Film/DVD: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn - Tidningen Kulturen
Filmkritik
Verktyg
Typografi

Ransom Riggs bästsäljartrio om Miss Peregrines hem för besynnerliga barn, illustrerade med äkta viktorianska foton (som inspirerat Riggs till berättelsen), har alltid verkat som gjorda för Tim Burton att filmatisera. Nu finns äntligen Miss Peregrines hem för besynnerliga barn på DVD och BD, att avnjuta hur många gånger som helst!
Tim Burtons filmer är också som ett titthål in i drömmar
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Regissör:
Regi: Tim Burton

Skådespelare:
Medverkande: Eva Green, Asa Butterfield, Judi Dench, Allison Janney, Rupert Everett, Terence Stamp,

Land, år:
USA, 2016

Fox-Paramount

 

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

En lysande fantasifull film av Tim Burton

Tim Burton är en gudabenådad regissör och en av de få regissörer idag som gör storfilmer som verkligen har ett eget auteur-uttryck. Några av hans allra bästa filmer är Big Fish, om en man som hela tiden berättar skrönor (som faktiskt visar sig vara sanna), och Big Eyes, om en man som ljuger konsekvent tills han själv tror på lögnen: att han är en berömd målare, trots att det är hans fru som gjort målningarna.


Fiktionens verkliga värld

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn har en hel del gemensamt med Big Fish och Big Eyes. Vad är sanning och vad är lögn? Vad är en skröna? Vad är sagolika omskrivningar för verklighetens hemskheter?

Hur talar man med barn om Förintelsen, om "the Holocaust"? Om hemska experiment utförda av onda personer, om barn som förföljs och dödas?

Jake är en liten parvel när hans farfar berättar om hemska osynliga monster kallade "Hollowgasts" som förföljer speciella barn. Därför måste de gömmas i speciella, säkra hus.

Farfar berättar om sina vänner, besynnerliga barn på en kanalö utanför Wales, och den underbara Miss Peregrine som är smart, stark och klok och som skyddar de besynnerliga barnen.

Vem kan se det osynliga?

Jake tror på allt vad hans farfar berättar. Men alla andra antar att det är omskrivningar för det Polen som han lämnade under kriget. "Det fanns monster under andra världskriget - men inte på det sätt som din farfar berättar," säger Jakes pappa sorgset.

Farfar Abe (utmärkt spelad av Terence Stamp) återkommer dock alltid till en särskild dag: fredagen den 3 september 1943.

Jake tror på farfar. Inte på alla andra vuxna. Jake växer upp till en ensam Floridatonåring med usel föräldrakontakt och hans bäste vän är fortfarande farfar. När farfar Abe hittas döende med ögonen urplockade och ger några märkliga sista ord till Jake, ser Jake ett monster som ingen annan kan se.


En magisk utflykt till Wales

Efter månader av terapi, hos en terapeut som Jake försöker övertyga att han är normal, bestämmer sig Jake för att åka till den  där lilla ön utanför Wales kust och leta rätt på Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Pappan följer med för att fågelskåda och dricka whiskey och uppmanar hela tiden sonen att uppföra sig normalt.

Men barnhemmet är sönderbombat. Det hände den 3 september 1943.

Men Miss Peregrine och de besynnerliga barnen hittar Jake och tar med sig honom till sin tid där hans speciella talang, hans besynnerlighet, avslöjas - att han kan se de osynliga monstren.

Speciella skolor för speciellt begåvade barn

Ransom Riggs böcker om den piprökande barnhemsföreståndaren Alma Peregrine och de speciellt begåvade barnen påminner om andra skolor för speciellt begåvade barn. T.ex. Harry Potters Hogwarts, där rektor Albus Dumbledore ska hålla barnen säkra och där monster bland annat dementorer stryker utanför skolans väggar och hotar att suga ut barnens själar. T.ex. Professor Xaviers skola för speciellt begåvade barn i X-men, skolan som sägs hålla unga mutanter säkra både från oförstående människor och de elaka mutanterna, men som verkar explodera eller brinna upp i nästan varenda film.


En stark kvinnlig beskyddare

Det positiva med Miss Peregrines hem för besynnerliga barn är att beskyddaren här för ovanlighetens skull är en kvinna - Eva Green har spelat häxor och häxliknande varelser förr, men Miss Peregrine är en god person med övernaturliga förmågor. Hon är också mycket smart och skicklig på att skjuta med armborst och kan manipulera tiden och förvandla sig själv till en fågel - en "peregrine", alltså en pilgrimsfalk. En störtdykande pilgrimsfalk kan komma upp i en hastighet av 320 kilometer i timmen eller mer, vilket gör att pilgrimsfalken brukar räknas som världens snabbaste djur.

Men även här exploderar skolan. Det tycks vara oundvikligt att de stackars begåvade barnen blir hemlösa i vilken värld man än rör sig. Hogwarts strök också med i sista boken och filmen.


Utstötta barn med superkrafter

Barnen här är utstötta typer med superkrafter: flickan som svävar (och som kan manipulera luften), flickan som kan tända eld på saker, pojken med bin i magen, den osynlige pojken, den superstarka flickan och många fler. De lever i ett undantag från tiden, i en loop under samma dag: 3 september 1943. Precis innan barnhemmet bombas. Men monsterna kan hitta dem även där - de behöver Jake och de behöver lära sig att skydda sig själva, när Miss Peregrine blir kidnappad.

Tim Burton som bäst är ögongodis hela vägen -  påhittigt, drivet och visuellt slående utan att förlora sin själ. Intrigen påminner som sagt om Harry Potter världen: monster som livnär sig på barn, den gotiska miljön och det viktorianska kråkslottet i kanaldimman ... Men Tim Burton kan konsten att höja allt ännu ett steg. Som när ett sjunket fartyg lyfter från botten av havet och kommer ur vattnet. Tack vare flickan som kan manipulera luft.

Projicerar drömmar

Saknad efter någon man förlorade på 1940-talet (eller under någon annan tid) finns i verkligheten. Barnen har på sina sorger, kärlekar och drömmar - som man gärna vill se mer av.
Den lille pojken Horace förkroppsligar den gamla föreställningen om filmmediet som projicerade drömmar och hans besynnerlighet är att han kan projicera sina drömmar på väggen, så att det blir som en filmvisning för barnen. Ibland drömmer han också vad som ska hända i framtiden.

Tim Burtons filmer är också som ett titthål in i drömmar och det märks att han älskar den scenen och att han älskat att göra den här filmen. En kärlek som märks och som strömmar ut mot åskådaren.

Suggestiva scener

Det är suggestivt när bombplanen flyger in över barnhemmet och Miss Peregrine stoppar regndropparna och bomben och vrider tillbaka tiden. En scen där flera skelett attackerar de onda Hollowgasts är uppenbart inspirerad av Ray Harryhausens effekter i Det gyllene skinnet från 1963 och är gjorda för att se gammeldags ut. Tim Burton i en liten cameo får ett skelett kastat på sig.

Filmens effekter är proffsiga och vackra - värdiga en drömfabrik.

Favoriter som återkommer

Det äldre gardet av skådespelare känns ofta igen från Tim Burtons tidigare filmer och Eva Green är underbar som Miss Peregrine. Men det är annars det yngre gardet som man är imponerad av, speciellt Asa Butterfield och Ella Purnell i en fjäderlätt vacker kärlekshistoria.

Filmen och boken har gemensamma drag, men Tim Burton har valt att vara "inspirerad av" istället för att filma handlingen sida efter sida, vilket gör att man kan få olika, men lika fantastiska, upplevelser av både boken och filmen.

Hela Miss Peregrine trilogin av Ransom Riggs finns på svenska, utgiven på Rabén & Sjögren förlag.

Nu även med filmomslag!

 

 

Belinda Graham

 

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts