Film: Mother - Tidningen Kulturen
Jennifer Lawrence

Filmkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Mother är en psykologisk skräckfilm gjord av den amerikanske regissören Darren Aronofsky. Han föddes 1969 i Brooklyn New York och har tidigare gjort sig känd genom filmer som filmer Black Swan och Noah.


Många scener är mycket starka och omskakande

Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence

Mother

Regissör:
Darren Aronofsky

Skådespelare:
Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris , Michelle Pfeiffer, Brian Gleeson, Stephen McHattie MFL

Land, år:
USA, 2017

Filmen har premiär den 29 september och distribueras av United International Pictures

En stark psykologisk thriller

Den här filmen med titeln Mother, som nominerats till guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig, handlar om ett par, spelade av Jennifer Lawrence och Javier Bardem. Mannen är författare bor tillsammans med sin unga hustru ensligt ute på landet för att få ro att skriva.

Plötsligt får de båda oväntat besök som stör den lugna tillvaron. Efterhand blir besökarna allt fler och besvärande, men mannen drabbas av en onormal gästfrihet som sätter hustruns tålamod på stora prövningar och besöket tar sig alltmer groteska uttryck.

Slutligen går allt överstyr, men frågan är om upplevelserna är egentligen verkliga eller om det som sker är kvinnans hallucinationer.

Skräckstämningen i filmen infinner sig redan från början i parets gamla hus med golv som knarrar. Utanför finns bara en oändlig skog som kameran antyder från verandan.

Ensamheten och isoleringen bryts när dessa okända plötslig dyker upp. Med mannens goda minne tar de över alltmer och stämningen ställs på sin spets.

Filmen är spännande redan från början samtidigt som man kan ana en djupare poäng i berättelsen. Kvinnan som offrar allt för sin skrivande man. Det går så långt att hon kallas ”hans inspiration” och man anar en självutplånelse från hennes sida. Mother med dessa anspelningar blir någonting mer än en vanlig skräckfilm.

Jennifer Lawrence gestaltar denna utnyttjade kvinna på övertygande sätt, inte minst genom att hon hela tiden misslyckas med att försvara sin egen person gentemot den alltigenom själviske mannen som likaledes gestaltas på ett föredömligt av Javier Bardem. Michelle Pfeiffer dyker också upp i den här filmen som den egocentriska hustru till en av de snyltande gästerna.

Många scener är mycket starka och omskakande, men på samma gång är det en riktigt bra och sevärd film. Den innehåller många starka skådespelarnamn vilket utan tvekan lyfter upp den.

.

Jens Wallén

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen