Litteratur: Grzegorz Flakieski; Knockout - Tidningen Kulturen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En roman om idrott, fördomar och omöjliga livsval

Om Szapsel Rotholc Grzegorz Flakieski
Knockout
Alyasiri Bokförlag

Under det tidiga 1930-talet då Hitlers nationalsocialister tillskansade sig alltmer makt och inflytande inom Tyskland och Centraleuropa var även den polsk-judiske boxaren Szaspel Rotholc (1913-1996) på väg uppåt i sin karriär. Rotholc, en fjädervikt, var den förste judiske boxare som lyckats vinna de polska mästerskapen. Han blev champion i sin division 1933, samma år som Hitler kom till makten i Tyskland, och året efter reste han till Budapest som medlem av det polska laget. I Budapest vann han en bronsmedalj och hyllades som en hjälte av judar och anti-nazister både hemma i Polen och i de europeiska länder där antisemitismen och det stigmatiserande rasistiska tänkandet hade börjat få fäste.

Rotholcs popularitet överskred snart alla gränser, speciellt hos Europas judar som sedan länge vädrat den fara som hotade dem. Man såg Rotholc som en symbol för en jude som kunde försvara sig och han hyllades bland annat som en judisk David i kamp mot en tysk Goliat. ”En ojämförlig jude” skrev sportjournalisten Henrik Lazar i den nu nedlagda, Krakow-baserade judiska tidningen, Nowy Dziennik strax efter Rotholcs succé i Budapest 1934 och han fortsatte med att lyriskt beskriva boxaren som ” underverket Rotholc, den judiske boxaren”.   

Populariteten nådde sin kulmen under 1935 då Rotholc tillsammans med flera andra polska boxare skickades över till Chicago och vann sitt lands enda medalj. Efter återkomsten från USA var han mer populär än någonsin, men hjälteglorian åkte ordentligt på sned då han 1936 gick med på att delta i Olympiska Spelen i Berlin. Trots att han aldrig deltog i själva tävlingarna räckte det med att han gått med på att resa till nazityskland och han uteslöts ur den judiska sports förbundet.

Under de år som följde fortsatte Rotholc att boxas fram till krigsutbrottet 1939, då han gick en sista match och dömdes ut av en antisemitisk referee. Detta blev den enda förlusten under hans karriär och Rotholc lade sina boxningsambitioner på is. Istället började han arbeta som tryckare fram till 1940 då Warszawa ghettot upprättades av den nazistiska ockupationsmakten och Rotholc tog värvning inom den judiska ghettopolisen. Arbetet gav honom många chanser att smuggla mat och pengar in i ghettot och han överlevde kriget tillsammans med sin lille son, Richard. Hans fru, Maria, mördades av nazisterna.

Efter krigsslutet cirkulerade det många rykten om Rotholcs uppträdande i ghettot. Vittnesrapporterna gick emot varandra, men tillräckligt många kunde vittna om Roholcs grymheter för att han skulle uteslutas ur den judiska gemenskapen fram till 1948, då hans rykte återupprättades. 1949 emigrerade Rotholc till Kanada tillsammans med sonen Richard och han avled i Montreal 1996, åttiotre år gammal. Szaspel Rotholc återupptog aldrig sin boxningskarriär.

I Knockout av den polske författaren Grzegorz Flakierski, född 1956 i Warszawa, men bosatt i Sverige sedan 1969, skildras Rotholcs liv, karriär och slutgiltiga fall från tronen dels genom hans eget perspektiv men även genom ögonen på två andra judiska överlevare som minns Rotholc under och efter hans storhetstid som boxare, den ständigt matlagande Mirjam som lever i exil i Kanada och Jozef G, en av de judar som överlevde ghettot i Warszawa. Den här kombinationen fungerar utmärkt och läsarens bild av Rotholc och hans omöjliga situation växer och förändras. Samtidigt lever skildringen av ghettot och av Polen under förkrigstiden sett ur Jozef G´S ögon sitt eget liv inom berättelsens ram och läsaren får följa den skrämmande utveckling som ledde till mordet på nio miljoner människor.

 Grzegorz Flakierskis prosa är levande och uttrycksfull. Knockout känns omsorgsfullt genomarbetad, växlingarna av perspektiv ger en trovärdig bakgrund till Szaspel Rotholcs uppgång och fall som judisk hjälte och de omöjliga val som varje människa tvingas till i livshotande situationer. En mycket välskriven roman som hade förtjänat ett roligare, mer färgstarkt omslag och kanske även ett behändigare format än det nuvarande. Jag saknade också information om författaren och var tvungen att Googla för att få reda på att Grzegorz Flakierski numera bor utanför Kramfors och är verksam som författare och kulturskribent. Han har tidigare gett ut den satiriska skrönan Staskuppen i Norrland (2010). Vid eventuella nytryckningar av Knockout hoppas jag att en presentation av författaren tas med. Grzegorz Flakierski är en utmärkt författare som förtjänar all den uppmärksamhet han kan få.

Elisabeth Brännström 

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen