Litteratur: Elisa Rossholm, Jag hör icke till något läger - Tidningen Kulturen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Sällan har varit lätt att vara kvinna

protofeminismElisa Rossholm
Jag hör icke till något läger
Optimal 

Victoria Benedictssons på flera sätt tragiska livsöde är för många välbekant, och när Elisa Rossholm nu väljer att lyfta fram brottsstycken ur hennes dagböcker tillsammans med kollageliknande illustrationer som understryker det stora utanförskap författarinnan levde i, så träffar det mitt i hjärtat. De naiva bilderna tycks lika ömkligt utlämnande som citaten, samtidigt som den fragmentariska framställningen lyfter fram Victoria Benedictssons självförakt på ett närmast kongenialt sätt.

Just föraktet spelade en stor roll i hennes liv, och då inte minst gentemot sin lagvidga man hemma i det lilla Hörby, som hon tillfälligtvis flyr från till det kontinentala Köpenhamn, där hon träffar tidens store litteraturkritiker, Georg Brandes. Mötet med honom för henne att blomma upp, bara för att kort därpå vissna på nytt, då han inte på allvar inser hennes längtan efter såväl kärlek som bekräftelse.

Hon som under så många år kämpat med sin självbild får i samband med det en definitiv knäck, så att hon blott 38 år gammal väljer döden framför livet. Ändå vore det för mycket sagt att det enbart var mötet med Brandes som fällde avgörandet, utan det var nog mer av en utlösande faktor. Hon hatade sitt äktenskap, hon tyckte sig inte räcka till på några områden och kände att dörrarna i hennes liv stängdes den ena efter den andra, och till sist fanns det inte fler att öppna.

Genusmässigt har Victoria Benedictssons liv nagelfarits under ett flertal decennier i detta land, och det är oerhört lätt att generalisera det med universell giltighet som följd. Kanske bör man akta sig för att göra det i alltför hög grad, stängda dörrar möter många av oss, kvinnor som män, i alla upptänkliga sammanhang och tider. Längtan efter kärlek och bekräftelse än mänsklig snarare än könsbunden, däremot hur detta tillåts komma till uttryck kan skilja sig åt. I det sammanhanget har det sällan varit lätt att vara kvinna.

 

Lars-Göran Söderberg

 

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen