FILM/DVD: Finding Dory - Tidningen Kulturen
Filmkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Det har gått ungefär ett år sedan den lille clownfisken Nemos äventyr. Den glömska palettkirurgen Dory lever ett härligt liv vid revet tillsammans med Nemo och Marvin. Plötsligt en dag minns Dory att hon har en familj, som kanske letar efter henne. Tillsammans beger sig trion av på ett äventyr över havet mot Kalifornien och det berömda Marinlivsinstitutet med dess stora akvarium. För att hitta sina föräldrar tar Dory hjälp av akvariets spektakulära innevånare.
Dory lanserades som en komisk karaktär i Finding Nemo.
Finding Dory

Regissör:
Regi: Angus Maclane / Andrew Stanton

Skådespelare:
Röster original: Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Hayden Rolence, Ed O'Neill m.fl.

Land, år:
USA, 2016

Walt Disney Studios Home Entertainment

 

Fina fiskar och vackra valar i det spännande äventyret Finding Dory

Det har egentligen gått tretton år sedan Finding Nemo. Det är lång tid att vänta på en uppföljare! Speciellt med tanke på hur många uppföljare det blivit till Toy Story (vilket Ellen DeGeneres, alias Dorys röst, också skojat om i sin talkshow).

En annorlunda "buddy movie"

Finding Nemo var på ett sätt en standardfilm om far och son problematik. Vilket mer än hälften av alla populära böcker och filmer handlar om, verkar det som. Men Finding Nemo var också en unik film, eftersom det klassiska "buddy paret" (eller bromance paret) som t.ex. i Toy Story spelas av en cowboy och en astronautdocka, här spelas av en manlig och en kvinnlig fisk. Heja DisneyPixar, som tar ut gränserna! Inte så mycket som i Inside Out, där "buddy paret" var två tjejer (Joy och Sadness) men ändå. Dory var en frisk fläkt på många sätt. Nu har Dory uppgraderats från "buddy" till huvudperson, och det är stort. Att konstruera en handling med en huvudperson som inte har mycket till minne är i sig en utmaning. Och för Dory är det en utmaning att hitta hem till ett hem som hon inte minns!

Komedi eller tragedi?

Det hela blir lite som i Memento och andra filmer där huvudpersonen har mycket kort minne - en utmaning att hänga med och få till handlingen. Hur ska man hitta vad man letar efter när man inte vet vad man letar efter?

Dory lanserades som en komisk karaktär i Finding Nemo. Nu, med nytt djup, är hon en tragisk karaktär. Glömskan är inte ett skämt utan ett handikapp. Fler handikappade djur finns med - en halvblind val (Dorys gamla vän Destiny) och en annan val som fått vajsing på sitt ekolod.

Vad har gett upphov till Hanks svartsyn?

Dory får också en ny "buddy" i denna nya "buddy movie" - bläckfisken Hank. Vem vet, vi kanske får följa honom i nästa film och får svaret på varför han för det mesta ser världen i svart (bläcket är inte svaret ...)

En sista fundering när eftertexterna rullar ... varför gör man en nästan perfekt film och avslutar med "djur kör bil i biljakt" - precis som i Husdjurens hemliga liv? Det är plågsamt att se hur biljakter ska klämmas in med skohorn i nästan varje stor amerikansk produktion. Till och med när det handlar om kaniner och hundar, eller fiskar och bläckfiskar.

Piper på snäckjakt i mästerverk i miniatyr

Kortfilmen Piper som medföljer är den bästa "förfilm" som DisneyPixar någonsin gjort. Piper handlar om en liten fågelunge som lär sig ett helt nytt sätt att få tag på smaskiga snäckor ... Hela filmen är gjord helt utan mänskligt tal, utan dialoger, utan överdrivna antropomorfiseringar ... och man fattar hela handlingen. Dessutom behöver den inte dubbas i alla olika länder. Wow, vilket mästerverk! Stor animationskonst med små detaljer som är helt gränsöverskridande.

 

 

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen