Dödens apostel - Tidningen Kulturen
Filmkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Filmen har premiär på biograferna den 18 augusti


 

Den är så mycket mer än en vanlig polisfilm

 

Dödens apostel

Regissör:
Rodrigo Sorogoyen

Skådespelare:
Antonio De La Torre och Roberto Alamo m.fl.

Land, år:
2017 Spanien

NjutaFilm

 

En svart spansk thriller

Originaltiteln på den här spanska filmen som på svenska heter Dödens apostel är ”Que Dios nos perdone” och är regisserad av den unge regissören Rodrigo Sorogoyen, född i Madrid 1981. Han utbildade sig på la Escuelade Cinematografia de la Comunidad de Madrid (ECAM). Trots sin ungdom har denne lovande regissör hunnit med ett flertal produktioner. I Spanien har den här filmen redan blivit en stor succé och nominerats till sju Goyas (spanskt filmpris som har delats ut sedan 1987) och fem kritikerpriser.

 

Historien som berättas präglas av hård realism i skildringen av både människor och miljö. I centrum för handlingen står två medelålders poliser, Vedrado och Alfaro som utövar sitt yrke på samhällets skuggsida. De är påverkade, på ett hänsynslöst sätt, av sitt hårda yrke där våld hör till vardagen.

De båda huvudrollerna spelas av Antonio De La Torre och Roberto Alamo som tidigare har medverkat i filmen ”Marshland”. Deras karaktär och personlighet är varandras motsats och därför blir ofta stämningen dem emellan ganska hård, samtidigt som de kompletterar varandra.

 

Händelserna i Dödens Apostel utspelar sig sommaren 2011 då Påven besöker Madrid som drabbas av den varmaste, i mannaminne, augustiväder. Gatorna är, inför besöket, fyllda av pilgrimer och ett stort säkerhetspådrag orsakar kaos överallt. I denna värme och oreda skall Vedrado och Alfaro utreda mordet på några äldre kvinnor som dessutom har våldtagits.

 

De båda poliserna konfronteras under sin utredning med en ondska av sällan skådat slag.

”Dödens apostel” är oerhört spännande thriller uppbyggd av otäck realism, som etsar sig kvar på näthinnan.

 

Man får en känsla av att allt befinner sig på ett sluttande plan på väg mot en undergång. Den skapar känslor på ett intensivt, nästan skräckinjagande sätt. Den berör en i sin brutalitet på många sätt. Den är mycket skickligt fotograferad och blottlägger en torftig och mörk miljö med trasiga människor. Kameran är ibland så mycket närgången att den avslöjar detaljerade ansiktsuttryck hos människor som vistas i denna dystra omgivning med tydliga spår av stark psykisk och materiell misär.

 

Förutom att ”Dödens apostel” är en skakade thriller upplever man att filmen har, verkligen, ett allvarligare budskap än att bara vara spännande. Man kan se den som en skildring av ett helt samhällssystem i förfall där lagens upprätthållare också påverkas av den allmänna upplösningen.

Baserad på ett förträffligt manus håller filmen, både scenografiskt och skådespelarmässigt, en mycket hög kvalit . Karaktärerna som spelas av Roberto Alamo och Antonio De La Torre är mycket trovärdiga och de kompletteras av en kamera och regiarbete som åstadkommer en thriller utöver det vanliga.

 

Den är så mycket mer än en vanlig polisfilm och är på många sätt överlägsen de vanliga actionfilmerna som bjuds på biorepertoaren.

Det är inte svårt att rekommendera den här filmen som är så mycket mer än bara underhållning för stunden.

 

 

 

 

Jens Wallén

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts