Film/DVD: Sing - Tidningen Kulturen
Filmkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Musikaler lever i högsta välmåga. Speciellt i den tecknade världen. Här är ett "La La Land" för alla barn och deras familjer att mysa med en regnig dag. Om och om igen!
Grisar älskar att dansa disco
Sing

Regissör:
Garth Jennings

Skådespelare:
Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Nick Kroll, Seth MacFarlane, Scarlett Johansson, m. fl.

Land, år:
USA, 2016

Universal Sony Home Entertainment

 

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Discogrisarna äger i charmfull musikalfilm för hela familjen

Det levereras en historia med mycket fart och fläng, ett igenkännbart "Idol" och "X-factor" upplägg som korsas med en "Shortcuts" liknande story, där vi hoppar mellan olika djur och deras öden och äventyr. Talangtävlingsupplägget kryddas med "The Muppet Show" - fast här är det inte en groda utan en koala som försöker hålla pli på alla djuren och leverera världens bästa show, när det ser som mörkast ut. Musiken är en blandning av "hits for kids", karaoke vänlig musik att nynna med i och gamla nostalgiska örhängen, med Sinatra i toppen. Alltså: något för varje generation.

Grisar älskar att dansa disco

Gangstergorillan som vill bryta med familjeföretaget gör "I'm Still Standing", den opålitliga smörsångarmusen bräker fram "My Way" och en discogris med tysk brytning rockar loss till "Venus".

Favoriter i filmen blir de båda grisarna - Gunther (Nick Kroll) som älskar disco och hemmafrun Rosita (Reese Witherspoon) som har en bra röst, men som, enligt koalan, är för tråkig att se på. Så han parar ihop de båda grisarna och succén är given. "Piggy power!" som Gunther säger.

Handlingen kretsar kring koalan Buster Moon (Matthew McConaughey), en överoptimistisk teaterdirektör som, när hans teater hotas av konkurs, anordnar en talangtävling.

Det klipps mellan olika djuröden, alla är de människotyper som är lätta att känna igen. I denna ensemble av djur finns det de som kämpar med både scenskräck och privata problem. Och så finns det en skum smörsångarmus som förföljs av björnligan. Och dessa gangsters är verkligen björnar!

Från minioner till sjungande djur

Bakom filmen står animationsbolaget Illumination Entertainment som gjort dundersuccé med "Dumma mej" och "Minioner" och "Husdjurens hemliga liv". Filmen är regisserad av en engelsman (som även står för manus), men den är tecknad i Frankrike. Man har alltid misstänkt att de små minionerna egentligen pratar en sorts hitintills okänd fransk dialekt.

Vanligtvis i tävlingsfilmer av det här laget är det viktigaste vem som vinner - vem kammar hem 100.000 dollar? - och det varierar vem man hejar på, för alla är ju så sympatiska, förutom smörsångarmusen alltså.

Men sedan visar det sig att det viktigaste är inte att vinna, utan att jobba tillsammans. Det finns egentligen inga pengar att vinna, och till syvende och sist spelar detta inte någon roll - eftersom de tävlande sjunger ändå, för sig själva, för att de tycker om det, och inte för att vinna eller för att tjäna något på det.

Och så ska teatern räddas från undergång - eller i alla fall få uppleva en sista stor happening innan den rivs.

En show för att rädda dagen!

”Let’s put on a show!” har fungerat som berättartekniskt grepp sedan 1930-talet - då uttalades de magiska orden av Judy Garland och Mickey Rooney. Showen ska helst sättas upp för något behjärtansvärt ändamål. Det spelar ingen roll om målet är att rädda ett barnhem eller en teater - greppet fungerar.

65 låtar serveras under filmens gång (vissa mer snuttifierade än andra). Sinatra, Beatles, Elton John, John Legend, Lady Gaga blixtrar förbi i rasande fart. Sångerna framförs av samma skådespelare som ger djuren sina talröster. Reese Witherspoon som hemmafrugrisen är extra bra - men hon sjöng fint som June Carter i filmen om Johnny Cash också. Scarlett Johansson ger röst till ett piggsvin, Seth MacFarlane till smörsångarmusen och Taron Egerton till gorillan - och alla gorillorna i originalversionen pratar cockneydialekt, vilket gör att de låter extra roliga. Sångerskan Tori Kelly gör rösten till den blyga elefanten Meena och briljerar med Stevie Wonders 70-tals hits. I den svenskspråkiga versionen framförs sångerna i original, medan dialogen är dubbad. Och plötsligt är det hesa, sjungande piggsvinet inte hest längre, när hon pratar. 

Älskade gulle-grisar!

Originalversionen rekommenderas, med sin lek med olika dialekter och nationaliteter. Från cockneygorillorna till en supersöt "kawaii" japansk tjejgrupp som verkligen är ”lost in translation” är det här smart, träffande och skojigt!

Och så grisarna, de älskade grisarna ... De kommer att hota minionerna som barnens favoriter. Alla djuren är roliga - men vissa av djuren är mycket roligare än andra. Eller som George Orwell sa i "Animal Farm": Some animals are more equal than others.

Gunther och Rosita visar i "Sing" varför grisarna äger. Piggy-Power!

 

Läs om fler äventyr i djurfablernas värld, den Oscarsbelönade "Zootropolis":

http://tidningenkulturen.se/index.php/film/filmkritik/21740-film-zootropolis

 

 

Belinda Graham

 

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts