Om minnesatleter, med mera - Tidningen Kulturen
Lena Olin 2015 Foto Frankie Fouganthin ccbysa4.0

Essäer om film
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

I Bille Augusts film ”Sista tåget till Lissabon” som vi såg häromkvällen finns en flicka som har fotografiskt minne. Under terrorn som diktatorn Salazar släppte loss i Portugal förföljdes och mördades oppositionella, liksom hände i Spanien och i Chile under generalerna Franco och Pinochet. I filmen förekommer en motståndsgrupp av unga studenter, en av dem flickan som minns allt. Den förmågan drar man nytta av.


Och i filmen "A Beautiful Mind" som delvis är baserad på verkligheten är huvudfiguren (spelad av Russel Crowe) ett matematiskt snille som minns allt också han. Men där slår minnesförmågan över i allt vidlyftigare konspirationsteorier, och han klappar samman.

Annons:I stället för att skriva ner på papper adresser och telefonnummer till motståndsfolk lär hon sig uppgifterna utantill. Så gäller det förstås att hon inte grips av hemliga polisen och torteras att avslöja vad hon har bevarat i sitt rymliga och ofelbara minne.

Det blir en dramatisk flykt, och vi möter henne (spelad av den vackra Lena Olin) många år senare i hennes spanska exil. Filmen växlar mellan nu och då när den man (Jeremy Irons) som av en slump råkar läsa en bok går på en snitseljakt efter författaren, med allt som följer av det. Det är en spännande film med vackra bilder från Lissabon och Bern, och flickan som inget kan glömma överlever alltså. I Alfred Hitchcocks klassiska "Mannen som visste för mycket" finns en kollega till henne. På en varietéscen lyssnar han på publikens slumpvisa bokstavs- och sifferkombinationer. Hans hjärna lagrar allt och han kan upprepa allt. Om jag minns rätt går det honom betydligt värre än för Lena Olins rollfigur.

Och i filmen "A Beautiful Mind" som delvis är baserad på verkligheten är huvudfiguren (spelad av Russel Crowe) ett matematiskt snille som minns allt också han. Men där slår minnesförmågan över i allt vidlyftigare konspirationsteorier, och han klappar samman. Mannen det handlar om, John Nash på Princeton, blev dock så frisk att han sent i livet fick ett Nobelpris. Nyss gick en god vän till oss bort, statsvetaren Alex Davidson som skrev en grundlärd avhandling i Uppsala som jämförde välfärdsstaterna Nya Zeeland och Sverige. Med honom var det omöjligt att vinna en diskussion, kommenterade en gemensam vän: han lagrade alla fakta i sitt fotografiska minne.

"Minnen, alla har vi våra minnen" sjunger Povel Ramel. I sin senaste bok, "Jag kommer ihåg", ger Peter Englund i drygt sjuhundra korta stycken prov på sin minneskapacitet. Jag har ännu inte läst den men kan tänka mig att den finurliga Raketosten finns med, kanske också den blåa flaskan med Watzins Keratin. I alla fall gör Björnklister det, burken och mandeldoften är ett syn- och doftminne som han delar med många. Jag ser av recensionen på den här sidan att den klisterburk som han minns är grön och vit och av plast, med en böjlig röd plastspatel.

A Beautiful Mind Poster

Det avslöjar att han är född på femtiotalet. De från fyrtiotalet minns i stället att klistret kom i en aluminiumburk och att det smetades på med en pensel. I min hustrus föräldrahem var innertaket i ett av rummen fläckat alltsedan ett påhittigt busfrö på tillfälligt besök placerade en smällare i burken och tände på. Jag kan tänka mig att han blev portad efter det tilltaget - verkan blev säkert mera spektakulär när klisterburken var av lättmetall. Se där en minnets vattendelare mellan Svenska Akademiens förre ständige sekreterare som är född 1957 och de som råkar vara en handfull år äldre.

(Inte heller förekommer längre kapsyler av lättmetall på läskedrycksflaskor, och det är kanske bra. Man stoppade dem fulla av tändsatserna på tändstickor, vek samman dem, lade dem på en sten och slog med en annan. Ett enkelt nöje, men det smällde på bra).

Sonja Åkessons dikt "Visst minns jag" kan läsas här: http://novell.nu/dikt/visst-minns-jag

Ivo Holmqvist

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen