Om missriktade jubiléer - Tidningen Kulturen

Samhälle
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Wilhelm von Braun Minns ni Birgittajubileet 2003. Vi fullkomligt dränktes i mer eller mindre meningslös information om det diskutabla helgonet. Och Linnéjubiléet 2007? Återigen översvämmades vi av information, något meningsfullare men ändå över måttan.

Och nu skymtar vi det fasansfulla år 2012. Hundra år sedan Strindberg dog. Välmenande, enkelspåriga men aggressiva kulturbyråkrater har redan vässat sina knivar för att utifrån sina begränsade synfält förpesta året med strindbergiana. Som om vi inte redan har strindbergiana till förbannelse.

Nu är det faktiskt på det viset att Strindberg inte behöver firas. Han är nämligen självgående inte bara på Dramaten utan hos The August Strindberg Society Los Angeles (TASSLA), som bland annat sponsras av Mel Brooks, hos indiens public service TV Doordarshan med Pita (Fadren), med allsköns skådespel på Londons fringeteatrar, på off Broadway, i Japan där fröken Julies sepuku är gefundenes fressen etc. Han är med andra ord alltid aktuell och behöver inte aktualiseras.

Kulturbyråkrater med sina trånga perspektiv borde i stället vidga synfältet och lyfta fram bortglömda författare som det vimlar av. Aurora Ljungstedt är ett lämpligt objekt att aktualisera. Det behövs inget jubileum för den sakens skull. Man bestämmer sig bara för att lyfta fram den tillbakadragna damens häftiga alster ur glömskan med exempelvis ett Aurora-år. Eller åtminstone en Aurora-vecka.

Men om man nu nödvändigtvis vill ha jubileumsår som kriterium för att lyfta fram en författare, så är Wilhelm von Braun (1813-1860) ett lämpligt objekt till skillnad från Strindberg som ändå är aktuell året om och inte i behov av någon slentrianmässig draghjälp.

altWilhelm von Braun beskrivs av sina fans som 1840-talets populäraste författare, vilken med sina skabrösa dikter och satiriska noveller lockade en bred publik, Han anses därtill ha satt flera avtryck i vår litteraturhistoria, men beskrivs som nästan totalt bortglömd. Fast kanske inte riktigt ändå! Han har ett eget litterärt sällskap, som dock tycks arbeta i kulturell medieskugga. Sällskapet planerar firandet av hans 200-åriga födelsedag som infaller 2013.

Han var en motvillig officer och livnärde sig på skriftställeri. Numera kommer bästsäljande deckarförfattare på frimärke medan de fortfarande lever. Forna tiders bästsäljare som Sveriges första deckarförfattare, Aurora Ljungstedt, och nyss nämnde Wilhelm von Braun har inte ens som döda hamnat på frimärke.

Hur kommer det sig att man bland kulturmånglare är så kåta på att slå in öppna dörrar? Bristande kunskaper? Bristande fantasi? Mycket är sjukt och missriktat i kulturbyråkratins Sverige. Jag har här pekat ut ett missförhållande. Inte för att jag tror att det hjälper, men alltid finns det någon läsare som kanske får en aha-upplevelse.

Bertil Falk

 

 

 

 

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts