Litteratur: Erik Granström, Svavelvinter - Tidningen Kulturen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Världen är en ö

Kejsardömet Trakorien har under århundraden expanderat runt om i världenErik Granström
Svavelvinter
Coltso

Det var under den där tiden inte för så länge sedan då ordet rollspel fortfarande betydde spel med papper, penna och tärningar. Det var en tid då bibliotekarier ansåg att det fanns god respektive dålig litteratur, till den dåliga litteraturen räknades främst serier, fantasy- och SF-litteratur. Varför det var på det viset kommer bibliotekarierna inte ens ihåg själva.

För en ung grabb som ville ha något mer än enbart socialrealistiska ungdomsböcker vars handling utspelades i en Nordkoreansk bondby, fanns det serier som Marvel och DC och ett litet utbud med fantasylitteratur.Allt fanns givetvis inte på svenska utan fick köpas in på specialbutiker som även de sålde spel, böcker och rollspel (av den där gamla sorten). Ett av dessa spel var det mest kontroversiella spelet Drakar och Demoner, ett numera klassiskt fantasyrollspel. Till en av de tidiga äventyr som fanns var en stor äventyrsmodul som hette ”Svavelvinter”. Jag minns ännu dag hur det Svavelvinter var något av de mest spännande och genomarbetade som gjordes till rollspelet. Här fanns allt: mysterier, äventyr, humor och ond bråd död (de näst intill lagstadgade fällorna var extremt farliga).

Modulen finns kvar här hemma och det var med extra entusiasm som jag fick reda på att en fantasybok har kommit ut som utspelas i samma värld. Boken gavs ut i en liten upplaga av det lilla förlaget Järnringen 2004. Frågan jag ställde mig om det fortfarande funkar? Det var ett tag sedan som jag själv läste fantasylitteratur som Tolkien, Stephen Donaldson, Ursula LeGuin och Michael Moorecock. Tidigt gick jag över att läsa dem direkt på engelska, svensk fantasy fanns knappt. Den svenska fantasy som fanns hade en tendens att lida av präktighetskomplex samt brist på både handling och lite oväntat nog fantasi. Alla dessa farhågor visade sig helt obefogade för Svavelvinter det är inte den många gånger trötta spelboken utan ett verk som står sig väl på egna ben.

Erik Granström har fortsatt att utveckla både världen och handlingen. Han planerar att skriva en hel romanserie om öriket Trakorien. Det är ett massivt verk som presenteras i boken Svavelvinter som kommer att ingå i en serie av fyra böcker: Krönikan om den femte konfluxen.

Kejsardömet Trakorien har under århundraden expanderat runt om i världen.

Förutom de mer fantastiska inslagen med både magi och drakar, känns mycket igen från vår egen värld. Med tydlig inspiration från Italiens brokiga renässanshistoria och lätt förklädda sumeriska gudomligheter som dyrkas, är Trakorien inte den vanliga pseudomedeltida anglosaxiska fantasyvärlden där ett kvickt ögonkast kan avgöra vem som är god eller ond. Tanken om att alla varelser har ett sant namn är en av grundtankarna i bokserien.

De vanliga fantasyelementen finns även här: magiker, vandöda, isjättar, drakar, vargmän och demonvarelser. I Trakorien har en ny innovation spektakulärt introducerats --cruta. Cruta är ett svart brandfarligt ämne som upptäckts drygt ett årtionde tidigare som kommer att spela en avgörande roll i berättelsen.

Svavel som har varit viktigt är numera en av de mest inkomstgivande naturprodukter som finns och prioriterat av det Trakoriska imperiet. En av de största fyndigheterna av svavel finns på den lilla polarön Majura långt uppe i norr som kuvats några årtionden tidigare. Svavelutviningen sköts till stor del av slavar. Misshagliga personer från Trakorien utvisas till ett brutalt och framför allt kort liv i svavelträsket på ön.

Religionen spelar en stor roll i det trakoriska samhället där flera gudar dyrkas, bland annat gudinnan Kastyke -girighetens beskyddare. Vars motto är ” Kastyke älskar den som älskar sig själv och gynnar den som gynnar sin egen lycka”. Jag anar en en viss parodi här. Boken börjar med att Brior Brådfots arkeologiska expedition är på väg till polarön Majura. Syftet är att undersöka legenderna om den uråldriga Cruririket som sägs vara begravd under packisen på ön. Men, det verkar som andra krafter har sina egna planer om vad Briors expedition skall göra på ön. Med sig på expeditionen har Brior en brokig samling medlemmar.

I lasten finns ett antal magiska svärd som handelsmannen Baldyr Brummare fått tag i för ett gott pris. Kanske lite för gott pris när man tänker efter. Briors piga Grotebelia har av en slump hittat en magisk talande dolk, Demens, vars skaft liknar en gammal gubbe. Ursprunget för dolken är troligen ett misslyckat experiment där besvärjaren själv inkorporerades i dolken. Grotebelia blir förtrogen med dolken och tar den med sig på resan. Med sig på expeditionen är även den återvändande isdruiden Perrima vars uppdrag har fört henne bort från ön. Hennes återvändande kommer spelar en avgörande roll för framtiden

Den Trakoriska säkerhetstjänsten som ständigt är vaksam mot både yttre men framför allt inre fiender hyser misstankar om att något är i görningen. Överste Praanz da Kaelve får i uppdrag att bevaka samma arkeologisk resa till polarön. När den ökända mördarsekten Rhabdo Rana även har försökt att mörda Praanz under en uppvisningsduell verkar misstankarna befogade.

Ett eget skepp utrustas av Praanz och på fartyget finns en samling intressanta passagerare, äventyrare och hjälpredor. Som vakt anställs Riddar Arn Dunkelbrink, en drakjägare och mästare i krigarskolan Bansikan. Som den hjälte han är mötte han tidigare draken Blatifagus i strid, han klarade med en hårsmån livhanken men är märkt för livet. Nu har är han i besittning av både drakens svans och hans sanna namn. Vilka planer har han att åter uppsöka draken vars boplats är en gruva på ön?

Alla dessa personer sammanstrålar på ön Majura vars öde kommer att påverkas. En minst lika viktig fråga ställs: Vilken betydelse har den femte konfluxen? Med boken Svavelvinter har Erik Granström visat att det finns hopp även för svensk fantasy.

Alexander Sanchez

 

 

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts