Film/DVD: Hacksaw Ridge - Tidningen Kulturen
Andrew Garfield gör en hjältemodig insats i Hacksaw Ridge

Filmkritik
Verktyg
Typografi

Desmond Doss blev den första vapenvägraren någonsin som tilldelades the Medal of Honour. Doss var sjukvårdare och räddade ensam 75 personer vid Hacksaw Ridge, under krigets slutskede, på ön Okinawa.
"Hacksaw Ridge" är en av årets tio bästa filmer, enligt American Film Institutes lista
 Andrew Garfield gör en hjältemodig insats i Hacksaw Ridge

Andrew Garfield gör en hjältemodig insats i Hacksaw Ridge

Hacksaw Ridge

Regissör:
Regi: Mel Gibson

Skådespelare:
Medverkande: Andrew Garfield, Hugo Weaving, Rachel Griffiths, Teresa Palmer, Vince Vaughn, m fl

Land, år:
USA/Australien, 2016

Noble Entertainment

 

Sann historia om vapenvägrare som blir krigshjälte

Rätten att INTE bära vapen

Andrew Garfield är mycket bra som Desmond Doss, en annorlunda amerikansk hjälte som tar värvning, men som hävdar sin konstitutionella rätt att vägra bära vapen. Han vill i stället arbeta som sjukvårdare i fält.

Det mest osannolika i filmen är alldeles sant - andra halvan av filmen "Hacksaw Ridge" är våldsam, rå och bullrig, kroppar ligger huller om buller och kalasas på av råttor och maskar, det skjuts, det brinner, det kastas handgranater, folk kravlar fram utan ben och utan syn ... Men veteraner som överlevt (hur kunde någon överleva helvetet vid Hacksaw Ridge?), både amerikaner och japaner, har intygat att precis så var det. Om inte ännu värre än det framställs i filmen.

Hacksaw Ridge var ingen picnic i parken. Ön Okinawa var otroligt välbevakad och välförsvarad av japanerna.

De mest osannolika sakerna är sanna

"Sann historia" ska alltid tas med en nypa salt - Desmond Doss var redan gift när han tog värvning, hans fru var inte sjuksköterska (hon utbildade sig först efter att kriget var slut) och Desmonds pappa försökte inte skjuta Desmonds mamma (han hotade däremot att skjuta Desmonds morbror under ett berusat gräl) så det var inte därför Desmond blev vapenvägrare. Desmonds antagonist, och senare kompis i filmen, Smitty (spelad av Luke Bracey), fanns inte på riktigt - däremot kan man se Smitty som en sammansättning av olika personer som fanns i verkligheten.

En fiktiv karaktär gör att ingen verklig person blir speciellt utpekad (eller förbisedd). Befälen har däremot behållit sina namn och sina identiteter i filmen  - men de har också ställt upp i verkliga intervjuer, bland annat i dokumentärfilmen "The Conscientious Objector" (2004), och gjort avbön. De började med att behandla Desmond Doss som skit (vilket filmen fångar mycket bra), sedan insåg de att vapenvägran inte är detsamma som feghet. Ett befäl, som försökte få Doss utsparkad från armén, påpekade att det var en ödets ironi att det sedan var Doss som räddade livet på honom. Desmond Doss blev 87 år gammal - många av de han räddat levde också till en hög ålder.

Hjältedåden har tonats ner

Det som verkar mest osannolikt i filmen är att en ensam människa kan gå in i fiendeland och rädda 75 personer (lågt räknat, det finns källor som hävdar att det var närmare hundra) ge dem vård och släpa dem till säkerhet, ensam fira ner dem för en livsfarlig brant och rädda livet på dem ... Men där har man inte behövt ta till någon poetisk licens för att få till spänning och inga överdrifter. Tvärtom. Ett par av Desmonds heroiska dåd har till och med strukits för att det helt enkelt blev för mycket. Det är inte många sanna hjältehistorier man kan säga det om!

En Golgata vandring från föraktad till hjältedyrkad

Det här är mycket stark film - som visar att man aldrig ska döma ut folk på förhand.

Genom hela första halvan av filmen är alla, både överordnade och kollegor, hemska mot Desmond - något som är alldeles sant, där stämmer alla källor. Vapenvägrare sågs inte med blida ögon.

Men steg för steg går Desmond från föraktad och trakasserad till respekterad och distingerad - och slutligen till hjältedyrkad. Hans förband vill inte göra den sista framryckningen utan honom - han har blivit som deras lyckomaskot. Och med Desmond lyckas de vinna slaget vid Hacksaw Ridge.

Med facit i hand kan man undra varför en massa män slogs på marken, när kriget ändå skulle avgöras av de två atombomberna. Men det visste man inte då. Det här var i maj 1945, båda sidor tror på att vinna kriget på traditionellt sätt, med man-mot-man markstrid som ett viktigt inslag - i juli 1945 hade amerikanerna i princip vunnit. Men när fredsfördraget inte skrevs under kom bomberna i augusti och den 2 september 1945 var andra världskriget definitivt slut.

Det hade varit bättre om det hade tagit slut efter Hacksaw Ridge.

Var inte för snabb med att döma

"Hacksaw Ridge" är en av årets tio bästa filmer, enligt American Film Institutes lista, och filmen fick sex Oscars nomineringar - inklusive bästa skådespelare för Andrew Garfield - och vann två Oscars. Filmen fick också 12 AACTA Awards nomineringar, det finaste filmpriset i Australien, och vann i de flesta kategorierna, inklusive bästa film, bästa regi, bästa originalmanus och bästa skådespelare.

När man ser "Hacksaw Ridge" är det två saker som gör störst intryck: dels det vansinniga med krig (vad håller de på med egentligen? alla i hela världen borde vara vapenvägrare hela tiden!), dels det vansinniga i att döma hunden efter håren. Var inte för snabb med att döma eller att döma ut - i det obetydligaste paketet kan dölja sig den störste hjälten.

Andrew Garfield gör med sin rolltolkning sin största hjälteinsats någonsin. "The Amazing Spiderman" får ursäkta.

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen