Musik: Early Me - Tidningen Kulturen

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Bitterljuv romantik och ett löfte om utveckling

alt Early Me
Early Me
Smockadoll


Malmös Early Me kretsar kring Thomas Jönsson som inte bara sjunger utan dessutom skriver gruppens låtar. Själv beskriver han musiken som påverkad av Frank Sinatra och Regina Spektor, men jag tycker att en tydligare beskrivning är en korsning av Tom Waits utan rossel och en dämpad lönnkrogs-Springsteen med en reducerad ensemble. Här och var med underströmmar av Cohen, John Cale och sena Talk Talk.

Denna Early Mes debut är en EP med fem låtar, och det är en lovande sådan. Må vara att de ännu inte låter så hemma i sin egen form att de riktigt törs ta ut svängarna och ge låtarna den attack de skulle tjäna på. Jag får en känsla av att Early Me håller tillbaka lite, och det har de ingen anledning att göra.

Gruppen har ett så pass bra grepp kring den bitterljuva romantiken att den inte skulle behöva gå om intet i en mer extrovert framställan.

Musiken har en klädsam melankoli som understryker Jönssons berättande. Arrangemangen är egentligen sparsamma med piano, flöjt, ståbas, trummor och fiol - inga gitarrer - men genom ett effektivt användande skapar de en illusion av att vara rikare till instrumenteringen än vad de faktiskt är. Early Me har ett sinne för klang och tonfärg som de utnyttjar med en ekonomisk precision.

"Early Me" lovar utveckling, en utveckling som jag är nyfiken på att följa. Jag tror på Early Mes potential, och om de lyckas uppbåda den attack som flera av låtarna efterfrågar kan deras fullängdsdebut bli riktigt bra.

Peter Sjöblom

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen