Mata Hari - Spionen - hundra år senare - Tidningen Kulturen
Essäer om film
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Slå upp ordet "femme fatale" och du får upp en bild på Mata Hari. Bokstavligen, om du använder wikipedia.

Den exotiska spionen Mata Hari hette egentligen Margaretha Zelle och var från Nederländerna. 2017 är det 100 år sedan hon avrättades för spionage i Frankrike. Som sin sista teatraliska gest blåste hon iväg en kyss mot exekutionspatrullen. Det var år 1917 och Första världskriget kallades för Det stora kriget.Historien om världens mest berömda femme fatale omtolkas


Långt innan dagens trend med att "återuppfinna sig själv" gjorde Margaretha Zelle just detta: hon återuppfann sig själv, hävdade att hon hade ett exotiskt, asiatiskt ursprung och antog ett nytt namn och en ny identitet: Mata Hari. Mata Hari är indonesiska för "dagens öga", alltså solen. Margareta Zelle kom till Indonesien som nygift tjugoåring, när hon återvände till Europa gjorde hon om sin historia.

Annons:Greta Garbo som sfinxliknande spion

En mycket framgångsrik Greta Garbo film, som hade premiär 14 år senare, utmålade Mata Hari som en sfinxaktig femme fatale, en dominatrixliknande kvinna som höll ett krigshärjat Europa i ett järngrepp. Man kan också se Garbos Mata Hari som en amerikansk bild av den mörka, farliga, exotiska kvinnan som ligger långt ifrån det amerikanska helylleidealet. Det spelar ingen roll om man talar om Mata Hari eller Greta Garbo (båda namnen var förresten tagna) det handlar om farliga kvinnor som både lockar och är en smula skrämmande.

Sliten singelmamma eller sensuell spion?

Senare tiders forskning har gett en helt annan bild av Mata Hari: en kvinna som tvingats till stora uppoffringar, en exotisk dansös som under det första världskriget var den minst effektiva spion man kan tänka sig och vars avrättning var en PR-kupp från den franska regeringen. De hade inte alls fångat någon farlig superspion, bara en singelmamma som gjorde vad som helst för att få in lite pengar för att försörja sig själv och sin lilla dotter.

Ex-mannen var en skitstövel som misshandlade henne, gav henne avsmak för sex för resten av livet, smittade henne med syfilis och slutligen vägrade betala underhåll. Till och med hans egen familj tyckte han betedde sig svinaktigt. 

I en värld där få respektabla yrken stod öppna för kvinnor var Margarethas valmöjligheter begränsade. Hon ville väldigt gärna ha vårdnaden om sin dotter och ville kunna försörja hennes själv. 

Återuppfann sig själv med ny identitet

Långt innan dagens trend med att "återuppfinna sig själv" gjorde Margaretha Zelle just detta: hon återuppfann sig själv, hävdade att hon hade ett exotiskt, asiatiskt ursprung och antog ett nytt namn och en ny identitet: Mata Hari. Mata Hari är indonesiska för "dagens öga", alltså solen. Margareta Zelle kom till Indonesien som nygift tjugoåring, när hon återvände till Europa gjorde hon om sin historia.

Hyllas med ny balett i Holland

I och med 100 års jubileet av Mata Haris avrättning har intresset för hennes historia ökat och Mata Hari firades i år i Ted Brandsens nya balett som sattes upp av The Dutch National Ballet. Att hylla Mata Hari, som är känd för sin exotiska dans, med en färgsprakande dansuppsättning, är mycket passande.  Det finns det en ny Mata Hari utställning att ta del på på Fries museum, Mata Haris hemmaplan Nederländerna. Här finns foton, brev, originaldokument och klippböcker med hennes framträdanden. Hon gjorde succé överallt, bland annat på La Scala.

Huvudrollsinnehavare i Paulo Coelho bästsäljare

Mest av allt märks Mata Hari jubileet på att hon nu har blivit bästsäljare i form av romanen The Spy (Spionen). Paulo Coelho (världens mest översatta nu levande författare) har intresserat sig för Mata Haris, som är baserad på hennes brev, och vill framställa henne som en stark feministisk kvinna som männen var rädda för, därför blev hon avrättad.

Mata Haris äkta brev visar upp en mänsklig sida av en kvinna som egentligen var ett offer för våld i hemmet och historiska omständigheter. Bilden av Mata Hari som endimensionell femme fatale och spionslampa kanske till sist kommer att tvättas bort. 100 år efter hennes död.

 

Belinda Graham

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen