Film/DVD: The Lost City of Z - Tidningen Kulturen
Charlie Hunnam som Major Percy Fawcett - berömd upptäcktsresande och mannen som kartlade Amazonas

Filmkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
En film att upptäcka - för äkta filmälskare!


Det här är en måste-se-film. En måste-uppleva-film!

Charlie Hunnam som Major Percy Fawcett - berömd upptäcktsresande och mannen som kartlade Amazonas

Charlie Hunnam som Major Percy Fawcett - berömd upptäcktsresande och mannen som kartlade Amazonas

The Lost City of Z -

Regissör:
James Gray

Skådespelare:
Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller, Tom Holland, Edward Ashley, Angus Macfadyen, m fl

Land, år:
USA/Storbritannien, 2016

Noble Entertainment (DVD)

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Äventyrsfilm med både förnuft och känsla 

The Lost City of Z är en film som påminner betraktaren om varför man en gång började älska film. Den Där Känslan. Det där som inte kan fångas med ord, utan bara på bild. Det där som är äkta!

Känslan från långt innan massproducerade CGI-alster, alla stöpta mer eller mindre i samma form, tog över biograferna, och Google Earth såg till att det inte fanns något mer okänt att upptäcka.

The Lost City of Z är en film om äran av att hålla fast vid något - inte om hur mycket det egentligen kostar. Man skulle kunna se det som en metafor för hur regissören James Gray höll fast vid att filma David Granns bok från 2009 (som har samma titel som filmen).

En brittisk upptäcktsresande, Major Percival Fawcett, tillbringade det tidiga 1900-talet med att leta efter en förlorad stad i Amazonas.

Han gav staden namnet The Lost City of Z - Z eftersom han ansåg att denna förlorade stad eller civilisation skulle komma med den sista pusselbiten i mänsklighetens historia.

Detta var kontroversiellt! Att påstå att vildar inte bara var vita människors jämlikar utan att de till och med hade en civilisation som var äldre än den europeiska!

Mot slaveri och exploatering av "vildar"

Fawcett var också öppet emot slaveri och slavhandel och att ursprungsbefolkningar förstördes och utnyttjades. Han kallade dem aldrig vildar, "savages", som många andra, utan använde beteckningen ursprungsbefolkning, "indigenous people", istället.

Ja, så var det då det där med uthållighet. Regissören James Gray fick gå igenom många bakslag innan han fick ihop pengar för att ge sig ut i djungeln och filma med 35 mm kamera.

Major Fawcett gav sig inte heller när det gällde att skrapa ihop pengar till sina expeditioner.

Något som gjorde att Fawcett fick ta en lång paus var det första världskriget - 1914 när han kom hem från en expedition hade skotten i Sarajevo precis inträffat. Nästa expedition var 1925, då han åkte tillsammans med sin äldste son. De försvann båda spårlöst i jakten på den försvunna staden. Fawcetts fru väntade på att hennes make och hennes son skulle komma hem ända tills sin död 1954.


Fick upprättelse - 80 år senare!

Man må ha förlöjligat Major Fawcetts idéer om en civilisation av "vildar" i djungeln - men på 2000-talet visade det sig att Fawcett hade haft rätt hela tiden. På det ställe där Fawcett pekat ut Lost City of Z fanns det rester av en högt stående civilisation.

Men den verkliga upptäckar-eran är inte "nu för tiden", på 2000-talet, utan i början av förra århundradet. Folk skulle vara först med allt möjligt - som att komma till Sydpolen och Nordpolen och man hittade Maccu Picchu i djungeln - än idag ett stort turistmål. Men nu är det liksom slut med saker att vara först till. Allt är paxat. Till och med månen.

Filmen är en korsning mellan en klassisk äventyrsberättelse och biopic, där Fawcetts liv kartläggs från och med året 1905, då han blev major och började sin första expedition i Brasilien - just för att rita kartor!

Britter - neutrala och noggranna kartritare

Gummi var värdefullt och man riskerade ett krig mellan Brasilien och Bolivia. Ingen litade på den andra parten för att rita kartan. Lösningen blev att anlita de neutrala britterna.

Biopicen fortsätter med ännu en resa och med helvetet under det första världskriget och berättelsen tar slut 1925, då Fawcett åkte på sin sista resa, denna gång med sin äldste son.

Det här är en otroligt vacker film - man är på vippen att beundrande och hänfört säga att "sådana här filmer görs inte längre!" när man inser att jo, de görs, men det är ju så sällan man ser något som är så bra, så gediget, så äkta!

Det går inte att underskatta filmens attraktiva lyster. Gray har fotat filmen analogt, vilket bidrar till filmens livsavgörande textur, där ljus skrider igenom nattens svärta, och där kostym och scenografi är detaljrikt och precist genomarbetad. Det här är en film som man kan svepa omkring sig som en filt, och man kan nästan känna den kyliga morgonluften över åkern, eller den kladdiga hettan över floden; vart filmen än utspelar sig så har den en sensorisk koppling.

Man vill gärna stanna kvar insvept i den här filmen och man känner med huvudpersonen - det här är bilder som man kommer att drömma om.

Briljant ensemble

Skådespelarensemblen är briljant ner till minsta lilla biroll. Britterna har massor av bra skådespelare att välja bland till den här sortens kostymdramer, ner till minsta lilla person som ska höja på ett ögonbryn eller servera en drink.

Speciellt bra är Charlie Hunnam som huvudpersonen, Sienna Miller som frun, Spiderman-nykomlingen Tom Holland som sonen och en före detta tonårsidol, Robert Pattinson, här i en mogen roll som skäggig och glasögonprydd assistent.

The Lost City of Z är enkel att sammanfatta när det gäller handlingen - han sökte efter något och kom aldrig tillbaka - men känslan, känslan går inte att sammanfatta med ord!

Filmen hade premiär i USA på New York Film festival, 15 oktober 2016. Den gick upp på vanliga biografer i Amerika och Storbritannien osv. 24 mars 2017. Skandalöst nog hade filmen inte premiär Sverige över huvud taget - trots att den är milsvida bättre än i stort sett allt som går på bio - utan släpps direkt på BD, VOD och DVD, hösten 2017.

James Gray har alltid varit bra - men han har härmed etablerat sig som en av vår tids stora visionära filmskapare.

Belinda Graham

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen