Litteratur: Majja Solanas Carlsson & Elin Schwartz (red.); Vi lovade att berätta - Tidningen Kulturen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En ny politisk bok från VerbalOm detta må ni berätta

Majja Solanas Carlsson & Elin Schwartz (red.)
Vi lovade att berätta
Verbal

 

I ett antal vittnesmål från resor till Israel, framträder människor som via ISM (International Solidarity Movement) engagerat sig i mänskliga rättigheter för de som fick sitt land ockuperat efter andra världskriget – p. g. a. Europas dåliga samvete – och sedan dess tvingas se hur livsutrymmet ständigt krymper på alla nivåer, psykiskt och fysiskt.

Siffror, diagram och vad som brukar benämnas som kalla fakta, talar ett språk som sällan berör på djupet. Ett exempel kan vara att läsa statistik över antalet trafikdödade i Sverige under ett år, fastän det är skrämmande får det oftast bara en axelryckning till följd – det gäller ju trots allt inte mig, någon nära släkting eller vän.

Vad man då inte tar till sig är de många personliga tragedier som faktiskt utspelas efter varje enskild olycka, där barn kanske har förlorat en eller båda sina föräldrar, eller tvärtom.

Vi människor fungerar för det mesta så, att vi måste komma nära andra för att verkligen förstå och utveckla medkänsla.

Så är också fallet med den palestinska tragedin, där det judiska folkets lidanden en gång gavs ett ansikte, som fortfarande är levande för oss, medan den arabiska befolkningen förblivit ansiktslösa, för att inte säga demoniserats till ondska och oförsonlighet.

Att bryta den sortens polarisering är därför ytterst angeläget för att en mer rättvisande bild ska komma till stånd.

Som en del i det arbetet, för att levandegöra det förtryck och lidande palestinierna under så lång tid utsatts för, är ISM-aktivisternas berättelser kring vad de sett och upplevt på plats ett viktigt inslag. Palestinierna lever under ett apartheidsystem, lika hårt och skoningslöst som det som var förhärskande i Sydafrika. Detta fördömde sent omsider en hel värld.

Hur länge måste det dröja innan en liknande reaktion kan uppstå när det gäller situationen i Mellanöstern, en reaktion som sätter verklig press på staten Israel? Aktivisternas vittnesmål är under alla omständigheter en bit på den vägen och ett nödvändigt stycke historia.

Lars-Göran Söderberg

 

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen