Litteratur: Pelle Sandstrak; Mr Tourette on tour - Tidningen Kulturen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En ny Brombergs bokMänniskor som möts

Pelle Sandstrak
Mr Tourette on tour
Brombergs

 

Boken Mr Tourette on tour är vad det låter som. En berättelse om en herre på turné, men också en ordlek om ett hinder som får allting att gå i cirklar och haka fast. Författaren Pelle Sandstrak har honom nämligen i sig, Mr Tourette.

För några år sedan var hans hem en bil. Han klarade inte av att bo i sin lägenhet, fängslad av sjukdomens tvångsritualer. 2008 utkom han med boken Mister Tourette och jag, som berättar om livet med sjukdomen. Nyligen blev det klart att den ska filmatiseras. Förutom Mr Tourette och jag har Sandstrak dessutom skrivit ett antal pjäser, samt prosasamlingen Nu är nog det värsta över (1996).

De senaste åren har han rest runt i olika länder och föreläst. Om det och möten utanför scenen handlar den nya boken Mr Tourette on tour. I en rasande fart bär det av till ett försäljningsstånd av pungråttsmössor i Afghanistan, på hotfullt barbesök i Ossnabrück, ut till ett isberg i Newfoundland och på en nära-döden-färd på Kvissedeforsen.

Framförallt handlar boken om de människor Sandstrak möter, planerat och slumpartat. Den handlar om de skeenden och reflektioner mötena sätter igång. Och hur ticsen styr och påverkar.

Förlaget beskriver Mr Tourette on tour som en roadmovie i bokform. Och det är stora avstånd som betas av genom serier av bilder. De små glimtarna blir som en form av dagbok eller minnesbank, snabba skisser av rörelser och kvardröjande kommentarer i myllret. Formen är dock ganska torrt redogörande, men tankeväckande och underhållande stoff trängs ändå i Sandstraks reseskildring.

Jonna Fries

 

 

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts