Litteratur: Pelle Olsson; Hemgång - Tidningen Kulturen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Roman om åldringsvård, kärlek och död

Pelle Olsson är författare och sjuksköterskaPelle Olsson
Hemgång
Migra 

 

Göran är sjuksköterska och arbetar på vårdhemmet Björklunden. Göran gillar sitt arbete trots ständiga besparingar och konflikter mellan anställda. Ett problem är dock att de gamla har börjat dö ut i ovanligt snabb takt. Är det vanvård? Eller något ännu värre?

Göran har också varit författare men börjar misstänka att han har skrivit sin sista roman. Men hans kärleksliv börjar förändras till det bättre. Göran har aldrig varit särskilt bra på relationer; femtiosex år gammal är han fortfarande ogift och barnlös. Men nu börjar kvinnor flockas runt honom; bland annat hans svägerska. Samtidigt får Göran problem med sin hälsa; hans blodvärden blir sämre och sämre.

På fritiden läser han Isaac Bashevis Singers roman Fiender och snart inser Göran och läsaren att Singers hjälte Herman Broders öde har vissa likheter med hans eget.

Pelle Olsson är både författare och sjuksköterska. Det märks bland annat på beskrivningen av livet på vårdhemmet som är mycket realistiskt återgiven. Beskrivningen av de äldre och de som är satta att ta hand om dem är levande och kärleksfull samtidigt som samhällskritiken är tydlig. Skildringen av Göran och hans vedermödor – både på jobbet och med kvinnor- är medkännande, sorglig och full av lakonisk humor. Romanen är ovanlig på så vis; det är inte många svenska nutidsromaner som är så påfallande roliga.

Hemgång är alltså en samhällskritisk skildring av döden, som samtidigt lyckas med att vara både deckargåta och kärlekshistoria, allt skrivet med underfundig humor på snygg prosa. Verkligen inte illa, den här romanen förtjänar många läsare.

Eleni Schmidt

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen