Film - Tidningen Kulturen

Film

Karin Ekelund i Sjätte skottet

Georg (Adolphson) befinner sig på den franska Rivieran, i Monte Carlos glamorösa casinomiljö. Rika och vackra människor spelar högt på roulette bordet - i vimlet kan man bland annat spana in Sveriges då mest kända fotomodell, NK-mannekängen Hjördis Genberg (och framtida fru till den brittiske filmstjärnan David Niven). Georg är inte intresserad av någon av de vackra damerna. Han har inte tur i kärlek. Eller i spel.
Läs mer...

Karin Ekelund och Edvin Adolphson i Med dej i mina armar. Regi Hasse Ekman.

Med dej i mina armar är startskottet för svensk filmhistorias mest mångsidiga, produktiva och framgångsrika filmkarriär.

Hasse Ekman, regissör, manusförfattare och skådespelare, kom ut med 42 filmer under loppet av 25 år.
Läs mer...

Tom Hiddleston och Brie Larson i Kong Skull Island

Jordan Vogt-Roberts version av King Kong utspelar sig på 1970-talet - och uppvisar den största King Kong i filmhistorien. I rollistan finns stjärnor som Tom Hiddleston, Brie Larson, John Goodman och John C. Reilly.
Läs mer...

”Who´s afraid of Virginia Woolf”, Mike Nichols filmatisering av Edward Albees pjäs som nyss visades på TV 2 är väl mest känd för att Elizabeth Taylor som Martha och Richard Burton som hennes man George fajtades minst lika intensivt i levande livet som här på vita duken. Det slår gnistor om dem och deras utstuderat elaka, sårande och dräpande repliker.
Läs mer...


En fantastisk ensemble i en av tidernas bästa thrillers - så kan man sammanfatta And Then There Were None.
René Clairs mästerliga filmversion av Agatha Christies världsberömda detektivroman är den första och enligt många den bästa filmatiseringen av Tio små negerpojkar (Ten Little Indians) från 1939. Upplägget är enkelt. Tio personer bjuds in till en lyxvilla på en öde ö.
Läs mer...

Malcom Foley, sportchef på brittiska Mail on Sunday, skrev år 2005 en uppskattad bok om den klassiska Wimbledonfinalen 1980 mellan Björn Borg och John McEnroe. Mycket annat har både skrivits och sagts om denna sportklassiker och de båda legendarerna. Nu har filmen kommit.
Läs mer...

The Eternal Zero - Storslaget japanskt epos

Man är inte bortskämd med att storslagna, episka filmer från andra kulturella områden än Europa och Nordamerika släpps på den svenska marknaden. The Eternal Zero (som i Sverige fått titeln Kamikazepiloten) är en av de tio mest populära japanska filmerna genom alla tider! Den låg etta på den japanska biotoppen i hela åtta veckor. Inte dåligt, med tanke på det järngrepp som Hollywoodspektakel har, men inte ens Marvels populära superhjältar kunde rubba The Eternal Zero från sin förstaplats.

Läs mer...

Rännstensungar med huvudpersonen Ninni i rullstol och Murre i Edward Persson hatt


Den rullstolsburna och föräldralösa Ninni (Birgitta Hoppeler) sjunger "I min lilla, lilla värld av blommor" och bor hos den fattige konstnären Johan Fahlén (Adolf Jahr) som kämpar för att få ihop pengar till en operation som kanske kan göra Ninni frisk igen. Illasinnat skvaller och hot om vräkning och barnhemsplacering gör deras liv svårt, men traktens kavata rännstensungar kommer till undsättning.

Läs mer...

Kjersti Tveterås och Aurora Lindseth-Løkka i Lejonkvinnan

Sagan om Skönheten och Odjuret finns i många tappningar. Disney har till och med gjort två versioner. Den senare av dem, spelfilmsversionen med musikalinslag, kom ut samtidigt med Lejonkvinnan. Båda sagorna drog storpublik på bio, och finns nu att avnjuta på DVD.

Läs mer...

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen