Film/DVD: Operation Chromite - Tidningen Kulturen
Mexican stand-off med sydkoreaner

Filmkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

25 juni 1950. Sydkorea är lamslaget av skräck efter att ha invaderats av nordkoreanska trupper, stödda av Sovjetunionen. Sydkorea stöds i sin tur av USA under ledning av general MacArthur. På order av honom sänds åtta specialtränade soldater ut på hemligt uppdrag bakom Nordkoreas linjer för att ta reda på var fiendens sjöminor placerats - Operation Chromite.
John H. Lee vs. John le Carré
Mexican stand-off med sydkoreaner

Mexican stand-off med sydkoreaner

Operation Chromite

Regissör:
John H. Lee

Skådespelare:
Jung-jae Lee, Liam Neeson, Beom-su Lee, Mathew Darcy etc.

Land, år:
Sydkorea, 2016

Njutafilms

 

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Sydkoreanska hjältar i inte-så-sann krigshistoria

Liam Neeson som General MacArthur

Liam Neeson spelar General Douglas MacArthur i det koranska krigsdramat Operation Chromite och får säga saker som “Get God on the phone - Tell him it’s me. Tell him we need more time.” Men alla hjältarna, filmens martyrer, är koreaner och i filmen talas koreanska, ryska och amerikansk engelska. Det här är inte en "whitewash" film eller "white saviour" film och ett stort plus för att det inte är en av alla de där filmerna där alla i hela världen talar amerikansk engelska.

Eugene F. Clark har blivit sydkoreansk fotomodell

Men den verklige ledaren för Operation Chromite var faktiskt amerikan, Eugene F. Clark, men manusförfattarna har valt att göra ett hjälteepos där ledaren spelas av en sydkoreansk fotomodell, Jung-jae Lee. Den nordkoreanske skurken spelas av den betydligt mindre tvålfagre Beom-su Lee. Han gör sin skurk ungefär som Christoph Waltz skulle ha gjort den - bjuder sin fiende på fika och ler i mjugg, medan han funderar på hur han ska avslöja honom.

MacArthurs största framgång

Invasionen av Inchon under Koreakrget var en av General Douglas MacArthurs största framgångar.

Samma sak kan inte sägas om Liam Neesons roll i Operation Chromite eller om själva filmen.

Borde inte åtminstone någonting stämma i en historisk film? Största skillnaden mot verkligheten är att i verkligheten lyckades operationen - och här avslöjas operationen i stort sett direkt. Resten av filmen går åt till att folk ska springa runt och skjuta på varandra.

John H. Lee vs. John le Carré

Det är meningen att spioner ska vara alldagliga, flyga under radarn och inte dra till sig någon onödig uppmärksamhet - men regissören John H. Lee är ingen John le Carré.

Här byggs aldrig upp någon intrig eller någon introspektion. Dialogen kommer i två tappningar: högljudd och skrytsam eller gråtmild och sentimental. Inget låter verkligt. Och när det gäller intrigen är det pang på och sedan mera pang-pang. Det här är den typen av film där det finns en solklar hjälte och en solklar skurk - ömsom fikar de tillsammans, ömsom skjuter de på varandra. Men hur många maskingevär proppfulla med ammunition som de än avlossar mot varandra så lyckas de missa varandra varenda gång. Man tror helt uppriktigt att skurken dött flera gånger om! Fast allt ska ju sparas till "the final battle": ett långt, utdraget manuellt slagsmål på en strand - utan att det är någon mening med det eller varför de två befinner sig där.

En civil tragedi förtigs

Att ett femtiotal civila avrättades i en nordkoreansk hämndaktion (byborna bedömdes ha hjälpt amerikanerna) talar man tyst om. Eller snarare: inte alls.

Den här verkliga operationen, den här superhemliga infiltrationen, har i filmversionen blivit så högljudd och så full av buller och bång och explosioner och kulsprutor att det är konstigt att den inte väcker Kim Il Sung borta i Pyongyang. Allt väsen borde vara nog för att väcka Lenin i hans grav.

Det där är typiskt John H. Lees sätt att ta sig an en historia. Allt ska vara högljutt och övertydligt - och inte bara ljudvolymen. Den verkliga Operation Chromite var en total överraskning - en framgång i det tysta. I den här mycket fritt fabulerande filmversionen hörs allt på flera mils avstånd.

 

 

Belinda Graham

 

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen