Mata Hari - Spionen - hundra år senare - Tidningen Kulturen
Essäer om film
Verktyg
Typografi

Slå upp ordet "femme fatale" och du får upp en bild på Mata Hari. Bokstavligen, om du använder wikipedia.

Den exotiska spionen Mata Hari hette egentligen Margaretha Zelle och var från Nederländerna. 2017 är det 100 år sedan hon avrättades för spionage i Frankrike. Som sin sista teatraliska gest blåste hon iväg en kyss mot exekutionspatrullen. Det var år 1917 och Första världskriget kallades för Det stora kriget.Historien om världens mest berömda femme fatale omtolkas


Långt innan dagens trend med att "återuppfinna sig själv" gjorde Margaretha Zelle just detta: hon återuppfann sig själv, hävdade att hon hade ett exotiskt, asiatiskt ursprung och antog ett nytt namn och en ny identitet: Mata Hari. Mata Hari är indonesiska för "dagens öga", alltså solen. Margareta Zelle kom till Indonesien som nygift tjugoåring, när hon återvände till Europa gjorde hon om sin historia.

Annons:Greta Garbo som sfinxliknande spion

En mycket framgångsrik Greta Garbo film, som hade premiär 14 år senare, utmålade Mata Hari som en sfinxaktig femme fatale, en dominatrixliknande kvinna som höll ett krigshärjat Europa i ett järngrepp. Man kan också se Garbos Mata Hari som en amerikansk bild av den mörka, farliga, exotiska kvinnan som ligger långt ifrån det amerikanska helylleidealet. Det spelar ingen roll om man talar om Mata Hari eller Greta Garbo (båda namnen var förresten tagna) det handlar om farliga kvinnor som både lockar och är en smula skrämmande.

Sliten singelmamma eller sensuell spion?

Senare tiders forskning har gett en helt annan bild av Mata Hari: en kvinna som tvingats till stora uppoffringar, en exotisk dansös som under det första världskriget var den minst effektiva spion man kan tänka sig och vars avrättning var en PR-kupp från den franska regeringen. De hade inte alls fångat någon farlig superspion, bara en singelmamma som gjorde vad som helst för att få in lite pengar för att försörja sig själv och sin lilla dotter.

Ex-mannen var en skitstövel som misshandlade henne, gav henne avsmak för sex för resten av livet, smittade henne med syfilis och slutligen vägrade betala underhåll. Till och med hans egen familj tyckte han betedde sig svinaktigt. 

I en värld där få respektabla yrken stod öppna för kvinnor var Margarethas valmöjligheter begränsade. Hon ville väldigt gärna ha vårdnaden om sin dotter och ville kunna försörja hennes själv. 

Återuppfann sig själv med ny identitet

Långt innan dagens trend med att "återuppfinna sig själv" gjorde Margaretha Zelle just detta: hon återuppfann sig själv, hävdade att hon hade ett exotiskt, asiatiskt ursprung och antog ett nytt namn och en ny identitet: Mata Hari. Mata Hari är indonesiska för "dagens öga", alltså solen. Margareta Zelle kom till Indonesien som nygift tjugoåring, när hon återvände till Europa gjorde hon om sin historia.

Hyllas med ny balett i Holland

I och med 100 års jubileet av Mata Haris avrättning har intresset för hennes historia ökat och Mata Hari firades i år i Ted Brandsens nya balett som sattes upp av The Dutch National Ballet. Att hylla Mata Hari, som är känd för sin exotiska dans, med en färgsprakande dansuppsättning, är mycket passande.  Det finns det en ny Mata Hari utställning att ta del på på Fries museum, Mata Haris hemmaplan Nederländerna. Här finns foton, brev, originaldokument och klippböcker med hennes framträdanden. Hon gjorde succé överallt, bland annat på La Scala.

Huvudrollsinnehavare i Paulo Coelho bästsäljare

Mest av allt märks Mata Hari jubileet på att hon nu har blivit bästsäljare i form av romanen The Spy (Spionen). Paulo Coelho (världens mest översatta nu levande författare) har intresserat sig för Mata Haris, som är baserad på hennes brev, och vill framställa henne som en stark feministisk kvinna som männen var rädda för, därför blev hon avrättad.

Mata Haris äkta brev visar upp en mänsklig sida av en kvinna som egentligen var ett offer för våld i hemmet och historiska omständigheter. Bilden av Mata Hari som endimensionell femme fatale och spionslampa kanske till sist kommer att tvättas bort. 100 år efter hennes död.

 

Belinda Graham

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen