Sickan Carlsson och kvinnorollens klassresa i svensk film - Tidningen Kulturen
Sickan Carlsson i Filmstaden

Filmens porträtt
Verktyg
Typografi

Sickan Carlsson personifierar andemeningen av ordet “folkkär”. Hennes filmkarriär stäckte sig över 69 år. När hon gick bort 96 år gammal var hon fortfarande en högt aktad kulturpersonlighet. Sickan Carlssons filmografi kan mer än någon annan svensk filmstjärnas användas för att illustrera det forna svenska klassamhället och kvinnans frigörelse och väg mot attraktiva högstatusyrken.

 


Sickan Carlsson är förresten ett smeknamn, som den unga Anna-Greta fick eftersom hennes pappas favoritartist var den finlandssvenska sångerskan Sickan Castegren. Smeknamnet stannande kvar och blev artistnamn. Och har ingenting alls att göra med det smeknamn som Hasse Ekmans son Gösta Ekman får i Jönssonligan filmerna

Annons:Glittrande glad och populär

"Jag är så glittrande glad!" Denna populära sång blev genom åren till något av Sickan Carlssons signaturmelodi. Privat var hon lika glad och vänlig och populär som personerna hon spelade på vita dukten. Hon fick under sin filmkarriär möjlighet att vara medskapare till nya kvinnliga ideal och hennes roller följer med tidens strömningar.

Vanligtvis är det helt olika typer av filmstjärnor som marknadsförs gentemot den manliga respektive den kvinnliga biopubliken. Se bara på det amerikanska stjärnsystemet. Men Sickan Carlsson gick hem hos både män och kvinnor.

Män ville ha en flickvän som Sickan, kvinnor ville vara henne!

En positiv kvinnlig förebild

Redan under 1940-talet var Sickan en av de mest populära personerna i hela Sverige. När män fick lista sina favoritskådespelare var Sickan alltid med i toppen --- skulle de bara välja en favorit så valde de Sickan. Hon slog den amerikanska konkurrensen med hästlängder.

Sickan Carlsson var också en positiv kvinnlig förebild, och i de roller hon fick på vita duken ser man både hur Sickan blir en allt starkare stjärna och hur fler och fler yrken öppnas för kvinnor.

Sickan Carlssons filmografi kan mer än någon annan svensk filmstjärnas användas för att illustrera det forna svenska klassamhället och kvinnans frigörelse och väg mot attraktiva högstatusyrken.

Hembiträde, lotta och manikyrist

Sickan Carlssons första lilla roll var som hembiträde i pilsnerfilmen Jag gifta mig - aldrig (1932). Rollen var okrediterad. Hennes sjunde filmroll, den i folklustspelet Smålänningar (1935), gav henne lysande recensioner som förutspådde att den här unga aktrisen skulle bli något stort.

Det stora publikgenomslaget för Sickan kom i och med Landstormens lilla Lotta (1939) och Landstormens lilla argbigga (1941). Fortfarande kretsar mycket av handlingen kring livet på landet, och med Sickan som glad lotta oroar man sig inte så mycket över att Sverige kanske kunde ha blivit invaderat av fienden.

I filmen Smålänningar (1935) räddas en lantlig idyll genom driftighet och en ny industri. Alla hugger i tillsammans! Men faktum är att urbaniseringen av Sverige fortsatte, vilket också syns i Sickan Carlsson filmerna. Mindre lantlig idyll, mera stadsliv.

Men bara för att en tjej flyttar till stan, innebär det inte automatiskt att hon får tag på ett högstatusyrke ...

I Pappa sökes (1947) spelar Sickan Carlsson en hårt arbetande manikyrist på ett varuhus --- och hon ger en rik äldre man svar på tal när han tror att manikyrister bara är sådana som flirtar med kunderna och försöker gifta sig rikt. Sickans rollkaraktär har charm och skinn på näsan. Och detta ger henne drömprinsen i form av Karl-Arne Holmstens karaktär --- en rikemansson som hon snabbt får fason på. Hennes andra kärleksintresse i filmen spelas av Gunnar Björnstrand, och det är hans rollkaraktär som är på jakt efter en pappa i filmen.

Återkommande filmpartners

Sickan Carlsson hade många återkommande filmpartners: hon är ofta som allra roligast tillsammans med göteborgaren och revyartisten Åke Söderblom eller regissören och manusförfattaren Hasse Ekman.

003 Sickan Carlsson i Smålänningar

Sickan Carlsson i Smålänningar

Sickan Carlsson hävdade själv att det var Schamyl Bauman som hade upptäckt henne "på riktigt" och insett att hon kunde göra något mer än att stå vid en grind och se ljuvlig ut.

Tillsammans med Schamyl Bauman gjorde hon många minnesvärda filmer,
nio stycken mellan 1949 och 1955, bland andra Puck heter jag (1951) och Älskling på vågen (1956).

Hasse Ekman tog Sickan Carlsson och hennes rollkaraktärer till nya höjder. I hans filmer fick hon på 1950-talet ha den tidens högstatusyrken som läkare och lärare i Sjunde himlen (1956) och Fröken Chic (1959). Hon spelade karriärkvinnor som blev feministiska förebilder. Dessutom var hon fortfarande rolig, söt och glad. Men hon kunde ge sin manlige motspelare (Hasse Ekman) svar på tal!

Eftersom Sickan under en lång tid var Sveriges populäraste filmstjärna ville så klart många regissörer jobba med henne. En ny film med Sickan marknadsfördes mycket riktigt som en ny Sickan Carlsson film --- man använde inte regissörens namn som dragplåster. Inte ens när det gällde Bauman eller Ekman!

Lärare, läkare och känd sångerska

Idag är knappast lärare och läkare några högstatusyrken som unga tjejer strävar efter. Vad som är eftertraktat (enligt mätningar i skolor) är att bli berömd och känd (och gärna rik). Men den typen av högstatusyrken har också Sickan Carlsson haft på film. Som i Gentleman att hyra (1940). Här spelar hon en internationellt berömd kabarésångerska, Claire Wanner, som kommer hem till Sverige igen. Är hon en för stor stjärna för Sverige eller ska kärleken hålla henne kvar?

De som konkurrerar om Sickans rollkaraktärs hand i filmen är den tidens stora flickfavorit George Fant, den gladlynte norrmannen Georg Lökkeberg och den charmige göteborgaren Åke Söderblom. Även om George Fants karaktär drar det längsta strået, känner man ofta att Sickan Carlsson och Åke Söderblom är de som är allra roligast tillsammans! Båda två har kombinationen humor, charm, sång och dans.

Åke Söderbloms karaktär får trösta sig med Eva Henning, som i Gentleman att hyra gör sin första lilla filmroll. Hon fick också lysande kritik och blev senare en av svensk films stora filmstjärnor - och gift med Hasse Ekman.

Förväxlingskomedi med dubbel dos Sickan

Min syster och jag (1950) är en klassisk förväxlingskomedi där Sickan spelar två roller --- en rik godsägare som är modern, tuff och framåt och hennes syster som är gammeldags romantisk och ljuv. Men egentligen är den romantiska systern bara ett påhitt, de är en och samma person ... Man får i alla fall dubbelt upp av Sickan Carlsson, hon sjunger i båda rollerna, och som den romantiska systern får hon även en ny, musikalisk bästa kompis spelad av Cécile Ossbahr, som slog igenom i musikalfilmen Blåjackor, tillsammans med Nils Poppe och Annalisa Ericson. Alla dessa skådespelare blev över 92 år ... det verkar som om ett liv med sång och dans och glädje är verkligt nyttigt!

Flera av Sickan Carlssons filmer har nyligen restaurerats och sampackats i Den Stora Sickan Carlsson Boxen. Här finns Å, en sån grabb (1934), Gentleman att hyra (1940), Pappa sökes (1947) och Min syster och jag (1950).

Lysande, Sickan!

2015 var ett stort jubileumsår inom svensk film: Ingrid Bergman, Hasse Ekman och Sickan Carlsson hade alla sitt 100 års jubileum. Av dessa tre storheter blev Sickan mest folkkär i Sverige.

Sickan Carlsson är förresten ett smeknamn, som den unga Anna-Greta fick eftersom hennes pappas favoritartist var den finlandssvenska sångerskan Sickan Castegren. Smeknamnet stannande kvar och blev artistnamn. Och har ingenting alls att göra med det smeknamn som Hasse Ekmans son Gösta Ekman får i Jönssonligan filmerna.

Men om den äkta Sickan Carlssons filminsatser kan man bara säga: "Lysande Sickan, lysande!"

Belinda Graham

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen