Thor Modéen + Åke Söderblom = succé - Tidningen Kulturen
Klart till Drabbning 1937 Åke Söderblom hjälper Thor Modéen upp ur vattnet

Essäer om film
Verktyg
Typografi

“Deras bästa stunder tillsammans hör till den svenska filmens lyckligaste” - Filmprofessor Leif Furhammar i Filmen i Sverige (1998).

En nyrenässans för Sveriges svar på Helan och Halvan


"Och juljublet brusade på Skandia. En herre i damkläder är och förblir det roligaste som finns" menade Stockholms-Tidningen när den recenserade Stackars Ferdinand. En känsla som verkade delas av både Sveriges kritikerkår och Sveriges biopublik. Succén med Stackars Ferdinand var given!

Annons:Ett radarpar för svensk humor

Thor Modéen och Åke Söderblom. Svensk film har haft många radarpar, men få har väl betytt mer för svensk humor än Thor Modéen och Åke Söderblom. Under lång tid garanterade deras namn en succé. Tillsammans gjorde de 23 filmer. Men de gjorde även många filmer var för sig, så deras samlade filmografi omfattar över 130 filmer. Lägg där till teateruppsättningar, revyer, manusförfattande, radio, sångtexter, framgångar med skivinspelningar ...

Modéen & Söderblom var stora. Både tillsammans och var för sig.
Thor Modéen var också rent fysiskt stor, med brummande, bullrande röst och flegmatiskt sätt. Åke Söderblom var liten, vig, snabb och kvicktänkt. Med ljus röst.

Omaka par passar tillsammans

Jurgen Schildt skriver i Det pensionerade paradiset (1970) om hur de två matchar varandra: "Favoritpartnern är Åke Söderblom, tunn och full av kronisk tillförsikt, en Kålle i karriärsamhället. Om Modéen företräder tankspriddheten, lynnigheten, hjälplösheten och den komiska tungvikten är Söderblom istället snabbheten och vakenheten: strebern som upptäcker ständigt nya utvägar och tror att svårigheterna i världen, främst i affärsvärlden, utan vidare låter sig betvingas med ett krokben och en taktisk fint."

Filmvetaren Helena Marcusson, som brukar medverka i tidningen Minnenas Journal, frågar sig om Thor och Åke hade kunnat nå världsrykte om de varit aktiva under stumfilmstiden.

Men man ska ändå vara tacksam för ljudfilmen --- Söderblom är en mästare på dialekter, vanligtvis trivsam göteborgsdialekt, men även gemytlig danska och kvick streetsmart stockholmska från Klara-kvarteren. Dialekterna och uttrycken är en hel del av humorn --- liksom sångerna.
Söderblom skrev själv texter till flera stora hitsånger som är kända än idag och som han ofta sjöng in på skiva själv --- till exempel storsäljaren Klart till drabbning som Söderblom sjöng in tillsammans med Sickan Carlsson.

Modéen och Söderblom skulle komma att samarbeta med Sickan Carlsson fler gånger, och en av de allra mest framgångsrika filmerna blev beredskapskomedin Landstormens lilla Lotta (1939).

Klart till drabbning (1937) är en av de filmer som exporterandes utomlands och fick framgångar och fina recensioner (även om det nu var ljudfilm och inte stumfilm!)

Klart till drabbning gick till och med upp på bio i USA och blev bland annat recenserad i New York Times, där komediparet berömdes och kallades för Sveriges svar på Helan och Halvan i blåjackor: "a sort of Swedish Laurel and Hardy pair in the role of bluejackets." Den engelska titeln var Cleared for Action. Filmen regisserades av Edvin Adolphson som även gjort Sveriges första ljudfilmer. Hans expertis kunde behövas, för miljön på flygplanskryssaren var så bullrig att alla repliker fick spelas in en gång till, efteråt, i studio.

Intrigen i filmen kretsar kring att de två sjömännen Tosse (Thor Modéen) och Putte (Åke Söderblom) räddar en ung dam (Sickan Carlsson) från att drunkna. Men eftersom de är sena, och egentligen inte har permission, hinner de inte sätta iland tjejen de räddat, utan tar istället med henne ombord. Och det är givetvis också förbjudet att smuggla ombord damer. Vare sig de är nyräddade eller inte.

Det lönar sig att annonsera!

Modéen och Söderblom exporterades inte bara till USA. De importerade idéer utifrån också, och försvenskade dem. En av de mest framgångsrika idéerna var den amerikanska pjäsen It Pays to Advertise som skrevs av Walter Hacket och Roi Cooper Megrue. Den sattes upp på Broadway i New York 1914 och har dessutom blivit amerikansk film två gånger och fransk film en gång. Den svenska filmen Annonsera! (1936) blev en stor succé. Aftonbladet utropade att detta var "en av de bästa svenska filmfarser som någonsin gjorts" och de höga betygen har hållit i sig när filmen blivit omskriven under senare år, inför TV-repriser.

Idag är det självklart att reklam lönar sig. Det kanske inte var lika självklart när pjäsen uruppfördes, eller när filmen gjordes (även om det ligger två decennier mellan de två).

Thor Modéen spelar en reklammotståndare, direktör Miller, som tillverkar tvål. Åke Söderblom spelar en reklamman, som glatt citerar alla den tidens stora slogans, som "tag det rätta, tag Cloetta!" för att bevisa att reklam visst lönar sig. Han slår sig ihop med Miller Junior och tillsammans startar de ett nytt företag för att sälja deras nya påfund, 13-tvålen, som ska konkurrera ut både pappans företag och hans gamle konkurrents företag. Inte för att 13-tvålen är bättre eller billigare. Det är faktiskt exakt samma tvål, som dessutom är dyrare! Men de skapar efterfrågan genom snillrika reklamkampanjer.
Anders Henriksson både regisserade och spelade en av rollerna, som konkurrentens bortskämde son.

En fint porträtt av forna tiders Stockholm

En filmsuccé med svensk förlaga är Springpojkar är vi allihopa (1941).
Filmen baserades på Harry Iseborgs radiopjäs Sänd gossen som premiärsändes i radio 13 januari 1940. Regissören Ivar Johansson fick mycket god kritik, bland annat för en säkert fångad Stockholmsatmosfär.

Och visst känns det som om man är på plats, förr i tiden, i ett soligt Stockholm där alla använder cykelbud och där alla är på glatt humör.

Åke Söderblom och Thor Modéen

Åke Söderblom och Thor Modéen

Språket på gatan är mycket fantasifullt och färgstarkt, speciellt cykelbuden emellan. Är filmen en lektion i Stockholmsslang från 1940-talet? Här är man inte arg, utan "syrak". Man pratar inte språk, utan "klyk". En snygg hatt är "en kanna". Det var faktiskt via filmduken och revyscenen som språket spred sig --- flitiga och påhittiga författare hittade på färgstarka och fantasifulla slanguttryck, som lät bra och roliga, och sedan plockades de ibland upp av vanligt folk på gatan. Språket spreds alltså "uppifrån och ner". Man gick inte ut på gatan och lyssnade på hur folk faktiskt pratade för att skapa en äkta dialog. Men eftersom folk tog efter filmerna och revyerna för att "låta rätt" skapade författarna en verklighet med en dialog som var äkta!

Konkurrerande firmor

I Klarakvarteren i Stockholm konkurrerar i filmen AB Delikatesser och AB Skånedelikatesser. Gugge (Åke Söderblom) och Nuffe (Rune Halvarsson) jobbar som cykelbud på var sin av firmorna och de är vänner privat och tillhör Klaragänget, Klaras springpojks- och cykelbudskår. De bestämmer sig för att skapa en egen beredskapskår (detta är ju under andra världskriget) för att göra en insats för Sveriges rike.

Filmen är också mycket sevärd för Eva Hennings skull. Det här är bara hennes andra filmroll någonsin --- den första lilla rollen var som Åke Söderbloms karaktärs kärleksintresse i Gentleman att hyra (1940), där Sickan Carlsson var den stora stjärnan. Redan i sin andra film är Eva Henning själv den stora kvinnliga stjärnan i filmen. Hennes roll är att vara Åke Söderbloms karaktärs kärleksintresse - igen! - och dotter till ägaren av konkurrentfirman. Eva Henning är helt ljuvlig och fick lysande kritik, hälsad som svensk films framtidshopp och utnämnd en "ingenue" inom svensk film. Kritikerna fick rätt --- Eva Henning gick från klarhet till klarhet, och gjorde bland annat succé i Flicka med hyacinter, regisserad av Hasse Ekman, som hon senare under karriären var gift med.

Det finns fler stjärnor som har tänts i Modéen och Söderblom filmer --- i Stackars Ferdinand sjunger en 18-årig Gaby Stenberg för första gången på film och hon blev med tiden en stor film- och musikalstjärna. Hon agerade bland annat mot Nils Poppe i Aktören och igen mot Modéen och Söderblom i Kyss henne! där även Annalisa Ericsson gör en av sina allra bästa roller som inte är en del i en Nils Poppe film!

I Stackars Ferdinand görs dock den största "kvinnorollen" av Åke Söderblom själv. Han klär ut sig till den dansk-svenska Nina och både pratar och sjunger på dansk-svenska. Nina är Ferdinands oäkta dotter. Ferdinand spelas av Thor Modéen och hans fru Selma av en magnifik Tollie Zellman. Stackars Ferdinand om hans gamla snedsteg skulle avslöjas!

"Och juljublet brusade på Skandia. En herre i damkläder är och förblir det roligaste som finns" menade Stockholms-Tidningen när den recenserade Stackars Ferdinand. En känsla som verkade delas av både Sveriges kritikerkår och Sveriges biopublik. Succén med Stackars Ferdinand var given!

Åke Söderblom är faktiskt mycket övertygande som tjej - både när han pratar och sjunger!

Stackars Ferdinand, Springpojkar är vi allihopa, Annonsera!, Klart till drabbning, Julia Jubilerar och Sexlingar ingår i en ny samlingsbox med nyrestaurerade filmer, med boxtiteln Thor Modéen & Åke Söderblom. De gamla biofilmsrullarna finns nu bekvämt att tillgå på DVD. Men om man gillar att sätta guldkant på tillvaron med en riktigt bra, klassisk, svartvit komedi, ska man absolut inte missa Kyss henne! (1940), Modéens och Söderbloms absolut bästa film tillsammans. Den igår i Den Stora Pilsnerboxen. Fast Kyss henne! är egentligen inte är någon pilsnerfilm. Det dricks bara champagne i filmen! Vilket för övrigt var Thor Modéens egen favoritdryck!

Kyss henne! (1940) blev älskad av både publiken och kritikerna. Även musiken blev enorm framgång. Handlingen kretsar kring balettflicka, spelad av Annalisa Ericsson, som gör kometkarriär, eftersom den skuldsatte revydirektören av misstag tror att hon har sällskap med en rik bankir, som kanske kan tänkas finansiera hans nya, påkostade uppsättning. Weyler Hildebrant regisserade och stod även för det svenska manuset (efter engelsk förlaga) tillsammans med Torsten Lindqvist. Kritikerna hyllade alla skådespelarna, Modéens och Söderbloms komiska, orientaliska dans, musiken, sångtexterna ... Man ansåg till och med att filmens musikalnummer höll Hollywoodklass. Den svenska versionen har inget att skämmas för jämfört med den engelskspråkiga versionen
Paradise for Two, så det är lätt att hålla med den lyriska kritiken. Sången "Vi har så mycket att säga varandra", som Åke Söderblom och Annalisa Ericson sjunger tillsammans i filmen, och även sjöng in på skiva, blev en enorm hit. Sången har spelats in på norska och danska och i tre olika svenska nyinspelningar --- senast 2013. Samtliga gånger har sången hamnat på topplistorna.

Söderblom, Sylvain och sångerna

Åke Söderblom själv skrev texten till "Vi har så mycket att säga varandra", och Jules Sylvain stod för musiken. Hela arbetet gjordes över en god lunch med tillhörande drycker. Båda två var effektiva på sitt jobb! De två skrev flera framgångsrika hitlåtar tillsammans (Söderblom stod för texten och Sylvain stod för musiken).
Sylvain stod även som manusförfattare till filmen Sexlingar (tillsammans med Sven Zetterström), ännu ett filmprojekt som Sylvain skrivit musiken till. Åke Söderblom var filmens regissör, tillsammans med Hugo Bolander.

Den massiva hitlåten Klart till drabbning (1937) var också resultatet av ett Söderblom-Sylvain samarbete.

Jules Sylvain var inte fransman, vilket många kanske kan förledas att tro, utan svensk. Egentligen hette han Axel Stig Hansson, men han behövde ett artistnamn. Det lär ha varit Ernst Rolf som påpekade att Hansson var ett alldeles för vanligt namn att ha, när man ska bli känd kompositör. Axel Stig Hansson hade beundrat Jules Verne som liten ... Förnamnet Jules valdes och kombinerades med konstnärsnamnet Sylvain.

Sylvain skrev flera operetter, musik till revyer och filmmusik till över hundra filmer --- även till filmer som inte Modéen eller Söderblom var med i --- och filmmanus till tre filmer. Axel Stig Hansson hade även fler pseudonymer, så han var en mycket flitig författare och entertainer!

Aktiva liv i underhållningens tecken

Många av forna tiders stora skådespelare/dansare/sångare/regissörer från komedins svartvita guldålder har levt långa och aktiva liv. Sickan Carlsson, Annalisa Ericson, Nils Poppe, Cécile Ossbahr, Eva Henning och Alice Babs blev alla över 90 år, Gaby Stenberg och Hasse Ekman blev 88.

Men Thor Modéen gick bort redan 1950, 52 år gammal och Åke Söderblom gick ur tiden 1965, mellan två akter i en föreställning på Lisebergsteatern, 55 år gammal. De levde båda två hektiska, självförbrännande liv med filminspelningar, manusarbete och teaterrepetitioner på dagarna, föreställningar på kvällarna och festande på nätterna.

Ett liv i stillhet och eftertänksamhet var inget för Modéen och Söderblom. Deras sätt att leva var för publiken - till sista andetaget.

Men filmerna, musiken, sångerna och danserna finns kvar - nyrestaurerade för nya generationer att glädja sig åt.

Belinda Graham

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 399 f.Kr. – Den grekiske filosofen Sokrates döms av atenska myndigheter till döden, för gudlöshet och fördärvande av ungdomen. Han vägrar gå i exil och tvingas därför ända sitt liv genom att dricka odört.
1362 – Den norske kungen Håkan Magnusson väljs till kung av Sverige i opposition mot sin far Magnus Eriksson, vilket är första gången källorna omnämner att representanter från den östra rikshalvan (Finland) deltar i ett svenskt kungaval. Senare under året ingår de båda dock en förlikning och kommer överens om att gemensamt styra Sverige som samregenter.
1364 – Kung Magnus Erikssons svåger Albrekt av Mecklenburg, som hösten innan har inkallats av svenska stormän, för att avsätta Magnus, väljs till kung av Sverige vid Mora stenar, varvid både Magnus och hans son Håkan förklaras avsatta som svenska regenter. De vägrar dock erkänna avsättningen och trots att de lider ett avgörande nederlag mot Albrekts trupper året därpå kommer kriget mellan de båda partierna pågå i många år, innan Magnus och Håkan erkänner sig besegrade och drar sig tillbaka till Norge.
1891 – Den svenska Allmänna Idrottsklubben (AIK) grundas av några ungdomar på Biblioteksgatan 8 i Stockholm och ordförande blir initiativtagaren Isidor Behrens. Namnet antas, för att man har tänkt ägna sig åt alla möjliga olika sorters idrotter, till skillnad från de flesta andra idrottsklubbar, som bildas vid denna tid, som oftast är inriktade på en enda idrottsgren. 2017 är den Nordens största idrottsförening med över 16 000 medlemmar.
1899 – Den ryske tsaren Nikolaj II utfärdar det så kallade Februarimanifestet, vilket inleder en aktiv förryskningspolitik av det autonoma ryska storfurstendömet Finland. Manifestet anger, att rikslagarna (finländska rikslagar, som kan beröra hela Rysslands intressen) inte längre ska stiftas gemensamt av tsaren och den finländska lantdagen, utan att tsaren ensam ska ha beslutanderätt och lantdagen endast yttranderätt i dessa ärenden. Efter flera protester, bland annat den stora deputationen i mars samma år, utfärdar tsaren 1905 det så kallade Novembermanifestet, som upphäver Februarimanifestet och bekräftar rikslagarna.
1978 – Rhodesias premiärminister Ian Smith går med på att tillåta en övergång till färgat majoritetsstyre i landet. Han kvarstår som premiärminister till den 30 juni 1979, då han avgår och efterträds av den färgade nationalistledaren Abel Muzorewa.
1990 – Den svenska socialdemokratiska regeringen lämnar in sin avskedsansökan, efter att dess förslag om lönestopp har fallit i riksdagen. Då det inte finns underlag för någon borgerlig regeringsbildning kan statsminister Ingvar Carlsson bilda ny regering den 27 februari, där samtliga ministrar från den gamla regeringen återkommer, utom finansminister Kjell-Olof Feldt, som har blivit starkt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket och därför tvingas avgå den 16 februari. Carlssons nya regering sitter sedan fram till hösten 1991, då de borgerliga vinner årets riksdagsval och Carl Bildt kan bilda den första borgerliga regeringen i Sverige sedan 1982.

Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen