Film/DVD:När Marnie var där - Tidningen Kulturen
Filmkritik
Verktyg
Typografi

"När Marnie var där" är ett småkusligt gotiskt och sanslöst vackert japanskt mästerverk, efter en brittisk romanförlaga. Men äventyret börjar blygsamt och vardagligt på en vanlig lekplats.
sällsynta betraktare som stillsamt sitter utanför cirkeln och tecknar detaljrika mästerverk.
När Marnie var där

Regissör:
Regi: Hiromasa Yonebayashi

Skådespelare:
Röster: Sara Takatsuki, Kasumi Arimura, Nanako Matsushima, Susumu Terajima m.fl.

Land, år:
Japan, 2016

Njuta films

 

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Anna på jakt efter sitt ursprung i japanskt mästerverk

Den osynliga cirkeln och det osynliga barnet

 

Det finns en osynlig cirkel. Vissa befinner sig innanför cirkeln. Vissa befinner sig utanför den. 

Så enkelt och träffande beskriver filmens huvudperson Anna världen. 

Man ser hur hon betraktar omvärlden, hur perfekt hon kan avbilda den på sitt ritblock, och se där, på lekplatsen finns en cirkel i själva arkitekturen. Där finns de högljudda barnen, de som drar till sig all uppmärksamhet och alla resurser. Ingen hinner ens titta på och uppskatta Annas utsökta teckning.

Det här är en bra metafor för hela filmen, den osynliga cirkeln och det osynliga barnet som har mer talang än vad någon förstår, men det är också en träffande metafor för hela filmindustrin. Innanför den osynliga cirkeln finns en massa högljudda filmskapare --- och högljudda, massproducerade filmer --- utanför cirkeln finns de som är tystare, mer eftertänksamma, mer noggranna. Som har något viktigt att komma med, men som inte hörs och syns så mycket.

Som Studio Ghibli. Det här kan vara Studio Ghiblis sista film. Hoppas inte. Men det är i alla fall den allra vackraste filmen hitintills.

Föräldralös flicka på väg in i tonåren

Tolvåriga Anna är föräldralös och allmänt missförstådd. Annas fosterföräldrar tycker att hon ska tillbringa sommaren hos släktingar ute på kusten där luften är frisk för att hennes astma ska bli bättre. Ett underliggande motiv kan också vara att de hoppas att Anna ska få kompisar i den nya miljön.

Anna upptäcker ett mystiskt, herrgårdsliknande gammalt hus som känns bekant --- nu är det övergivet, men förr hyrdes det av "utlänningar". Men plötsligt verkar huset inte vara övergivet, det är fullt av herrskap och tjänstefolk, och Anna blir vän med den hemlighetsfulla Marnie, som är vild och vacker och våghalsig. Marnie är den typen av tjej som smiter ut mitt i natten för att ro en sväng på sjön. Hon fixar en perfekt nattlig picknick, hon kan allt om att plocka svamp i skogen, hon lär Anna att ro och hon gör Anna starkare och kaxigare.

Vilken verklighet är mest verklig?

Är Marnie ett slags fantasikompis, en "den hemlige Mållgan" som dyker upp när barn behöver en hemlig vän?

Även äldre personer tycks ha sett flickan Marnie, som en ensam dam som alltid målar av Marnies hus och en tystlåten fiskare som Anna blir vän med.

Är Marnie ett spöke från en annan tid?

Eller har Anna bara hittat på allt för att hon behöver en vän?

Är Marnie en symbol för Annas eget inre, en del av sig själv som hon kan älska, istället för det självhat som hon så ofta uppfylls av?

Det hela är inte så enkelt.

Anna och Marnie kan krama om varandra och röra vid varandra och när de är tillsammans glömmer Anna allt om den där andra världen, den där hon är fosterbarn, hon kan inte ens minnas sina fosterföräldrar.

Vilken värld är då riktig och vilken är påhittad?

Det hela utvecklar sig till en sommar som Anna aldrig kommer att glömma, sommaren "När Marnie var där".

Brittisk roman blir del av japansk världskanon

"När Marnie var där" är också titeln på Joan G. Robinsons brittiska romanförlaga. Tillsammans med till exempel "Lille prinsen", "Sherlock Holmes", "Alla vi barn i Bullerbyn" och "Lånarna" är boken "När Marnie var där" en del av den personliga kanon som Studio Ghibli nestorn Hayao Miyazaki för några år sedan sammanställde för att presentera det allra bästa av världens barn- och ungdomslitteratur.

"Lånarna" är liksom "När Marnie var där" en brittisk klassiker och just "Lånarna" utgjorde grunden för Hiromasa Yonebayashis regidebut "Lånaren Arietty" som kom år 2010. Den 37 år unge Yonebayashi sågs som den gamle nestorns Miyazakis naturlige efterträdare, och magin är ännu mer intensiv i "När Marnie var där".

Filmen är sanslöst vacker, full av spännande detaljer och rika nyanser. Det finns gott om anglofiler i Japan (vilket man snabbt märker om man gillar att läsa manga) och japaniseringen av denna brittiska, gotiska spökhistoria är smått genialiskt gjord.

Romanen utspelar sig i Norfolk i England, filmen utspelar sig på ön Hokkaido, som är den nordligaste delen av Japan. 

Dubbel eller delad identitet

Skildringen om hur det är att vara en hāfu, något som Annas blå ögon påminner om, ger också mycket att tänka på. Identitet är aldrig enkelt, och Anna brottas med extra många frågor när hon går in i tonåren. Hon känner inte sin släkt och hon vet, på grund av sitt utseende, att hon inte ens helt hör hemma i det land där hon bor. Efter att ha blivit mobbad på en fest, på grund av sitt utländska utseende, springer Anna iväg och känslomässigt vadar hon i självhat. Det är då hon träffar Marnie - en blond flicka som definitivt ser utländsk ut, men som inte låter sig fastna i självhat. Marnie är förälskad i en japansk pojke och han hänger inte upp sig på att hon är annorlunda. Marnie verkar ha "en lycklig barndom", fast i själva verket försummas hon och misshandlas, både fysiskt och mentalt. Men Marnie låter sig inte brytas ner. Barnmisshandel och existentiell ångest och rasistisk mobbing låter inte som grunden till en "mysig film" men japanerna klarar av det --- ingenting är ju enkelt i japansk manga, och mycket av den japanska kulturen försöker inte förenkla svåra frågor.

Kuslig gotisk Brontë/Hitchcock atmosfär

Filmen har en drömlik, vacker och småkuslig gotisk atmosfär som är avlägset släkt med 

den stämning som Hitchcock och hans amerikanske producent David Selznick hade i gotiska verk som "Rebecca" och "Porträtt av Jennie", men även "Jane Eyre" av Houseman och Stevenson (som Selznick också hade på sitt kontrakt).

Marnie är blond och ser ut som Alice i Underlandet (en omåttligt populär engelsk hjältinna i Japan!), de västerländska namnen finns kvar som förnamn till de två huvudpersonerna och den personlighetskluvna miljön som rör sig mellan Midsomer-mysig brittisk by med mysterier (men utan mord) och gammaldags, traditionell japansk fiskeby.

En av Annas släktingar har som hobby att snida ugglor och i huset ser man ugglor dyka upp lite varstans, vilket förstärker både den sagolika atmosfären och närheten till döden i berättelsen. Ugglor är populära symboler i konsten, men dyker även flitigt upp i gamla sagor och sagoillustrationer, och inom folkloristisk tro sägs de innehålla döda kvinnors själar --- något att tänka på när man ser filmen. Det är faktiskt en ledtråd.

Filmens skaparsinne är till syvende och sist befriat från nationstänkande eller etniskt tänkande som sitter i ryggmärgen på de flesta filmskapare. Filmen är också tidlös, frånsett det tåg som figurerar i början av filmen.

Allmängiltigt och typiskt japanskt

Hiromasa Yonebayashi och hans filmteam har inte brytt sig om att skapa en natur, en arkitektur eller ett utseende för människorna som är enhetligt för ett visst geografiskt område. 

Men på många sätt är det också en typiskt japansk film --- inga i världen gör existentiell ångest bättre än japanerna. Det är intressant att jämföra "Odjurets lärling" som handlar om en övergiven pojke i dagens Tokyo, med denna saga som handlar om en övergiven flicka på vandring i ett tidlöst Hokkaido.

En melankolisk stämningsbild, en melodramatisk handling, små stänk av gotisk skräck och grubbel över existentiella och abstrakta livsfrågor mixas väl och smakfullt av Studio Ghibli

Studio Ghibli har aldrig haft något problem med att leverera kvalitet - det är däremot svårare att klara ekonomin när konkurrensen från löpande bands producerad animation är stenhård, och utmanar det tidskrävande hantverket med låga priser (och ofta även låg kvalitet). 

Helst skulle man vilja råda alla att köpa "När Marnie var där" och stoppa i jultomtens julklappssäck. Inte bara för att det är en snudd på perfekt film, full av sorg, svärta och skönhet, men också med strimmor av ljus, hopp och försoning, utan också för att uppmuntra lilla Studio Ghibli att finnas kvar. De som fortfarande vågar satsa på omsorgsfulla, detaljrika mästerverk i en tid när det mesta inom animerad film är skrikigt, smaklöst och massproducerat.

Det behövs sällsamma, sällsynta betraktare som stillsamt sitter utanför cirkeln och tecknar detaljrika mästerverk.

 

 

 

Belinda Graham

 

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen