Film: Borg (McEnroe) - Tidningen Kulturen
Filmkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Malcom Foley, sportchef på brittiska Mail on Sunday, skrev år 2005 en uppskattad bok om den klassiska Wimbledonfinalen 1980 mellan Björn Borg och John McEnroe. Mycket annat har både skrivits och sagts om denna sportklassiker och de båda legendarerna. Nu har filmen kommit.


Filmen om Borg och McEnroe synnerligen sevärd, Foleys bok i samma ämne av samma klass.

Borg (McEnroe)

Regissör:
Janus Metz Pedersen. Manus Ronnie Sandahl

Skådespelare:
Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård, Leo Borg

Land, år:
Sverige, 2017

SF Studios, Nordisk Film m.fl.

Filmen om Borg och McEnroe

Matchen i sig räcker mer än väl som underlag för studier i psykologi, idrottens värde, relationer, självhävdelse och egoism, penningbegär och kärlek. Här lurar många falluckor men producenter, regissör, manusförfattare och skådespelare har lyckats presentera ett fullödigt verk, värt att respekteras. På ett skickligt sätt fångas publiken av matchens nerv genom återskapande av dramatiska och avgörande spelsituationer, interfolierat med spelarnas uppväxt, familjer, privatliv, karriärer och känsloliv.

Både Borg och McEnroe var livrädda för att förlora, inte ovanligt som viktigaste drivkraft hos toppidrottsmän och deras kvinnliga kolleger. Särskilt Borgs skräck och rent fysiska lidande inför tanken att eventuellt missa chansen att vinna Wimbledon fem år i rad skildras på ett mycket trovärdigt sätt, inte minst humörväxlingar, illamående och elaka utfall mot både fru, familj och tränare lyfts fram.

Mötet har ofta beskrivits som en kamp mellan det goda, Borg, och det onda, McEnroe, men genom filmen, och i ärlighetens namn även beroende på de två männens personligheter sedda i dagens aktuella medievassa ljus ger ett annat facit. Frågan även här berättigad: Vem är egentligen god och vem är ond? Är det han som inte visar sina innersta känslor eller han som har alla nerver och allt humör fullt synligt och hörbart utom självkontroll? Hänsyn kan här även tas till åldern, Borg som tjugosexåring och väl rotad i tennissens elitskikt och McEnroe fyra år yngre på väg att skaffa sig en position i den absoluta toppen.

Medverkande skådespelare övertygar. Kanske allra mest Sverrir Gudnason som Borg, allt från minspel till rörelseschema på banan utstuderat skickligt gjort; Björns son Leo verkligen som klippt och skuren för rollen som pappan i mycket unga år; Stellan Skarsgård som Lennart Bergelin, med sin kärva och raka framtoning, mitt i prick; Shia La Boeuf som den unge och nervige McEnroe utmärkt; Tuva Novotny som klok sanningssägande och nervöst kedjerökande MarianaSimionescu på läktaren griper tag. Hur mådde hon egentligen i sin position? De försiktigt avvägda scenerna dolde mer som fanns under ytan.

Filmen om Borg och McEnroe synnerligen sevärd, Foleys bok i samma ämne av samma klass.

 

 

 

 

 

Kurt Bäckström

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen