Den Store Nils Poppes internationella genombrott - Tidningen Kulturen
Annalisa Ericson och Nils Poppe i Blåjackor

Essäer om film
Verktyg
Typografi

Blåjackor har kallats både den bästa svenska filmen och den roligaste svenska filmen --- och dessutom den största teatersuccén. En succé som gick via Frankrike, Danmark och England och tusen teateruppsättningar i Stockholm innan den 1945 blev film och gav svensk biopublik skrattkramper innan den återigen exporterades över Europa --- och gjorde stor succé i så skilda länder som Norge och Frankrike!


Succén med Blåjackor berodde mycket på det nya radarparet Nils Poppe och Annalisa Ericson. De blev Sveriges svar på Fred Astaire och Ginger Rodgers, fast roligare! Nils Poppe hyllades också både i svensk och utländsk media som Sveriges svar på Charlie Chaplin, men Poppe hade egentligen en helt egen mimik och skådespelarstil. Därtill var det ofta sång och dans i hans teateruppföranden och filmer.
Dansscen ur Blåjackor Annalisa Ericson och Nils Poppe

Dansscen ur Blåjackor Annalisa Ericson och Nils Poppe

Annons:Sveriges Fred Astaire och Ginger Rogers

Succén med Blåjackor berodde mycket på det nya radarparet Nils Poppe och Annalisa Ericson. De blev Sveriges svar på Fred Astaire och Ginger Rodgers, fast roligare! Nils Poppe hyllades också både i svensk och utländsk media som Sveriges svar på Charlie Chaplin, men Poppe hade egentligen en helt egen mimik och skådespelarstil. Därtill var det ofta sång och dans i hans teateruppföranden och filmer. Likheten med Chaplin syns främst i det tragikomiska, Poppe hade en allvarligare sida, som man lägger märke till i filmer som Aktören eller Pengar - En tragikomisk historia, som han även själv regisserade, och som vann pris 1947 på den stora filmfestivalen i Venedig. Nils Poppe gick hem stort, både i Frankrike och Italien. Poppes mimik och skådespelarstil var något internationellt gångbart --- till skillnad från de många komiker och skådespelare som blev populära bara i Sverige, i de så kallade pilsnerfilmerna.

Hur länge får vi behålla stjärnan?

Många oroade sig för att Nils Poppe var en för stor stjärna, helt enkelt för bra för Sverige och svensk film och teater. 1945 frågade sig Expressens journalist Mikael Katz: "Hur länge får svensk filmbehålla Nils Poppe? Det vore faktiskt underligt om inte Hollywood snappade bort honom för oss en vacker dag". Eller Frankrike. Eller Italien. Detta var i samband med framgången med Blåjackor (1945) som fick stor internationell uppmärksamhet och där franska recensenter såg Poppe som en världsstjärna. En stor komiker. Poppe själv däremot verkade trivas bäst i Sverige och Skåne och verkade inte märkbart lockad av utländska anbud. I Sverige kunde han skådespela, skriva manus och ibland till och med regissera sina egna filmer. Och han blev så småningom teaterdirektör. I Hollywood hade han förmodligen tvingats in i studiosystemet, ett system som t.ex. Chaplin hatade och försökte bryta mot.

Boys in Blue

Hur blev Blåjackor en sådan stor succé? Blåjackor är också något så sällsynt som en internationell pjäs, en operett som fick sin världspremiär i Sverige! Annars var det vanligt att utländska pjäser/farser/filmer som verkade lovande, och redan hade uppförts utomlands, bearbetades och filmades i Sverige. Men Blåjackor fick sin världspremiär i Sverige. Något som Sverige har andra världskriget att tacka för ...

Historien bakom succén Blåjackor börjar i Danmark, strax före andra världskriget. Lajos Lajtai bodde vid den här tiden i Köpenhamn och hade upptäckt en fars i Frankrike som verkade lovade att göra en operett av. Lajtai satte några danska text- och musikförfattare på uppdraget att göra en operett av idén: Marinens Drenge. Det hela blev pannkaka. En total flopp. Lajtai insåg att han fick ta idén till ett land med gedigen musikal- och operett tradition och i England hittade han rätt samarbetspartners.

Engelsmannen Lauri Wylie gjorde en omarbetning av den ursprungliga pjäsen, gjorde nya sång och dansnummer och kom dessutom på en ny, klatschig titel: Boys in Blue.

Ett världskrig kom i vägen

Det här skulle bli en stor, engelsk braksuccé! Så kom kriget och det var inte att tänka på att sätta upp några nya lyxiga operetter i London.

Världspremiären gick istället till Lilla London, Göteborg, nyårsafton 1941.

03 Nils Poppe box box

En månad senare var det dags för en ännu större premiär i Stockholm. Det var showmannen Gustaf Wally som satte upp ett spektakel av sällan skådade proportioner på Cirkus i Stockholm. Det blev en showgala som Sverige inte upplevt sedan Ernst Rolfs glansdagar (och knappt ens då). I orkesterdiket regerade radiolegenden Sune Waldimir. På scenen stod publikfavoriter som Tollie Zellman, Hjördis Petterson, Margit Rosengren och Sven-Olof Sandberg. Men störst succé gjorde det nya sång- och dansparet som hänförde med både komik och akrobatik.

Gustaf Wally hade sammanfört och lanserat ett nytt par: Nils Poppe och Annalisa Ericson. Det var en fullträff!

Blåjackor - en långkörare på scen!

Poppe och Ericson spelade sina roller över 1000 gånger på scen. Och 1945 var det dags för filmatiseringen av Blåjackor.

När man ser filmen märker man att Poppe och Ericson är "a match made in theatre heaven". De passar verkligen ihop och verkar ha mycket kul tillsamman på bioduken. Deras glädje smittar av sig! Många scener känns spontana och improviserade och Annalisa Ericson har ibland svårt att hålla sig för skratt. Man känner redan igen de drag som gjorde Nils Poppe så omåttligt populär som teaterdirektör och skådespelare på Fredriksdals teatern i Helsingborg: förmågan att på ett vänligt, lekfullt sätt driva med sina motspelare, få dem fulla i skratt, ta ut svängarna och improvisera och göra allt med stor lekfullhet ... för ingen teater uppsättning är helt den andra lik.

Blåjackor från 1945 känns på många sätt väldigt modern. I många gamla filmer --- och även i de flesta nutida, moderna filmer --- följer man män, karlar, killar osv. som spanar på brudar. Här i Blåjackor sitter tjejerna med kikare och kollar in alla snygga "blåjackor". Det hela är som i allsångsschlagern "Oh Boy, oh boy, oh boy" --- av de tusen små sailors som vi nu ska betvinga, vilken ska jag välja?

Annalisa Ericson spelar en gymnastiklärarinna, Nanette Raquette, med franskt påbrå (precis som själva operetten alltså). Hon faller för furiren Kalle Svensson, spelad av Nils Poppe, som hon räddar från att drunkna. Även här har man alltså omvända roller av "damen i nöd".

Fler omvända roller finns när Nanette och tre av hennes elever simmar ut till pansarkryssaren Fylgia för att "frita" några sjömän --- de har permissionsförbud, men tjejerna vill gärna ha några stiliga killar att dansa med på balen. Deras list lyckas! Det hela är som om prinsessan skulle klättra upp i det bepansrade tornet, överlista draken och komma hemsläpande med prinsen!

Greta får rädda Klas ur knipan

En av Nanettes elever, Greta, spelad av Cécile Ossbahr, faller för den stilige officers aspiranten Klas, spelad av Karl-Arne Holmsten.

Men så blir Karl arresterad, oskyldigt anklagad för att ha startat ett slagsmål. Greta tar hans plats, och försöker lura alla blåjackor att hon är en av killarna ... det här är ett kul exempel på "cross-dressing" där det är tjejen som klätt ut sig. Ofta i komedier är det ett par karlar, som musikerna i Some Like It Hot, som ska uppträda i drag.

I komedier är det ofta killarna som får de roliga replikerna och de roliga scenerna. Så är det än idag. Men i Blåjackor har Cécile Ossbahr många riktigt roliga scener, bland annat en klassisk slapstick-scen där hon försöker komma upp i en hängmatta (när Nils Poppe som Kalle Svensson sedan gör samma sak ser man hur enkelt det är).

Även Annalisa Ericsson, som Nanette Raquette, har många roliga scener, som omfattar allt från slapstick till smart, bitsk dialog. Det är också Nanette som ser till att fixa så att hon och Kalle blir ihop, inte tvärtom. Både Nanette och Greta är väldigt handlingskraftiga när det gäller att få tag på sina framtida män --- mycket mer så än männen i fråga, de snygga "objekten" som de spanat i på kryssaren.

Pansarkryssaren Fylgia spelar för övrigt sig själv i filmen.

Filmen som slog Casablanca

En del av handlingen i Blåjackor utspelas i Sverige, och en del i Casablanca.

I Norge slog filmen Blåjackor inkomstrekord på bio och gick om både Disneys Pinocchio och Ingrid Bergman klassikern Casablanca.

I Frankrike hyllades Nils Poppe som det roligaste någonsin, liksom i Sverige. Men i Sverige fanns även något sorgset i recensionerna, för recensenterna insåg att något så bra som Nils Poppe skulle inte stanna i Sverige. Han skulle bli uppsnappad av Hollywood.

Men så blev inte fallet. Nils Poppe valde att stanna i Sverige och blev svenskt --- och skånskt --- nöjesliv troget. 85 år gammal uppträdde han fortfarande på Fredriksdalsteatern tillsammans med Eva Rydberg i Bröderna Östermans huskors och uppsättningen filmades för SVT. 85 år gammal och fortfarande rolig, fortfarande spexig och dansant --- och kunde fortfarande få motspelarna på fall!

Blåjackor är nu nyrestaurerad av Svenska filminstitutet och ingår tillsammans med fler räddade Nils Poppe klassiker i Den Stora Nils Poppe Boxen. De fem utvalda filmerna är: Blåjackor (1945), Aktören (1943), Det spökar, det spökar (1943), Tre glada tokar (1942) och Tre skojiga skojare (1942).

Aktören och Lorden

Aktören (1943) är en seriös och tragikomisk film där Poppe når nya komiska och tragiska höjder som stum aktör som inte kan säga ja till sin brud, spelad av Gaby Stenberg. Många kritiker menar att detta är Poppes absolut bästa film någonsin.

Nils Poppe och Annalisa Ericson gjorde många filmer tillsammans --- och dansscener från Blåjackor ingår också i kavalkader med filmiska höjdpunkter. En annan succé paret hade tillsammans var Lorden från gränden, som först gick som långkörare på teatern och sedan blev film. Även denna succé är en svenskanpassad engelsk musikal, Me and My Girl, som Nils Poppe skrev nytt manus till och försvenskade med stor framgång.

Rollen som sjömannen i Blåjackor gjorde Nils Poppe många gånger --- sista gången 1974 på Fredriksdalsteatern.

Den romantiske sjömannens tid är nu förbi. Men inte den tragikomiske aktörens.

Belinda Graham

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 399 f.Kr. – Den grekiske filosofen Sokrates döms av atenska myndigheter till döden, för gudlöshet och fördärvande av ungdomen. Han vägrar gå i exil och tvingas därför ända sitt liv genom att dricka odört.
1362 – Den norske kungen Håkan Magnusson väljs till kung av Sverige i opposition mot sin far Magnus Eriksson, vilket är första gången källorna omnämner att representanter från den östra rikshalvan (Finland) deltar i ett svenskt kungaval. Senare under året ingår de båda dock en förlikning och kommer överens om att gemensamt styra Sverige som samregenter.
1364 – Kung Magnus Erikssons svåger Albrekt av Mecklenburg, som hösten innan har inkallats av svenska stormän, för att avsätta Magnus, väljs till kung av Sverige vid Mora stenar, varvid både Magnus och hans son Håkan förklaras avsatta som svenska regenter. De vägrar dock erkänna avsättningen och trots att de lider ett avgörande nederlag mot Albrekts trupper året därpå kommer kriget mellan de båda partierna pågå i många år, innan Magnus och Håkan erkänner sig besegrade och drar sig tillbaka till Norge.
1891 – Den svenska Allmänna Idrottsklubben (AIK) grundas av några ungdomar på Biblioteksgatan 8 i Stockholm och ordförande blir initiativtagaren Isidor Behrens. Namnet antas, för att man har tänkt ägna sig åt alla möjliga olika sorters idrotter, till skillnad från de flesta andra idrottsklubbar, som bildas vid denna tid, som oftast är inriktade på en enda idrottsgren. 2017 är den Nordens största idrottsförening med över 16 000 medlemmar.
1899 – Den ryske tsaren Nikolaj II utfärdar det så kallade Februarimanifestet, vilket inleder en aktiv förryskningspolitik av det autonoma ryska storfurstendömet Finland. Manifestet anger, att rikslagarna (finländska rikslagar, som kan beröra hela Rysslands intressen) inte längre ska stiftas gemensamt av tsaren och den finländska lantdagen, utan att tsaren ensam ska ha beslutanderätt och lantdagen endast yttranderätt i dessa ärenden. Efter flera protester, bland annat den stora deputationen i mars samma år, utfärdar tsaren 1905 det så kallade Novembermanifestet, som upphäver Februarimanifestet och bekräftar rikslagarna.
1978 – Rhodesias premiärminister Ian Smith går med på att tillåta en övergång till färgat majoritetsstyre i landet. Han kvarstår som premiärminister till den 30 juni 1979, då han avgår och efterträds av den färgade nationalistledaren Abel Muzorewa.
1990 – Den svenska socialdemokratiska regeringen lämnar in sin avskedsansökan, efter att dess förslag om lönestopp har fallit i riksdagen. Då det inte finns underlag för någon borgerlig regeringsbildning kan statsminister Ingvar Carlsson bilda ny regering den 27 februari, där samtliga ministrar från den gamla regeringen återkommer, utom finansminister Kjell-Olof Feldt, som har blivit starkt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket och därför tvingas avgå den 16 februari. Carlssons nya regering sitter sedan fram till hösten 1991, då de borgerliga vinner årets riksdagsval och Carl Bildt kan bilda den första borgerliga regeringen i Sverige sedan 1982.

Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen