Teater Interakt vill starta samtal om äldrevård - Tidningen Kulturen

Inrikes nyheter
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Teater Interakt fortsätter debatten om demens och äldrevård16-19 januari är den oberoende teatergruppen Teater Interakt aktuella med minifestivalen och föreställningen Rymden emellan på Inkonsts scen i Malmö. Föreställningen Rymden emellan som hade premiär under hösten 2010 är den andra delen i trilogin på temat mänskliga gränsområden, som de arbetat med sedan starten 2005. Den första delen Songs from the silent voice är en skildring av psykvården inifrån och spelas fortfarande runt om i Sverige och på internationella festivaler.

Teater Interakt vill ge en röst åt de svaga grupperna, en som oftast inte hörs i konsten och samhället.

Rymden emellan handlar om att åldras i Sverige idag. Idén till föreställningen fick den konstnärliga ledaren och regissören Sara Larsdotter då hennes mormor insjuknade i en demenssjukdom för tio år sedan. Den konstnärliga ledaren och skådespelaren Nina Norén, manusförfattaren Cecilia Nkolina och skådespelaren Petra Lindblom har också erfarenheter av att nära anhöriga har insjuknat i demenssjukdomar.

Varje del i trilogin består dels av föreställningen samt olika samarbetsprojekt. På temat den tredje åldern har de fått ekonomiskt stöd från Kultur i vården till att göra en föreställning tillsammans med sammanlagt elva deltagare som är ca 75-90 år och fyra personal vid ett äldreboende i Lund.

- Föreställningen heter Minnena lever och så gör också jag. Vi har byggt upp det först med berättarstunder där vi tagit till vara deras egna historier och minnen, som successivt har vuxit fram i föreställningen, säger Nina Norén.

Den tredje delen av trilogin kommer att handla om de papperslösas situation i samhället och består dels av ett samarbetsprojekt där de håller på att arbeta fram en musikal tillsammans med Asylgruppen i Malmö i vilken både aktivister och papperslösa människor ingår. Premiären för musikalen är planerad till sen vår eller tidig sommar och förhoppningen är att den ska visas för skolor. Föreställningen som går under arbetsnamnet Blanka papper planeras att ha premiär under våren 2013.

Varför heter föreställningen och minifestivalen Rymden emellan?

- Det är ett väldigt outforskat område, ett slags hjärnans rymd som vi inte har någon aning om och en sak det är svårt att berätta om, eftersom den demenssjuka inte kan återge vad den upplever, säger Sara Larsdotter.

Under hösten 2011 anordnade de en större internationell festival som hette ”Den tredje åldern” med inbjudna skådespelare från Brasilien med workshops, där de tog fasta på det positiva i åldrande.

- Under den här festivalen vill vi fortsätta den här diskussionen som är riktad inom vårdområdet och vad vi faktiskt kan göra för att skapa en värdigare situation för äldre och då menar jag framför allt sjuka äldre. Det är många äldre som har det väldigt bra idag, men de som inte kan bestämma själva eller saknar ekonomiska resurser eller de som inte längre har något val, där finns det helt klart problem, säger Sara Larsdotter.

Förutom att det efter varje föreställning kommer att hållas ett publiksamtal, så anordnas en paneldebatt med bland annat Ingrid Bolmsjö, präst och docent i vårdvetenskap och Carina Nilsson (s) kommunalpolitiker, vård och omsorg i Malmö stad.

På vilket sätt kan scenkonst påverka samhället?

- Jag tror att den konstnärliga upplevelsen kan vara fullt tillräcklig ibland, men det känns som en värdefull grund att börja ett samtal utifrån att det förmår väcka tankar och känslor som det kanske är svårt att komma åt annars, säger Sara Larsdotter.

Malin Horney

 

 

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen