Möllevången i Malmö - Tidningen Kulturen

Samhälle
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times


altDet byggs i Malmö som aldrig förr. På längden och tvären slås landmärken upp. Staden som sedan varvets kollaps tagit sig ur rasmassorna blomstrar av framgång. En tilltagande ström av människor flyttar till staden. Färre än tidigare flyttar ut. Det talas om förtätning, till de gröna parkernas förtret. I staden där såväl Canadagåsen som människan skjuts ner vill alla plötsligt bo.

I stadsdelen Möllevången avser PEAB AB därför uppföra en nybyggnation av 147 bostadsrätter på en ödetomt. Prislappen spås ligga mellan 900 000 och 3.3 miljoner kronor. Lägenheterna är anpassade efter alla plånböcker, säger Peter Wickström, projektutvecklingschef på Peab. Frågan som ställs är vilka alla dessa "alla" är som Peter talar om.

Sedan söndagen den 17 oktober protesterar ett löst sammansatt nätverk av boende i området mot PEABS planer. Genom uppförandet av symboliska kojor, kåkstäder om man så vill, skapas en konstinstallation som protest. Vad som växer fram har getts namnet Stad Solidar. Målet är att hyresrätter skall byggas med rimliga priser. Hotet beskrivs som gentrifiering. Ett komplext begrepp vilket i detta sammanhang bäst beskrivs som en oönskad utveckling av Möllevången då påkostade nybyggen och ombildningar av hyresrätter tros öka risken för påtvingad utflytning av låginkomsttagare.

Protesten och byggnationen av Stad Solidar beskrivs av PEAB som "märklig". Företaget som sägs ha tillfrågat boende i området om dess önskemål ställer sig frågande. Varför, i tider av bostadsbrist, vill dessa människor inte att nya lägenheter byggs? Varför i en tid av ökad inflyttning ställer sig dessa Möllevångs- bor sig på tvären?

altKanske är det som PEAB säger, Möllevångs- bon vill ha nya bostadsrätter. Samtidigt är risken uppenbar att byggförtaget drabbats av ett klassisk som du frågar-får-du-svar symptom. För personligen tvekar jag på att Möllevångs- bon, var jag själv inkluderas, på frågan om den vill se bostadsrätter eller hyresrätter ska byggas på ödetomten vid Amiralsgatan, svarar "Bostadsrätt!". Troligt är att PEAB snarare ställt frågan om de boende i området vill att det byggs på tomten överhuvudtaget. Vill Möllevångs- bon att fler lägenheter byggs? På den frågan bli svaret förmodligen ja.

Oavsett fråga, oavsett svar. Själv har jag aldrig tillfrågats, vare sig som medborgare, Malmö eller Möllevångs- bo. Så trotts att jag ser en stadsdels utveckling som något naturligt och ofta positivt höjer jag hammaren och sätter en spik. Inte av oro över att Espresso house eller Mc donald´s skall flytta in. Utan av oro över att en del människor och näringsidkare med anledning av bostadsområdets utveckling inte kommer ha råd att bo kvar. En utveckling var endast välbärgade medborgare har rätt och råd att bo i innerstaden är i grund och botten negativ. Ett samhälle som delas upp i lönsamma och olönsamma människor är av ondo på alla vis. En sådan utveckling leder sällan eller aldrig till färre skjutna Canadagäss. Snarare tvärtom.

Fredrik Rubin text
Johan Tigne, bild

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts