Migrationsverket motarbetar välfungerande integration i Vilhelmina - Tidningen Kulturen

Samhälle
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

altI Vilhelmina hotas flyktingmottagningen av nedläggning. Migrationsverket bedömer att det är för dyrt för skattebetalarna att betala flyktingarnas hyror i Vilhelmina kommuns lägenheter och vill flytta mottagningen till Skellefteå.

Är det inte galet att den integrationseffekt man eftersträvar i övriga Sverige och äntligen har uppnått i Vilhelmina tas bort av ekonomiska skäl? I norr skapar alliansregeringen den segregation som man i söderut varnar för.

Samtidigt pågår många integrationsprojekt både runt om i Sverige och i Europa. I februari bjöd länsstyrelsen i Uppsala och Schweiz ambassad in till ett seminarium på Uppsala slott för att diskutera hur man på bästa vis kan lösa migrations- och integrationsfrågorna.

 

Sverige och Schweiz bedriver sedan en tid tillbaka ett stort upplysningsarbete bl.a. i skolor och visar en fotoutställning med titeln "Närbilder av mångfald" om människors möten i vardagslivet i Uppsala domkyrka.

Ledande politiker från de flesta politiska läger påpekar hur viktigt det är att inta en positiv attityd till invandringen av nationalekonomiska skäl och i första hand se möjligheterna och inte svårigheterna i integrationsarbetet. Man är medveten om att utan invandring stagnerar ekonomin och den kulturella utvecklingen.

Även kyrkans företrädare understryker vikten av tolerans och förståelse. I många länder lever flera religioner sida vid sida utan att skapa problem, något som vi i Sverige också måste eftersträva.

Ekumeniska fristadsgruppens Bo Nylund berättade på ett seminarium i Uppsala om de gömda flyktingarnas utsatta situation, de som fått avslag på sina asylansökningar och lever i lönndom. Enligt hans åsikt älskar svenskarna ordet "integration", men är i själva verket rädda för det obekanta och närmar sig sällan personer från främmande länder.

Så är inte fallet i Vilhelmina, där flyktingarna känner sig välkomna och omfamnade. Flera flyktingar har de senaste dagarna själva berättat i Ring P1, ett forum där även invandrare kan komma till tals, att "folk här i Vilhelmina hälsar på oss och pratar med oss och vi känner oss välkomna!"

I Vilhelmina är ICA- och Coop-Konsum-handlarna är också glada. De tar hem nya exotiska matvaror, den lokala pizzerian serverar fler luncher, ett 70-tal tomma bostäder har fått hyresgäster, möbelaffärerna säljer möbler, klädaffärerna mer kläder och biblioteken, skolan och Folkets hus lever upp. För att inte tala om alla arbetstillfällen som skapas, inte minst i vården. Och ungdomarna slipper åka över till Norge för att få mat på bordet.

Ett utdöende samhälle har äntligen börjat blomstra. Helt visst uppstår det ibland gräl och osämja även där. Det är naturligt att allt inte kan fungera friktionsfritt någonstans, men istället för att visa upp Vilhelmina som ett föredöme för svensk integrationspolitik och låta bygden leva och de unga känna framtidstro, vill man av ekonomiska skäl skicka iväg fröet till framtidshoppet och bunta ihop folk i Skellefteå! Det om något kostar pengar.

Verksamhetschefen för Migrationsverket får tänka om och lyssna på politikerna i Södertälje, som vet vad de talar om. I norr skapar alliansregeringen det som man i söder försöker undvika, nämligen segregation och utanförskap.

Visst, skattebetalarnas pengar går till hyror, för folk måste ju ändå ha tak över huvudet, men resten står Vilhelminaborna själva för. Det minsta man kan begära är väl ändå att den ena handen vet vad den andra gör!

 

Lilian O. Montmar

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen