Film/DVD: Brev från månen - Tidningen Kulturen
Marion Cottilard i Brev från Månen

Filmkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Milena Agus italienska kortroman har blivit passionerad fransk storfilm med filmstjärnan Marion Cotillard i huvudrollen och med Nicole Garcia vid rodret som manusförfattare och regissör. Brev från månen var välförtjänt nominerad till guldpalmen i Cannes - men det är tyvärr sällan som kvinnliga regissörer och auteurer vinner, hur briljanta de än är.


Livet betraktat utifrån

 Marion Cottilard i Brev från Månen

Marion Cottilard i Brev från Månen

Brev från månen

Regissör:
Nicole Garcia

Skådespelare:
Marion Cotillard, Louis Garrel, Alex Brendemühl m.fl.

Land, år:
Frankrike/Belgien/Kanada, 2016

NonStop & Studio S Entertainment

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Marion Cotillard bergtagen i Nicole Garcias nya drama

Madame Bovary går igen

Det här är Nicole Garcias åttonde långfilm som både manusförfattare och regissör, och filmen är en studie i passion, med Marion Cotillard som den stora stjärnan. Cotillard är i bild i nästan varje ruta av filmen.

Marion Cotillards rollfigur Gabrielle verkar vara släkt i rakt nedstigande led med Gustave Flauberts Madame Bovary. En passionerad kvinna som trycks ner i ett passande konvenansäktenskap. I filmens värld har Gabrielle sysslingar och kusiner i Jane Campions egensinniga hjältinnor.

Livet betraktat utifrån

Gabrielle må ha tvingats in i äktenskapet, men hon säljer sig inte billigt. Hennes man besöker prostituerade hela tiden, han jobbar som murare och är fransk gästarbetare, en katalan som flytt Francos regim, men hur och varför går filmen aldrig in på.

Hela livet på landet skildras som från en outsiders perspektiv - Gabrielle känner sig aldrig hemma där.

Hon är känslig, romantisk, passionerad - alternativt överkänslig - och begåvad med för mycket fantasi ... Kanske är hon schizofren? Kanske vill hon helt enkelt inte nöja sig? Inte kompromissa, som alla andra vanliga, normala människor.

Njursten - en säljande titel?

Originalets titel Mal de Pierres betyder egentligen Njursten. Föga passionerad titel på svenska. Den franska titeln innehåller en spoilervarning om vad som är fel med Gabrielle - fysiskt fel alltså. Hon får åka till en tjusig kurort i Schweiz för att bota sin njursten, något som en läkare i filmen kallar passionssten ... Att Gabrielle är så passionerad av sig har alltså lett till en rent fysisk åkomma! (Det här är inget som någon skulle tro på idag - att extremt passionerade personer får njurstenar!)

Scenerna från kurorten i Schweiz känns som något från Thomas Manns Bergtagen - det här är mogen, vuxen "sick-lit" istället för den "sick-lit" för tonåringar som idag översvämmar bokmarknaden (och som även filmas) och som romantiserar sjukdomstillstånd. Brev från månen romantiserar knappast sjukdom, men kuranstalten skapar en egen värld där passioner levs ut som om det inte finns någon morgondag - och för en del personer finns bokstavligen ingen morgondag.

Lika delar passion och galenskap

Det skrivs brev i den här filmen, men de postas inte från månen, alla har de tydliga adressater och avsändare.

Den svenska titeln är förmodligen inspirerad av den engelska - From the Land of the Moon - och månen har i alla tider förknippats med passion och romantik, såväl som med galenskap, "lunacy", ett ord som kan härledas från det franska ordet för måne, "la lune".

Marion Cotillards rolltolkning bjuder på lika delar passion och galenskap - det är en hårfin gräns mellan de två, och Gabrielle själv verkar aldrig märka när hon går över gränsen.

Det är väl som med Astrid Lindgrens Emil och hans hyss - han vet aldrig vad som är ett hyss, förrän efteråt, när han hört omvärldens dom.

 

Belinda Graham

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen