The Hollywood Ten som dålig fars - Tidningen Kulturen
Bröderna Ethan och Joel Coen vid filmfestivalen i Cannes 2015. Foto Georges Biard CC BY-SA 3.0

Filmdebatt
Verktyg
Typografi

Full av förväntan gick jag och såg bröderna Coens Hail, Caesar! Nu blir det skratta av, tänkte jag. Trailern hade ett sting som lovade gott. Det var bara det att trailern innehöll allt. Filmen såg ut som om någon hade dragit ut trailern till full filmlängd på en av drömfabrikens mindre kända men ofta använda sträckbänkar. Långdraget och förutsägbart. Roligt knappast ens på manusstadiet och som färdig film direkt tråkigt. Jag kom ut tom och blåst och längtade efter Mel Brooks.


Den av kongressen, via kommittén för oamerikansk verksamhet, sanktionerade bilden, som vad jag vet aldrig officiellt vederlagts, är den av ett gäng hårdföra marxister, landsförrädare och spioner som i drömfabriken gick en främmande makts ärenden (läs: Sovjet).

Det är inte det som upprör mig. Dåliga filmer är inget nytt. Det är hanteringen av "The Hollywood Ten", den grupp av till största delen manusförfattare som jag skriver om på annan plats
i tidningen (Männen som försvann), som gör mig osäker och lite förbryllad vad gäller det komiska uppdraget. De nämns aldrig enskilt eller som grupp vid namn, men de flesta med lite filmhistoria i ränseln vet att det är The Hollywood Ten det handlar om (de är dessutom tio till antalet, om jag räknat rätt). De som inte har detta i bagaget, det vill säga merparten, tar dem för ett gäng kommunistiska knäppgökar i största allmänhet (och alltså är ingen skada skedd). Vilket märkligt nog också Sydsvenskans kritiker gjorde i en anmälan som jag i övrigt delar fullt ut.

Bröderna Coen skulle säkert hävda, ställda inför funderingar av detta slag, att skildringen är en våldsam karikatyr av de verkliga förhållandena kring "de tio" och att man istället ska skratta åt träffsäkerheten i karikatyren. Det finns naturligtvis åtskilligt som inte har med verkligheten att göra, men det tillhör en manusförfattares rättigheter. Placerandet av filosofen Herbert Marcuse i gruppen som dess talföre marxistiska ideolog är direkt fel, det fanns ingen sådan, förutom att det är illa tajmat. Han blev modefilosof för vänstern först på sextiotalet. Men, förstås, det är väl sånt man ska skratta åt. Det är förmodligen kul.

Den av kongressen, via kommittén för oamerikansk verksamhet, sanktionerade bilden, som vad jag vet aldrig officiellt vederlagts, är den av ett gäng hårdföra marxister, landsförrädare och spioner som i drömfabriken gick en främmande makts ärenden (läs: Sovjet). Vilket exakt är den bild som filmen förmedlar. Om man bortser från groteskerierna, vilket är lätt. De är inte roliga. Och detta alldeles oavsett de äreräddningar som tillkommit dem i efterhand. Likt den som Dalton Trumbo fått på bred front i och med filmen som bär hans namn. Han rentvåddes visserligen långt tidigare och slapp, till skillnad från flera av de andra i gruppen, ut ur svartlistningen. Som var verksam långt in på sextiotalet. Men, hör jag bröderna samfällt och tydligt utbrista: Detta är humor! Lite överdrifter och felaktigheter får ni allt tåla! Och sen när blev The Hollywood Ten The Hollywood Holy Ten?

Den som ändå skrattar (i kulissen) är senatorn från Wisconsin, Joseph McCarthy. Mitt i prick! Vad var det ja sa! Men filmen slirar och sitter på två stolar. Ty man kan inte lägga sig så nära inpå en officiell version och samtidigt bli trodd på sin karikatyr av densamma. Filmen är otydlig på ett synnerligen olustigt sätt. Medan filmens sensmoral däremot är mycket tydlig i sin lite fadda, religiösa jolmighet. Det vill säga, lyssna inte på några falska profeter, typ Marcuse. Håll er till mannen på korset! Han har alla svaren. Skratt? I så fall mitt enda.

Ulf Stenberg

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen