Läkaren på landet - Tidningen Kulturen
Filmkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

I över trettio år har Dr. Jean-Pierre Werner varit läkare på den franska landsbygden. Han är kunnig, omtyckt av alla och vet det mesta om sina patienter - och inte bara om sina patienters krämpor. Hans identitet är att vara den som hjälper andra. Men om han inte längre är läkaren som hjälper alla andra, om han själv blir den som behöver hjälp, om han själv blir patient, vad händer då med hans identitet?
En film att se och lära av, tänka på och reflektera över.
Läkaren på landet

Regissör:
Regi: Thomas Lilti

Skådespelare:
François Cluzet, Marianne Deniscourt, Christoph Odent m.fl.

Land, år:
Frankrike, 2016

Studio S Entertainment

 

Livet på landet är ingen fransk idyll

Det är frågeställningen i Läkaren på landet. Jean-Pierre får sin "döddom" redan de första minuterna av filmen. Trappa ner eller dö. 

Läkaren som ställer diagnosen fixar också "hjälp" i form av en nyutbildad, supersnygg kvinnlig läkare. Jean-Pierre är inte road. 

Han har inget emot kvinnliga läkare, han är däremot misstänksam mot "stadsfolk" som bara har varit på landet på semester. För att leva på landet (och att vara läkare på landet) är långt ifrån någon semester. Jean-Pierre ser till att hon från början får det så jobbigt som möjligt, för att hon ska veta vad hon ger sig in på, men så småningom tinar både byborna och Jean-Pierre upp och hon blir en del av bygemenskapen.

När borgmästaren ska bygga ett stort skrytbygge till sjukhus (som de egentligen inte har råd med) för att "locka läkare från EU" är det den nya kvinnliga läkaren som påpekar hur det har gått på andra ställen - det kommer en läkare från Rumänien, han stannar de två månader han måste, tar bidragspengarna och sticker sedan hem igen. Kvar blir att betala underhåll på ett tomt skrytbygge. Något som folk i glesbygd inte har råd med. En scen med "besserwisser" kontra "sunt bondförnuft" har inte gjorts mer träffande sedan Söder om landsvägen (där var det professor kontra bondförnuftig Edward Persson, här är det borgmästare kontra bondförnuftig kvinnlig läkare).

Frankrike toppar år efter år Världshälsoorganisationens listor över världens bästa sjukvård. Supersnabb provtagning, minimal väntetid för läkarbesök, läkare som mer än gärna gör hembesök och tillgången på "läkare på landet". För invånare i Sverige är det bara att se och bli gröna av avund.

Fransmannen Thomas Lilti är läkaren som blev filmregissör, och i Läkaren på landet låter han betraktarna ta del av sina erfarenheter.

En film att se och lära av, tänka på och reflektera över. 

Det är också tänkvärt att Lilti klarar av att porträttera livet på landet utan att det någonsin blir pittoreskt, mysigt eller "feel-good-kliché". Det här är inte Änglagård. Livet på landet är fullt av leriga vägar, långa avstånd, regniga dagar, hårt arbete, ilskna gäss och en ständig kamp för överlevnad

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen