FILM/DVD: Finding Dory - Tidningen Kulturen
Filmkritik
Verktyg
Typografi

Det har gått ungefär ett år sedan den lille clownfisken Nemos äventyr. Den glömska palettkirurgen Dory lever ett härligt liv vid revet tillsammans med Nemo och Marvin. Plötsligt en dag minns Dory att hon har en familj, som kanske letar efter henne. Tillsammans beger sig trion av på ett äventyr över havet mot Kalifornien och det berömda Marinlivsinstitutet med dess stora akvarium. För att hitta sina föräldrar tar Dory hjälp av akvariets spektakulära innevånare.
Dory lanserades som en komisk karaktär i Finding Nemo.
Finding Dory

Regissör:
Regi: Angus Maclane / Andrew Stanton

Skådespelare:
Röster original: Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Hayden Rolence, Ed O'Neill m.fl.

Land, år:
USA, 2016

Walt Disney Studios Home Entertainment

 

Fina fiskar och vackra valar i det spännande äventyret Finding Dory

Det har egentligen gått tretton år sedan Finding Nemo. Det är lång tid att vänta på en uppföljare! Speciellt med tanke på hur många uppföljare det blivit till Toy Story (vilket Ellen DeGeneres, alias Dorys röst, också skojat om i sin talkshow).

En annorlunda "buddy movie"

Finding Nemo var på ett sätt en standardfilm om far och son problematik. Vilket mer än hälften av alla populära böcker och filmer handlar om, verkar det som. Men Finding Nemo var också en unik film, eftersom det klassiska "buddy paret" (eller bromance paret) som t.ex. i Toy Story spelas av en cowboy och en astronautdocka, här spelas av en manlig och en kvinnlig fisk. Heja DisneyPixar, som tar ut gränserna! Inte så mycket som i Inside Out, där "buddy paret" var två tjejer (Joy och Sadness) men ändå. Dory var en frisk fläkt på många sätt. Nu har Dory uppgraderats från "buddy" till huvudperson, och det är stort. Att konstruera en handling med en huvudperson som inte har mycket till minne är i sig en utmaning. Och för Dory är det en utmaning att hitta hem till ett hem som hon inte minns!

Komedi eller tragedi?

Det hela blir lite som i Memento och andra filmer där huvudpersonen har mycket kort minne - en utmaning att hänga med och få till handlingen. Hur ska man hitta vad man letar efter när man inte vet vad man letar efter?

Dory lanserades som en komisk karaktär i Finding Nemo. Nu, med nytt djup, är hon en tragisk karaktär. Glömskan är inte ett skämt utan ett handikapp. Fler handikappade djur finns med - en halvblind val (Dorys gamla vän Destiny) och en annan val som fått vajsing på sitt ekolod.

Vad har gett upphov till Hanks svartsyn?

Dory får också en ny "buddy" i denna nya "buddy movie" - bläckfisken Hank. Vem vet, vi kanske får följa honom i nästa film och får svaret på varför han för det mesta ser världen i svart (bläcket är inte svaret ...)

En sista fundering när eftertexterna rullar ... varför gör man en nästan perfekt film och avslutar med "djur kör bil i biljakt" - precis som i Husdjurens hemliga liv? Det är plågsamt att se hur biljakter ska klämmas in med skohorn i nästan varje stor amerikansk produktion. Till och med när det handlar om kaniner och hundar, eller fiskar och bläckfiskar.

Piper på snäckjakt i mästerverk i miniatyr

Kortfilmen Piper som medföljer är den bästa "förfilm" som DisneyPixar någonsin gjort. Piper handlar om en liten fågelunge som lär sig ett helt nytt sätt att få tag på smaskiga snäckor ... Hela filmen är gjord helt utan mänskligt tal, utan dialoger, utan överdrivna antropomorfiseringar ... och man fattar hela handlingen. Dessutom behöver den inte dubbas i alla olika länder. Wow, vilket mästerverk! Stor animationskonst med små detaljer som är helt gränsöverskridande.

 

 

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen