Film/DVD: Il ragazzo invisibile - Tidningen Kulturen
Filmkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Se upp för vad du önskar dig! Det kan slå in! 
Trettonårige Michele har sparat ihop 50 euro för att köpa en riktigt fin maskeraddräkt, för att gå på en fest där han hoppas stöta ihop med sitt livs kärlek, Stella. Men skolans mobbare snor hans pengar och Michele tvingas välja en helt annan dräkt i en second hand butik, kalaset blir en katastrof och när han flyr därifrån önskar han att han skulle kunna bli osynlig. Hans önskan slår in.
De italienska X-men
den osynlige pojken

Regissör:
Regi: Gabriele Salvatores

Skådespelare:
Medverkande: Ludovico Girardello, Noa Zatta, Valeria Golino, Fabrizio Bentivoglio, m.fl.

Land, år:
Italien, 2014

Njuta Films

 

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Italiensk superhjältefilm med osedd tonåring som huvudperson

Dags för hämnd!

I början njuter Michele av sin nya "superhjälteförmåga" och använder den för att hämnas på skolans mobbare och alla som någonsin gjort livet surt för honom, men efter ett tag inser Michele att hans förmåga måste användas för att göra gott - eller som Peter Parker i "Spider Man" konstaterar: "With great power comes great responsibility!" (Annars kan man nöja sig med att citera verklighetens Winston Churchill: "Where there is great power there is great responsibility!").

Här finns många unga skådespelare i huvudrollerna: en bråkstake som trakasserar hela skolan, en pojke som ser ut som en bortkommen hundvalp, ett mattesnille som har tjocka glasögon och en hårt hållen gymnast som tillbringat hela sitt unga liv med att flytta runt i världen.

Det här är bitvis som ett europeiskt svar på X-men, där unga med "specialförmågor" ska tas på allvar. Och precis som i en X-men film väljer man inte att göra ett riktigt avslut på filmen, utan man slutar istället med ett avslöjande om vilka som egentligen är ute efter Michele och vem som kommer att jagas härnäst, och mycket riktigt, en uppföljare är i faggorna: "Il Ragazzo invisibile: fratelli". Michele har syskon som också har superhjälteförmågor.

Europeiska filmer om trettonåriga superhjältar som vänder sig till yngre tittare är inte något som vi är bortskämda med, det är positivt att denna annorlunda barn/ungdomsfilm av italienaren Gabriele Salvatores nu blivit importerad till Sverige. 2014 blev denna film en av de mest inkomstbringade barn/ungdomsfilmerna i Italien. Svensk biopremiär var i slutet av september 2016, och nu finns filmen redan på DVD, med svensk text. 

Peter Parker möter Peter Pan

Michele är inledningsvis ensam och mobbad och han blir paradoxalt nog "synlig" först då han blir osynlig och huvudpersonen är som en blandning av Peter Parker, Alex Riley och pojken med guldbyxorna. Livet i Trieste verkar först hopplöst för Michele, men efter ett tag blir det aldrig trist igen.

Här är en italiensk barn/ungdomsfilm som visar hur barn inte ses av sina föräldrar (Michele är osynlig även hemma) och hur italienska högstadiebarn pressas för hårt hemifrån – de ska vara bäst i allt, vare sig det gäller tennis, matematik, gymnastik – och sedan börjar de ”försvinna”. Micheles kärleksintresse Stella är ett av de barn som försvinner. Men handlingen blir aldrig lika djupsinnig och komplex som t.ex. handlingen som berör The Lost Boys i "Peter Pan", eller handlingen i "Det osynliga barnet" av Tove Jansson. Efter en lovande inledning blir allt mer och mer som standardiserad superhjälteaction, komplett med väldigt grovt tillyxade ryska skurkar och "den gode fadern" och "den onda häxan" som motpoler.

Uppföljare har premiär 2017

Den pyjamasliknande superhjältedräkt som Michele hittar i en second hand butik och som gör honom osynlig när han önskar det, verkar först vara symbolisk och det är egentligen roligare att tänka att Michele kan vara vem som helst, istället för "den utvalde", resultatet av ett hemligt experiment eller en en del av en hemlig familj där alla har knepiga krafter.

Uppföljaren till "Den osynlige pojken" kommer att ha premiär i Italien 2017 (förhoppningsvis kommer filmen även till Sverige) och i den nya filmen kommer vi att få möta Micheles tvillingsyster. Familjen kanske kommer att utökas till The Fantastic Four eller The Incredibles så småningom? En kul tanke: i The Fantastic Four är tjejen osynlig medan hennes bror Flamman kan fatta eld, här är killen osynlig, medan hans tvillingsyster tydligen har förmågan att kontrollera eld. Allt verkar vara uppbyggt för en mycket varm familjesammankomst!

 

 

 

 

Belinda Graham

 

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen