Film - Tidningen Kulturen

Film

Av en slump snubblade jag nyss på en filmsekvens med knappt fem minuters hopklippta rörliga bilder från Berlin kring förra sekelskiftet, utlagda på You Tube. De är dessutom i färg, meddelas det med ett triumfatoriskt utropstecken. Fast den är nog pålagd efteråt i skicklig digitalisering (den första längre färgfilmen var ”Borta med vinden” från 1939, den första svenska ett lustspel från 1945, förlagt till Gamla Stan).
Läs mer...

Filmen Dalida- dömd att älska är berättelsen om den legendariska sångerskan Iolanda Cristina Gigliotti , född i Kairo 1933, mer känd under sitt artistnamn Dalida. Hon hade en lång karriär som sångerska framför allt i Frankrike och Italien. Trots dessa framgångar kantades hennes liv av personliga tragedier. Den ena relationen avlöste det andra, men inget av dem gav henne ett lyckligt liv. Självmordsförsök och besvikelser i sina förhållanden var tragiska inslag i hennes liv.
Läs mer...

Jane (Shailene Woodley), Madeleine (Reese Witherspoon) och Celeste (Nicole Kidman)

Regi: Jean-Marc Vallée
Titel: Big Little Lies
Manus: David E. Kelley - baserat på romanen Big Little Lies av Liane Moriarty
Medverkande: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård, Adam Scott, Laura Dern m.fl.
USA, 2017
Warner Bros.&  HBO Enterprises
Läs mer...

”Django”, är berättelse om jazzgitarristen Django Reinhardt som var på toppen av sin karriär i Paris under krigsåret 1943 men samtidigt är den en skildring av förföljelser av romerna som nazisterna utövade och ger en klar bild av romernas utsatthet under den tiden.
Läs mer...


Det här är inte lika bra och lika roligt som The Lego Batman Movie - ingenting är lika bra och lika roligt som The Lego Batman Movie - men man får tänka på att det här, till skillnad från Lego Batmans äventyr, inte är en bioprodukt utan en direkt till DVD och BD film. Men om man tänker på direkt-till-video filmernas historia så är den här riktigt bra.
Läs mer...

Den fransk-belgiska filmen Mr & Mme Adelman (på svenska Herr och fru Adelman) börjar med en begravning av den fiktive, mycket produktive och framför allt särdeles uppburne och prisbehängde författaren Victor Adelman. Då uppsöks hans hustru Sarah Adelman av en skribent med ambitioner att skriva ytterligare en bok om Victor Adelman och hon är mycket villig att förse honom med flera upplysningar än han någonsin ens drömt om.
Läs mer...

Marion Cottilard i Brev från Månen

Milena Agus italienska kortroman har blivit passionerad fransk storfilm med filmstjärnan Marion Cotillard i huvudrollen och med Nicole Garcia vid rodret som manusförfattare och regissör. Brev från månen var välförtjänt nominerad till guldpalmen i Cannes - men det är tyvärr sällan som kvinnliga regissörer och auteurer vinner, hur briljanta de än är.
Läs mer...

Giuseppe Battiston och Alba Rohrwacher

Regi: Paolo Genovese
Originaltitel: Perfetti sconosciuti
Svensk titel: Vad döljer du för mig?
Medverkande Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini, Edoardo Leo, Valerio Mastandrea, Alba Rohrwacher, Kasia Smutniak
Italien, 2016
Studio S Entertainment
Läs mer...

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen