från barndomen till att hon somnar in ensam i Paris. Historien är både stark och rörande kring denna stora, men tragiska sångerska.

 

 

 

 

Jens Wallén

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen