Film/DVD: Live by Night - Tidningen Kulturen
Filmkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Live by Night - manus av Ben Affleck, regi av Ben Affleck, huvudroll av Ben Affleck. Hat-trick av Ben Affleck - iförd snygg hatt.
White hat, black hat ... Inte bara "good guys" får lov att ha vita hattar
Live by Night

Regissör:
Ben Affleck

Skådespelare:
Ben Affleck, Elle Fanning, Brendan Gleeson, Chris Messina, Sienna Miller, Zoe Saldana m.fl.

Land, år:
USA, 2016

Fox-Paramount

 

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Gammaldags gangsterdrama av och med Ben Affleck

En roll för James Cagney

Live by Night - Nej, det här är inte stå-upp-komedi. Det här är en nostalgisk, gammaldags gangterfilm, som är gjord idag. Hade den varit gjord förr i tiden hade James Cagney haft huvudrollen.
Tyvärr gick Live by Night inte så bra som väntat på bio (spelade in $22 miljoner, hade en inspelningsbudget på $65 millioner) - kanske för att tiden för gammaldags "Gudfadern" och "Maffiabröder" filmer är förbi? Men det är absolut inget fel varken på filmen eller Ben Afflecks regiprestation. Möjligen har han haft lite för bråttom att få klart filmen innan han ska spela Batman igen.

Snabba cash i elegant kostym

I vanliga fall är det väldigt jobbigt med den typen av snabba-cash film där hjältarna är kriminella, men av någon anledning fungerar det med klassiska gangsterfilmer som utspelar sig på ett romantiserat 1920- eller 1930-tal. Snygga män i stiliga kostymer och hattar, supersnygga bilar, eleganta drinkar och så till det ljudet av knattrande Thompson typewriters.
Det är också skönt att slippa allt "hackande" och blippande och kravet att man snabbt ska läsa allt som står på  datorer och mobiltelefoner och andra skärmar. Det var bättre förr. I alla fall råare.

Romanförlaga av Dennis Lehane

Live by Night bygger på en roman av Dennis Lehane, författaren som också skrivit Mystic River och Shutter Island. Ben Affleck fick Live by Night boken i present av sin kompis Leonardo DiCaprio, som också producerat filmen (och som var med i filmen Shutter Island). Affleck och Lehane har för övrigt samarbetat tidigare med Gone Baby Gone.

Live by Night inleds under förbudstiden, vi befinner oss i slutet av 1920-talet, och Affleck spelar Joe Coughlin, en smågangster i Boston. Han är son till en hederlig, irländsk polis (spelad av Brendan Gleeson).
Hans flickvän är den vackra Emma (spelad av Sienna Miller) - men hon tillhör egentligen en gangsterboss. Sägessätt med "åsna" och "mellan två hötappar" poppar upp i medvetandet och det går inte bra för Joe när han väljer den kriminella vägen. Fast egentligen har han ju bara valt fel flickvän ...

Äpplet faller inte långt från päronträdet

Efter att Emma förråder Joe misshandlas han brutalt. Men mot alla odds överlever Joe och fortsätter sin karriär i Florida, där han tillverkar rom och kommer upp sig. Området han styr över blir större och och konkurrenterna utplånas. Polischefen (spelad av Chris Cooper) hävdar att han inte är korrupt, men det är förstås precis vad han är - han har en överenskommelse med Joe.

Joe gifter sig med kubanskan Graciela (spelad av Zoe Saldana) men de får inte något lyckligt slut tillsammans och deras son - hör och häpna - vill bli polis när han blir stor. Så äpplet faller inte långt från päronträdet. Eller farfars päronträd?!

Många tunna trådar

Det här är egentligen en historia vi har sett många gånger - handlingen är visserligen lite ytlig och det finns många trådar i handlingen som blir väldigt tunna och får väldigt lite plats och blir ologiska. Polischefens unga dotter (spelad av Elle Fanning) åker till Hollywood och kommer tillbaka som religiös uppviglare. Relationen med Emma verkar bli intressant, men sedan försvinner den tråden. Det görs heller inte mycket av kampen mot Ku Klux Klan. Affleck har velat få in lite för mycket i sin film.
Men filmen är ofta väldigt snyggt gjord, med snygga bilar och Ben Affleck i stiliga kostymer och hattar. Filmen har också många färgstarka scener och en elegant gjort biljakt.

White hat - black hat

Kul att notera är att Ben Afflecks gangster är snygg i vitt. I gamla filmer uppkom termen "white hat, black hat" alltså vit eller svart hatt, för att skilja på hjältar och skurkar (en term som idag används om god eller ond hacking ...). Säkert var detta till stor hjälp för att se vem som var vem i lite suddiga svartvita western filmer. Men här har alltså gangsters svala, vita hattar ...
Och snart är Ben Affleck tillbaka som hjälte, helt klädd i svart - och med "svart hatt". To the Batmobile!

 

Belinda Graham

 

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts