Film-DVD: Author: The J.T. LeRoy Story - Tidningen Kulturen
Filmkritik
Verktyg
Typografi

De mest osannolika sakerna kan vara sanna. Eller som Aristoteles konstaterade: Det är sannolikt att något osannolikt inträffar.


Men detta är det enda av ovanstående fall som har inträffat i verkligheten!

Author: The J.T. LeRoy Story

Regissör:
Regi: Jeff Feuerzeig

Skådespelare:
Medverkande: Laura Albert, Bruce Benderson, Dennis Cooper m.fl.

Land, år:
USA, 2016

Njutafilms

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Årtiondets största litterära bluff i ny dokumentärfilm

Bedöm följande fall A, B och C:

A) Det är grand final i skojarbranschen. Vad är priset för att ha en spökskrivare? Nu hotar den andra kvinnan att förgöra den intagande och kloka persona som läsarna tror att Lillemor Troj är.

B) Harriet Burden känner uppgivenhet inför att ständigt förbises av New Yorks konstnärselit. Hon bestämmer sig för att genomföra ett experiment: hon döljer sin identitet bakom tre påhittade manliga konstnärsalias.

C) Författaren Jeremiah Terminator LeRoy skriver den kultförklarade romanen ”Sarah”, hänger med bandet Smashing Pumpkins och Hollywoodkändisar, är kompis med Courtney Love och Madonna och producerar indiefilmer. ”Sarah” ska bli film och är värd miljoner. Men J.T. LeRoy finns inte i verkligheten.

Vilket av ovanstående fall verkar mest långsökt? Vilket har inträffat i verkligheten?

Döm varken böcker eller författare efter deras "cover"

Fall C) verkar för de flesta mest långsökt. Att vara så känd, skriva sitt livs historia och sälja filmrättigheterna till sitt liv ... och så att inte finnas!

Men detta är det enda av ovanstående fall som har inträffat i verkligheten!

Fall A) är Kerstin Ekmans hyllade roman  ”Grand final i skojarbranschen ”. Hon skildrar hur man som författare måste vara som två personer, den som skriver och den som säljer. (Dessutom så är det som en thriller om en spökskrivares jakt på upprättelse!)

Fall B) är Siri Hustvedts lika hyllade roman om den upproriska Harriet Burden, ”Den lysande världen”.

Nu till det verkliga fallet. Fall C).

Girl-Boy-Girl

År 2006 avslöjade en reporter att J.T. LeRoy var en konstruerad författarpersona, en pseudonym för Laura Albert.

I offentligheten hade LeRoy spelats av skådespelerskan Savannah Knoop. Men hon började tycka att det var en alltför påfrestande roll - hon ville gå tillbaka till att vara tjej igen, något hon skildrat i den självbiografiska boken ”Girl-Boy-Girl”. Hon fick ju inte ens cred för rollen hon spelade, något av en mardröm för en skådespelerska.

Den här intrigen låter som om den är tagen från Kerstin Ekman romanen ”Grand final i skojarbranschen” - ”jag vill också skriva böcker och bli erkänd som författare!”.

Savanna Knoop var Laura Alberts dåvarande partners halvsyster och hon var uppenbarligen en mycket övertygande skådespelerska, folk trodde att hon var en kille, killen som alla älskade, J.T. LeRoy. J.T. LeRoy presenterades som en HIV-positiv f.d. prostituerad ung man som skrev självbiografiskt om sin tuffa uppväxt. Den hyllade romanen ”Sarah” handlar om tunga ämnen som prostitution, sexövergrepp och drogmissbruk. LeRoys mamma var prostituerad och drogmissbrukare och sonen följer i hennes fotspår och prostituerar sig under namnet Sarah.

Folk bryr sig mer om killar

Efter att sanningen krupit fram om LeRoys existens, eller icke-existens, hävdade Laura Albert att allt på sätt och vis var sant - Laura Albert hade använt sina egna upplevelser när hon skapade J.T. LeRoys böcker. Men hon insåg eller ansåg att ingen är intresserad av en tjej som blir utnyttjad, folk reagerar bara om det är en kille. Fördragsvis en kille som är ung och söt.

När sanningen avslöjades att Laura Albert var den verkliga författaren blev hon dömd för bedrägeri - och en domstol dömde henne att betala 800 000 i skadestånd till filmbolaget som skulle ha filmat ”Sarah”. Det blev ingen film. J.T. LeRoy fanns ju inte "på riktigt". Laura Albert visade sig få rätt - när det visade sig vara en kvinnlig författare (som dessutom var 15 år äldre än det unga manliga geniet som alla hyllade) - var det ingen som brydde sig.

Eller?

Undersökning och upprättelse, utan ursäkt

Nu finns det i alla fall en film om ”Sarah” och J.T. LeRoy, dokumentärfilmen ”Author:  The J.T. LeRoy Story”, efter ett decennium av mediedrev mot "bluffen" och Laura Albert. Filmen hade premiär på Sundance Film Festival 2016. Dokumentärfilmen i regi av Jeff Feuerzeig undersöker detaljerna av J.T. LeRoys existens och ställer komplexa frågor om vad författarskap egentligen innebär.

Det hjälper om man känner till fallet innan, för inledningen av dokumentären är bitvis rörig med många ”talking heads”, men efter ett tag hittar filmen sin form och blir en intressant dokumentärfilmsupplevelse som landar en bra bit över medel.

Var detta helt och håller ett bedrägeri? Eller kan man se det som ett feministiskt experiment, som i Siri Hustvedts roman om Harriet Burden? Spelar det någon roll om dessa upplevelser har hänt en ung tjej eller en ung kille?

Varför är det så viktigt vem författaren är?

Laura Albert blev dömd för bedrägeri - men alla har inte fördömt henne. T.ex. Lena Dunham, författare till den kritikerrosade Tv-serien ”Girls” (där hon också spelar huvudrollen)  har påpekat att om man berörs är det inte det som räknas? Känslan när man läser romanen? Spelar det någon roll vem författaren är?

I den här dokumentärfilmen framstår inte J.T. LeRoy som en avancerad litterär bluff, det verkar snarare som att Laura Albert skapade en persona för att själv överleva, en annan person som hon kunde lägga sina egna jobbiga upplevelser i.

Men det som hon skrev blev en succé och då krävdes det en ung man att visa upp i offentligheten, för alla ville hylla det unga manliga geniet live.

Hade en 40-årig småbarnsmamma mötts med samma kärlek?

För att hitta sig själv: hitta på någon annan!

”Author: The JT LeRoy Story” bliv till syvende och sist en historia om identitet och sökandet efter sig själv - och ibland måste man tydligen uppfinna någon annan för att hitta sig själv.

Filmen ber aldrig om ursäkt för någonting, Laura Albert ber aldrig om ursäkt för någonting. Det är ett filmiskt grepp som fungerar.

J.T. LeRoy har fått  mer än sina 15 minuter i rampljuset, nu är det Lauras tur. Vägen till upprättelse ligger öppen.

Ibland är det faktiskt så att verkligheten överträffar dikten.

 

Läs även Den lysande världen:

http://tidningenkulturen.se/index.php/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/18182-litteratur-siri-hustvedt-den-lysande-vaerlden

 

Belinda Graham

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts