Film/DVD: Fem trappor upp - Tidningen Kulturen
Filmkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

"Fem trappor upp" är något så ovanligt som en film om ett äldre par och deras hund. Äldre personer skildras inte speciellt ofta i amerikanska filmer, i alla fall inte i kärlekshistorier, och om de mot förmodan får vara med på ett hörn så är det i egenskap av mormor/morfar, farmor/farfar till huvudpersonerna.
En krattad manege bjuder på få överraskningar.
Fem trappor upp

Regissör:
Regi: Richard Loncraine

Skådespelare:
Medverkande: Morgan Freeman, Diane Keaton, Cynthia Nixon, Carrie Preston m.fl.

Land, år:
USA, 2014

Njutafilms

 

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Seniorstjärnor i moget kärleksdrama

Vilket är synd, med tanke på hur många bra äldre skådespelare som finns och som kan komma till sin rätt i ett känslosamt drama där de själva får spela huvudrollerna. Filmen "Fem trappor upp", baserad på romanen "Heroic Measures" av Jill Ciment, hade premiär på Toronto Film Festival 2014. Nu finns filmen på dvd i Sverige. Det tar tid för smala filmer (läs: ej amerikanska action- och superhjältefilmer) att komma fram, men tack och lov finns det distributörer som även satsar på den här typen av filmer.

 

I huvudrollerna i "Fem trappor upp" syns Diane Keaton (70) och Morgan Freeman (79). De ska sälja sin lägenhet, som blivit värd massor, och satsa en del av pengarna på en mindre lägenhet och en del ska gå till vård för hunden. Mäklaren spelas av Cynthia Nixon - också dvd-aktuell i Emily Dickinson filmen "A Quiet Passion". Även "Fem trappor upp" handlar om tyst passion. Här händer det inte så mycket, förutom att paret säljer en lägenhet och köper en annan. I tillbakablickar ser man att det inte var lätt för de två att få varandra, förr i tiden i USA var det ovanligt med blandade äktenskap. Man kan jämföra det med en modern film som "Secret in Their Eyes" där huvudpersonerna inte får varandra på grund av olika klasstillhörighet (och några andra komplikationer), inte för att någon i filmen är mot blandäktenskap. Det har gått en lång tid sedan "Guess Who's Coming to Dinner" med Katherine Hepburn och Spencer Tracy som lite lagom chockade föräldrar.

Ruth och Alex i "Fem trappor upp" spelar ett mysigt gammalt par. Han har en del krämpor och har svårt att gå i de fem trapporna upp, men livet är fortfarande gott, även om det inte alltid leker. Gemensamt har de båda överkommit släktingars och grannars fördomar och det är mycket möjligt att motståndet bara har gjort paret starkare. En krattad manege bjuder på få överraskningar.

Ruth och Alex älskar och uppskattar varandra ännu, efter 40 år tillsammans - himlastormande romans har ersatts av något mer solitt, men lika vackert och kanske ännu mer matnyttigt. När de odlar saker tillsammans är det inte rosor utan tomater. Med små medel som ögonkast och familjära gester gestaltar dessa proffsiga seniorstjärnor en vacker relation. Vardagslyckan ger en feel-good känsla som filmen kan leva långt på.

Han är konstnär, ännu aktiv, hon är pensionerad lärare. Stadsdelen de bor i har förändrats. Kostymklädda människor rusar till jobbet med mobilen i högsta hugg. Bostäderna blir alltså allt dyrare. Varför inte sälja och få in en miljon dollar i vinst? Lägenhetsaffärerna ser ut som en satir över det moderna livet, spekulanterna ser ut som om de är utklädda för att personifiera de moderna dödssynderna, och på gatorna springer kostymnissarna alltjämt omkring och skyndar sig. Varför har alla så bråttom? Tomaterna mognar inte fortare för den skull!

Det finns en del utfyllnadsintriger som inte skulle ha behövts - det trevligaste med filmen är när man får tillbringa en stund i lugn och ro tillsammans med Diane Keaton och Morgan Freeman. Kärlekshistorier med folk som ser ut som om de är äldre än high school kids är definitivt en marknad som fler filmbolag och distributörer borde satsa på!

 

Belinda Graham

 

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen