Litteratur: Kristian Carlsson, Eksemens trofé - Tidningen Kulturen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En mur där iakttagelsen är världen

”En diktsamling som genomkorsar medvetandets dunkla välde och vaknar upp i fantasins förvridna landskap”Kristian Carlsson
Eksemens trofé
King Ink

”Om minnena är språkets fetma ger sanningen kärlkramp”, skriver Kristian Carlsson i sin nya diktsamling Eksemens trofé. Det är en nätt liten bok. Till formatet. Men desto mer bångstyrig och bred i sitt innehåll.

Rörelsen är oavbrutet fladdrande, nyfiket framåtdrivande och klistrigt cirkulerande i associationsflätor. Han rör sig inom fyra namnlösa, men numrerade avdelningar. Däremellan är allting flytande. Strömt. Och därmed medryckande, men svårorienterat och krävande.

Carlsson är inte bara verksam som poet, utan också som översättare och motor bakom förlagen Smulsk och Smockadoll. Under 2000-talet har han också sysslat med konstfilm och medverkat i tidskriften OEI med ”litteratur i projektform”. Han ligger också bakom barnböckerna Lilla Rufusboken, Bakelikakbakboken och (tillsammans med Åke Arenhill) Upp och ner som en dans.

”En diktsamling som genomkorsar medvetandets dunkla välde och vaknar upp i fantasins förvridna landskap”, skriver förlaget om den nya boken Eksemens trofé. Jag tänker att den utöver det också bryter ner det onomatopoetiska i bokstavlig kod och krystar fram nya ramsor, eller berättelser om man så vill, av de fragmentariska virvlarna där svärta och tid utgör en nästan övermannande puls.

Men samtidigt som tempot är högt och det språkliga suget är starkt, finns en barriär bland de tvära kasten. En mur där iakttagelsen av världen, medvetandets retoriska reaktion och rörelsen låser in sig i formen, lämnar jaget suddigt och virvelstormen spretigt tynande. Men där finns också en uppmaning till läsaren att knåda vidare på Carlssons lyriska materia, ge den sammanhang och röst.

 

Jonna Fries

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts